به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، سیدحسن شهرستانی، استاد زبان و ادبیات فارسی دانشکده فلسفه هنر دانشگاه صدا و سیما درباره تجلی قرآن در شعر حافظ گفتوگوی مفصلی انجام داد که بخشی از آن را در زیر میخوانیم.
شهرستانی با اشاره به برگزاری کنگره حافظ در سال 67 گفت: این کنگره در سال 67 به مناسبت ششصدمین سال درگذشت حافظ شیرازی و با همکاری یونسکو در شیراز برگزار شد و استقبال عجیبی از سوی حافظشناسان، شاعران و مردم از آن صورت گرفت.
وی افزود: در این کنگره حتی اتاقهای دانشگاه شیراز(محل برگزاری کنگره حافظ) هم مجهز به تلویزیون مداربسته شده بودند تا همه بتوانند از آن استفاده کنند؛ البته همانند این مراسم طی سالهای پیش برای سعدی و فردوسی نیزبرگزار شده بود.
شهرستانی در ادامه، خاطرهای از رهبر معظم انقلاب بیان کرد و گفت: در کنگره حافظ نشسته بودیم تا معظمله - که در آن سال رئیسجمهور ایران بود - بیایند و چون در کنگره سعدی متن پیام ایشان قرائت شده بود، از مسئولان دفتر معظمله درباره متن پیام حضرت آقا سؤال کردم که آنها گفتند: «خودشان به کنگره آمده و سخنرانی خواهند کرد.»
وی ادامه داد: حضرت آقا در سخنرانیشان به نکته ظریفی در رابطه با یکی از غزلهای حافظ اشاره کردند و آن این بود که برخی معتقد هستند این بیت از غزل حافظ «صلاح ِ کار کجا و من ِ خراب کجا/ ببین تفاوت ِ ره از کجاست تا به کجا» همقافیه نبوده و غلط است؛ در حالی که در این غزل معروف ِ حافظ، «کجا» ردیف است و «ب» قبل از ردیف که حرف ِ رَوی است و باید ساکن باشد، در حالی که در مصرع بعد میگوید؛ «ببین تفاوت ره از کجاست تا به کجا». این غلط نیست، بلکه لهجه شیرازی است.
این استاد ادبیات ادامه داد: در این حین، یک استاد پاکستانی و حافظشناس که زبان فارسی میدانست، به من گفت؛ «آقا شیرازی هستند؟» و من در پاسخ گفتم؛ «نه، خراسانی هستند».
شهرستانی نکته ظریف دیگری در این زمینه را مورد اشاره قرار داد و بیان کرد: قبل از برگزاری کنگره حافظ، در جلسهای در ستاد برگزاری کنگره، از مسئولان حافظیه و میراث فرهنگی درخواست کردم و پیشنهاد دادم که دور مزار حافظ فرش شود تا افرادی که به مزار حافظ میروند با کفش نروند؛ چرا که حافظ، شاعر، عارف و مفسر قرآن بود، اما آنها گفتند که این مکان، پارک عمومی است و چنین امکانی وجود ندارد.
این استاد دانشگاه زبان و ادبیات فارسی تصریح کرد: در کنگره حافظ منتظر آمدن رهبر معظم انقلاب بودیم که آمدن معظمله به آئین افتتاحیه مقداری طول کشید و زمانی که از مسئولان دفتر ایشان سؤال کردیم، گفتند؛ در فرودگاه و در حال آمدن به کنگره هستند.
وی افزود: بعد از دقایقی یکی از مسئولان میراث فرهنگی، آمد و گفت؛ «کاش حافظیه را فرش میکردیم». زمانی که دلیل این حرف را پرسیدم، گفت؛ «حضرت آقا نرسیده به مزار حافظ، کفش خود را درآوردند و همه همراهان ایرانی و خارجی نیز کفششان را درآورده و در کنار مزار نشستند و فاتحه خوانده و همچنین دیوان حافظ را گشوده و چند بیت غزل خواندند، همچنان که در ابتدای قرائت متن پیام نیز چند بیت غزل خواندند و ما این احترام را از ایشان درس گرفتیم.»
شعری که در ادامه آمده، غزلی است که رهبر معظم انقلاب در ابتدای کنگره حافظ خوانده؛
«به حُسن خُلق و وفا کس به یار ما نرسد
تو را در این سخن انکار کار ما نرسد
اگر چه حُسن فروشان به جلوه آمدهاند
کسی به حُسن و ملاحت به یار ما نرسد
به حق صحبت دیرین که هیچ محرم راز
به یار یک جهت ِ حقگزار ما نرسد
هزار نقش برآمد ز کلک صنع و یکی
به دلپذیری ِ نقش ِ نگار ما نرسد
هزار نقد به بازار کائنات آرند
یکی به سکه صاحب عیار ما نرسد
دریغ قافله عمر کانچنان رفتند
که گَردشان به هوای دیار ما نرسد
بسوخت حافظ و ترسم که شرح قصه او
به سمع ِ پادشه کامکار ما نرسد»
http://static.iqna.ir/1/editor/201401/85881056541742786661078869815.mp3
یادآور میشود، مشروح گفتوگوی تفصیلی استاد شهرستانی درباره «حافظ و تأثیرپذیری وی از قرآن» شنبه، 12 بهمنماه، ارسال میشود.