به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجتالاسلام والمسلمین محمدی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه شب گذشته، 26 آذرماه، همراه با معاونان و مدیران این سازمان با مراجع عظام تقلید دیدار و از رهنمودهای ایشان استفاده کردند.
آیتالله یزدی: موقوفات حوزوی احیا شود
آیتالله محمد یزدی در دیدار با نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف گفت: یکی از نکات مهم رابطه میان سازمان اوقاف با حوزههای علمیه و روحانیت است. موقوفات حوزوی زیادی وجود دارند که لازم است نسبت به احیای آنها اقداماتی صورت گیرد.
وی به تصرف در وقف اشاره کرد و گفت: تجربه نشان داده که اگر فردی قصد تجاوز به وقف را داشته یا در این زمینه تسامح کند به مشکلات فراوان دچار خواهد شد. جابجایی و فروش وقف شرایط بسیار سختی دارد و نمیتوان به راحتی در این زمینه تصرف داشت. گاهی اوقات دیده میشود کتابهایی وقف شدهاند ولی باز هم خرید و فروش میشوند که این کار صحیح نیست.
وی گفت: مدیران و مسئولان بدانند که مسئولیت موقت است و باید در این مدت وظایف خود را به خوبی در حراست از موقوفات انجام دهند. باید فرصت این مسئولیتها را غنیمت شمرد و آنچه از وظایف که به رضایت خداوند، حضرت محمد(ص) و امام عصر(عج) نزدیکتر است انجام دهند.
آیتالله العظمی علوی گرگانی: تبیین اهمیت وقف و موقوفات برای مردم
آیتالله العظمی علوی گرگانی نیز در دیدار با نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه خواستار تبیین اهمیت وقف و موقوفات برای جامعه و مردم شد و با اشاره به مسئولیت عظیم رسیدگی به موقوفات اظهار کرد: صیانت و نگهداری از املاک وقفی، نخستین وظیفهای است که بر دوش سازمان اوقاف گذاشته شده است.
استاد برجسته حوزه علمیه قم با بیان اینکه اهمیت موقوفات باید برای مردم مشخص شود گفت: سازمان اوقاف وظیفهای سنگین در این زمینه دارد. مصرف صحیح درآمد موقوفات نیز از جمله اموری است که مدیران اوقاف باید توجه ویژهای نسبت به آن داشته باشند.
آیتالله العظمی علوی گرگانی با بیان اینکه واقفان نیتهای مختلفی دارند گفت: تولیت وقف نوعی امانت است و باید درآمدها آنها را دقیقا در همان محلی که نیت شده، مصرف کنند. صاحب اصلی وقف در حقیقت خداوند است و موقوفات به صورت امانتی در اختیار انسانها قرار داده میشوند، بنابراین باید امانتدار خوبی باشیم و این امانتها را به درستی مصرف کنیم.
آیتالله العظمی نوری همدانی: ظرفیت رسانهها در زمینه ترویج فر هنگ وقف فعال شود
آیتالله العظمی حسین نوری همدانی، یکی از مراجع تقلید نیز در این دیدارها گفت: باید با استفاده از ظرفیت رسانهها به ویژه صدا و سیما فرهنگ صحیح وقف را در جامعه ترویج کرد. وقف یکی از امانتهای الهی است و واقفان بر اساس عقیده و ایمان خود بخشی از مال و ثروتشان را در راه خداوند وقف میکنند تا به آن جاودانگی و ابدیت ببخشند.
این مرجع تقلید با بیان اینکه املاک وقفی باقی میمانند تا از درآمد آنها برای خدمت به جامعه اسلامی استفاده شود گفت: مدیران سازمان اوقاف این توفیق را یافتهاند که امانتدار وقف باشند.
آیتالله العظمی نوری همدانی با اشاره به ضرورت تبلیغ گسترده در حوزه وقف عنوان داشت: باید کسانی که در راه وقف تلاش کردهاند را به جامعه شناساند تا مردم الگویی کامل و صحیح در این موارد داشته باشند. مردم باید ببینند موقوفات در چه راهی هزینه میشوند و با این سنت حسنه آشنایی بیشتری بیابند و صدا و سیما باید در این حوزه وقت بیشتری اختصاص دهد و برنامهسازی در مورد وقف انجام دهد.
استاد برجسته حوزه علمیه قم اضافه کرد: صدا و سیما باید به این موضوع هم بپردازد که در حوزههای علمیه چه اقداماتی صورت میگیرد هرچند این موارد یا پخش نمیشوند یا اینکه کمرنگ هستند. رسانهها باید در راستای تقویت اعتقادات و مفاهیم دینی جدیت بیشتری داشته باشد.
آیتالله العظمی جوادی آملی: وقف با نیت اعطای جایزه به پدیدآورندگان علوم دینی
آیتالله العظمی جوادی آملی نیز در خلال این دیدارها وقف با نیت اعطای جایزه به پدیدآورندگان علوم دینی یکی از بهترین وقفها دانست و گفت: باید به سمتی حرکت کنیم که جامعه پربرکت ایران به سوی وقفهای با همت عالی پیش برود. میتوان وقف کرد که جایزهای به پدیدآورندگان علوم دینی و فقهی و تفسیری اعطا شود و این یکی از بهترین وقفها است.
وی ادامه داد: وقف باید صدقه جاریه باشد نه صدقه جامده به همین دلیل باید این فرهنگ را در میان مردم ترویج کرد؛ نگوییم فلان خانه وقف شده برای کاری بلکه باید بگوییم زمین وقف شده است تا دست متولی باز باشد و متناسب با نیازهای زمان کارهایی صورت بگیرد.
آیتالله العظمی جوادی آملی وقف خردمندانه را عامل بالا رفتن جامعه و تبدیل شدن املاک به صدقه جاریه دانست و افزود: وقف در حقیقت احیای املاک است و تا آن ملک باشد انسان زنده خواهد بود زیرا عملی که پس از مرگ منقطع نمیشود، صدقه جاریه است.
این مفسر بزرگ قرآن کریم گفت: گاهی ممکن است انسان وقفی کند که یک ثواب ببرد و این حاصل همتی متوسط است ولی اگر وقفی مانند کار سید مرتضی یعنی حوزه علمیه نجف باشد آنگاه حاصل همتی عالی بوده و تا سالها مردم مختلف از آن استفاده میکنند.