چند سالی است با بیانات رهبر معظم انقلاب با مهفوم «جنگ نرم» آشنا شدهایم، اما هیچگاه سعی نکردهایم که آن را درک کرده و درباره چرایی چنین ایدهای تفکر کنیم؛ بدین معناکه وقتی میگوییم نظام سلطه جنگ نرم را در پیش گرفته در ابتداییترین توضیح خود به شبکههای ماهوارهای یا فیلمهای غیر مجاز اشاره میکنیم، درصورتیکه در ابتدا باید این مهم را درک کنیم که هدف از به راه انداختن این جنگ چیست؟ زیرا زمانیکه بتوانیم آن را درک کنیم قادریم با آن مبارزه کنیم.
پبا این توضیح باید گفت که جنگ نرم با این هدف از سوی کشورهای استعمارگرآغاز شد که فرهنگ استعمارستیزی را در ملتهای دیگر از بین ببرند و این فکر را در اذهان جوانان ایجاد کنند که دشمن دانستن کشورهای قدرتمند توهمی است که دولتمردان سعی در تبلیغ آن دارند.
خانوادهها؛ مرکز حملات شبکههایی چون فارسی وان
البته رهبر معظم انقلاب همیشه با بیانات خود سعی دارند چراغ راه را پیش روی ما روشن کنند تا در این دام گرفتار نیاییم. یکی از این رهنمودها بحث «ناتوی فرهنگی» است که سوی مقام معظم رهبری بارها مورد تاکید واقع شده است. در این وادی تاکید میشود که دشمن از تمامی ابزارها برای هجمه خود بهره میبرد، لذا با شبکه «صدای امریکا» حمله مستقیم را مد نظر قرار میدهد و با شبکههایی چون «فارسی وان» یا «جم» هجمه فرهنگی را مد نظر قرار می دهد. در این میان شبکههایی چون «بی بی سی» نیز سعی دارند نشان دهند که بی طرف هستند، اما حملات خود را به صورت غیرمستقیم انجام میدهند.
نکته حائز اهمیت اینجاست که از نظر من قدرت تخریبی شبکههایی چون جم و فارسی وان بیشتر از صدای آمریکاست، چون موضوع شبکههایی چون VOA مشخص است و تماشاگر میداند که میبایست این شبکهها را تماشا کند یا خیر، اما در شبکههایی چون فارسی وان که سعی دارند فرهنگ و نهاد خانواده را هدف قرار دهند این هجمه شکلی مستقیم ندارد. در این موقعیت است که رسالت شبکههای داخلی مشخص میشود، چون با آثار خود قادرند که سد محکمی در مقابل این قبیل تولیدات باشند.
عملکرد خوب سیما در مقابل هجمه فرهنگی
با این توضیحات ارائه شده اگر بخواهیم ارزیابی از عملکرد سیما نسبت به این هجمهها داشته باشیم، باید بگویم که فعالیت سیما خوب بوده، اما کمی کند و آهسته است. در توضیح بیشتر اینکه سیمای جمهوری اسلامی توانسته با اضافه کردن شبکههای تلویزیونی قدمهای مهمی در جذب مخاطب بردارد، اما اگر از نظر کمی و کیفی سرعت بیشتری پیدا می کرد، نتیجه حاصله بسیار متبتتر بود. مطلب دیگر اینکه بسیاری از برنامههای این شبکهها تکراری هستند؛ رویکردی که سبب ریزش مخاطب خواهد شد.