امیرحجت مرادی، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات و تشکلهای قرآنی ـ مردمی استان گیلان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در رابطه با اینکه بهرهمندی از ظرفیت مؤسسات قرآنی مانند مربیان و منابع آموزشی، چه تأثیری در روند فعالیت فرهنگسراهای قرآنی دارد، گفت: در ابتدا باید روشن شود که آیا قرار است فعالیتهای فرهنگی و بهطور مشخص فعالیتهای قرآنی خصوصا در حوزه آموزش به مؤسسات و تشکلهای مردمی واگذار شود و نهادهای دولتی و عمومی از امر تصدیگری خارج شوند یا خیر، از این منظر، اعتقادی به فعالیتهای آموزشی و قرآنی در قالب فرهنگسرا و مسائلی از این دست نداشته و ورود هر نهاد عمومی و دولتی در اجرا مغایر واگذاری و در جهت تضعیف نهادهای مردمی خصوصا تشکلها است.
وی در ادامه بیان کرد: شهرداریها و یا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و هر نهاد دیگری میتواند فرهنگسرا و یا مجتمعهای قرآنی داشته باشند، اما وظیفه این مجتمعها باید صرفا خدماترسانی باشد، به این معنا که هر فرهنگسرا یا مجتمع فرهنگی فضاهایی نظیر نگارخانه، سالنهای آمفی تئاتر، اجتماعات و حتی کلاسهای آموزشی دارند، که طبعا مؤسسات قرآنی بهدلیل محدویت امکانات و فضای فیزیکی از آن بیبهرهاند.
مرادی در رابطه با افزایش کمی مخاطبان در ادامه روند استفاده مؤسسات از مکان فرهنگسراها، اظهار کرد: بسیاری از امکانات و شرایطی که میتواند به مؤسسات قرآنی در جذب مخاطب کمک کند، برای تشکلهای قرآنی به تنهایی فراهم نیست.
وی در ادامه افزود: لذا دولت و نهادهای عمومی میتوانند با ایجاد این فضاها و واگذاری آن به مؤسسات مردمی در این جهت به مسئولیت خود عمل کنند.
امیرحجت مرادی در بخش دوم گفتوگوی خود با خبرگزاری ایکنا در رابطه با معیارهای لازم جهت واگذاری مکان به مؤسسات قرآنی، گفت: این فضاها باید در هر استان به اتحادیه مؤسسات و تشکلهای قرآنی استانها واگذار و هیئت مدیره این مؤسسات که هر دو سال با رأی این تشکلها انتخاب میشوند، بهعنوان هیئت مدیره این اماکن عمل کنند، با این حرکت این فضاها در اختیار همه مؤسسات و تشکلها قرار میگیرد.
واگذاری فرهنگسراها به مؤسسات قرآنی ـ مردمی
وی در پاسخ به این سؤال که تعامل فرهنگسرای قرآن و مؤسسات باید در چه راستایی باشد تا این همکاری به شکست منجر نشود، افزود: در صورت واگذاری فرهنگسراها به مؤسسات قرآنی ـ مردمی این مسأله حل و نگرانیها برطرف میشود.
مرادی اظهار کرد: اما وجود فرهنگسرا بهعنوان یک نهاد مستقل که خود مانند یک مؤسسه قرآنی فعالیت میکند، قطعا بهدلیل بهرهمندی از فضای مناسب و اعتبارات، تهدیدی برای فعالیتهای مردمی است.
وی در ادامه تصریح کرد: نمیتوان از مؤسسهای که با اتکاء به شهریه و درآمد اندک و محدودیت فضا و امکانات که با مسائلی همچون اجاره بهاء ساختمان، مالیات و بیمه و ... دست پنجه نرم میکند انتظار داشت تا همگام با دیگر مجموعههای وابسته به دولت یا نهاد عمومی نظیر شهرداری با بودجههای کلان و ... خدمات آموزشی را با شهریه کمتر یا حتی رایگان ارائه کند.
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان گیلان تصریح کرد: فعالیت با این شکل فعالیتی نابرابر است؛ یعنی اساسا با امر واگذاری امور به نهادهای مردمی در تضاد است.
وی در ادامه تصریح کرد: اساسا فرهنگسرا یا هر نهاد دولتی یا عمومی در امور فرهنگی ناموفق است، بهدلیل اینکه نگاه اداری حاکم بر دستگاهها و نداشتن نیروی متخصص نمیتواند منجر به فعالیت شایسته شود.
مرادی در ادامه تصریح کرد: سازمان های ذیربط با ایفای نقش خود در حوزه سیاستگذاری، نظارتی و حمایتی میتوانند مؤثرترین گام را در تقویت تشکلهای مردمنهاد بردارند.
مؤسسات قرآنی با همافزایی نقاط ضعف خود را کاهش دهند
وی اظهار کرد: مؤسسات قرآنی با همافزایی و تعامل تنگاتنگ با یکدیگر میتوانند نقاط ضعف خود را کاهش داده و با تشریک مساعی بر قوت خود بیافزایند و با شناخت نیازها و ارائه برنامههای هدفمند نقش محوری خود را ایفا کنند.
مدیرمسئول مؤسسه تسنیم قرآن وعترت گیلان بیان کرد: با توجه به اینکه شهرداری نهاد دولتی و حاکمیتی نیست نمیتوان برای آن جایگاه سیاستگذاری و نظارتی قائل شد، اما به عنوان یک نهاد عمومی و خدماتی موظف است به امور فرهنگی از جمله قرآنی بپردازد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: شهرداری میتواند هم به توسعه فضاهای قرآنی از حیث فیزیکی کمک کند و هم با حمایتهای مالی از برنامههای مشخص و کارشناسی شده که از سوی مؤسسات و تشکلهای مردم نهاد ارائه میشود، نقش آفرینی کند.
جهت مطالعه بخش اول مصاحبه کلیک کنید!