صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۱۳۶۴۵۹۴
تاریخ انتشار : ۰۴ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۲:۳۷
حجت‌الاسلام کاویانی:

گروه فعالیت‌های قرآنی: کارشناس امور مذهبی در دوره مهارت‌افزایی مدیران قرآنی کشور طی سخنانی گفت: نگاه اسلام و قرآن به مقوله سبک زندگی صرفاً توصیفی است و تجویزی نیست.


به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)،‌ حجت‌الاسلام والمسلمین محمد کاویانی،‌ کارشناس امور مذهبی در دومین روز برپایی همایش مدیران قرآنی در سالن همایش‌های غدیر مجتمع یاوران حضرت مهدی(عج) در جمکران به تبیین و تفسیرسبک زندگی قرآنی پرداخت.



حجت‌الاسلام کاویانی عنوان کرد: در فضاهای آکادمیک غربی صرفاً نگاه کوتاه، گذرا، مقطعی و جزیی به زندگی دارند و یا مسائل جسمانی، پزشکی و حتی فقط نوع نشستن افراد در سبک زندگی مطرح می‌کنند، اما نگاه اسلام به سبک زندگی این‌ گونه نیست و همه‌ مسائل داخلی، بین‌المللی، فردی و اجتماعی را جزء سبک زندگی می‌داند.



وی اظهار کرد: شیوه‌های نسبتاً ثابت برای رسیدن به اهداف و حل مشکلات زندگی در همه‌ ابعاد با تجویز اسلام صورت می‌گیرد، نگاه اسلام و قرآن سبک زندگی توصیفی است و به توصیف آن چه هست، می‌پردازد، اما در نگاه تجویزی اسلام به سبک زندگی آن چه «باید باشد»، می‌پردازد.



این کارشناس امور مذهبی خاطرنشان کرد: در اسلام نگاه به سبک زندگی صرفاً توصیفی است؛ تجویز هم اگر باشد، ساده است و در غرب بایدها و نبایدها بنا به تشخیص افراد تعیین می‌شود. در دیدگاه اسلام هم تجویز تا زمانی که به توصیف جامعه‌ اسلامی نپردازد و آسیب‌شناسی از جامعه‌ اسلامی نکند، دیدگاهش تجویزی نیست.



کاویانی در ادامه عنوان کرد: الزامات سبک زندگی تجویزی که مطرح می‌شود، این است که برای درمان سبک زندگی اسلامی باید به کار گرفته شود. سبک زندگی اسلامی در فرمایشات مقام معظم رهبری و الزامات اسلام، همه و همه از جنس اصلاح اجتماعی است و مباحث علمی و نظری صرف نیست.



وی اظهار کرد: سبک زندگی اسلامی یعنی سبک زندگی مردم، آسیب‌شناسی، تفکیک مسائل روزمره مردم، تدوین تحقیقات و پایان‌نامه‌های کاربردی، مفهوم‌شناسی و ارائه‌ راه‌های درمان است؛ از دیگر الزامات تجویزی بودن سبک زندگی جامع بودن است. این در حالی است که در مباحث توصیفی هر مقدار مباحث جزیی‌تر باشد، گویاتر است؛ اما در موارد تجویزی جزیی بودن مطرح نیست، بلکه رابطه‌ پازلی مطرح است.



حجت‌الاسلام کاویانی بیان کرد: در سبک زندگی تجویزی معیار مرجع است، نه هنجار مرجع؛ هنجار مرجع یعنی مراجعه به هنجارهای موجود در جامعه و انطباق با جامعه، اما در معیار مرجع مطابقت با قوانین اسلام مطرح است.



این کارشناس مذهبی در بیان گسترده‌ سبک زندگی اسلامی گفت: مفهوم سبک زندگی در معانی بسیار محدود مثل نشستن و بسیار گسترده‌تر در زندگی تجویزی اسلام کاربرد دارد. سیاست‌گذاران و برنامه‌ریزان در همه‌ جای دنیا به صورت هشیار و ناهشیار علاوه بر بعد توصیفی متوجه بعد تجویزی و علاوه بر بعد فردی متوجه بعد اجتماعی آن نیز هستند.



وی اظهار کرد: برای رسیدن به سبک زندگی اسلامی باید پنج بعد را در نظر بگیریم، این پنج بعد شامل بعد فردی، اجتماعی، خانوادگی، حکومتی و بین‌المللی است. برای داشتن سبک زندگی اسلام باید این سه جهت‌گیری را در نظر داشته باشیم؛ داشتن یک منظومه مفهومی قابل استفاده که کاملاً منطبق بر قوانین اسلام باشد، همچنین داشتن یا ساختن فرآیندهای مناسب برای اجرای آن این فرآیندها و روش‌ها که به تمام نهادهای اجتماعی و حکومت برمی‌گردد و در آخر ترکیب این دو و یک انعطاف پذیری تعریف شده که در طول زمان باید حضور داشته باشند.



حجت‌الاسلام کاویانی در پایان عنوان کرد: نگاه اسلام به سبک زندگی یک نگاه سیستمی است و ترسیم سبک زندگی اسلامی در سطح فردی، اجتماعی، حکومتی و مذهبی برخواسته از قوانین اسلام است.