سیداحمد شفیعی، رئیس اداره محیط طبیعی استان قم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به اینکه کتاب اطلس رنگی حلیت پرندگان ایران به زودی چاپ و منتشر میشود، گفت: مرکز موضوع شناسی احکام فقهی که تخصصا در خصوص احکام فقهی و مصادیق آن کار میکند به تهیه این کتاب اقدام کرده است.
شناسایی گونههایی جدید از پرندگان در کشور
شفیعی با اشاره به شناسایی گونههایی جدید از پرندگان در کشور، گفت: شناسایی گونههایی جدید از پرندگان موجب شده تا مباحثی جدید در مورد موضوع حلیت و حرمت گوشت این گونهها مطرح شود و این امر به همکاری محیط زیست با مرکز موضوع شناسی احکام فقهی انجامید.
بررسی 1500 گونه از پرندگان ایران
وی افزود: کتاب اطلس رنگی حلیت پرندگان ایران با بررسی حدود هزار و 500 گونه از پرندگان ایران منبع جدید علمی در اختیار حوزهها و مراکز دانشگاهی قرار میدهد که با تشریح گونههای مختلف پرندگان از نظر صفات پرنده، زیستگاه، دانهخوار بودن یا نبودن، اندازه و جثه، نحوه بال زدن، و آناتومی داخلی و حرکات پا به بررسی حلیت و حرمت آنها میپردازد و منبع مناسبی از نظر علمی خواهد بود.
شفیعی با اشاره به اینکه اسامی علمی فارسی و عربی این پرندگان در کنار آنها به همراه تصاویر علمی آنها قرار داده شده است، افزود: صفات علمی پرنده که از نظر فقهی دارای ارزش است در کنار هر یک از پرندگان قرار میگیرد و بر مبنای تمام این موارد حلیت و حرمت، مباح و مکروه بودن پرندگان مشخص میشود.
ارئه آیات، احادیث و روایات مبنی بر حفظ و حراست از پرندگان
وی با اشاره به آیات، احادیث و روایات مبنی بر حفظ و حراست از پرندگان، گفت: در کنار هر یک از پرندگان، فراوانی و حلیت و حرمت آنها نیز قید شده است که در مقدمه با تاکید بر حفظ و حراست پرندگان بر اساس آیات و احادیث و روایات تاکید شده است تا فراوانی، حلیت و حرمت آنها در گونههای مختلف دلیلی بر اجازه شکار آنها تلقی نشود.
تبیین مبانی شکار و صید در کشور
شفیعی ادامه داد: در مقدمه این کتاب مبانی شکار و صید مطرح شده تا ملاکهای شکار و صید پرندگان یادآوری شود.
شناسایی بیش از 11 هزار گونه پرنده در سراسر دنیا و ضرورت تعیین حلیت آنها
وی با اشاره به شناسایی بیش از 11 هزار گونه پرنده در سراسر دنیا، گفت: این تعداد به ویژه 1400 سال پیش که اسلام ظهور کرد، مطرح نبودند و این امر مسایل جدیدی در حوزه حلال گوشت و حرام گوشت مطرح میکند که در حوزه فرآوردههای گوشتی و واردات آنها به کشور نمود میباید و باید وضعیت حلیت آنها از نظر فقهی مشخص شود.
پروژه اسلام و محیط زیست
وی با اشاره به گستره همکاریهای اداره کل محیط زیست قم با مرکز موضوع شناسی احکام فقهی، افزود: همکاری ما با آنها در قالب پروژه اسلام و محیط زیست شکل گرفته و ادامه مییابد و تهیه این کتاب نیز به اتمام رسیده و به زودی چاپ میشود تا توزیع آن در ماههای پایانی سال آغاز شود.