صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۱۳۷۵۹۱۵
تاریخ انتشار : ۲۷ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۷:۱۸
دکتر مژگان سخایی:

گروه بین‌الملل: در ادیان الهی، شناخت خدا بنیان معنویت را تشکیل می‌دهد و پیروان ادیان مختلف معتقد هستند که شناخت خدا یک اعتقاد نظری و عاری از واقعیت نیست بلکه شناخت خدا یک حقیقت ممکن و تأثیرگذار در زندگی است.

به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، مژگان سخایی، دکترای مطالعات ادیان و عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) در هفتمین دور گفت‌وگوهای مرکز ادیان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با شورای جهانی کلیساها که امروز، 27 بهمن‌ماه در حوزه ریاست این سازمان با موضوع «معنویت و مدرنیته» برگزار شد، گفت: توحید و اعتقاد به خدا بنیان معنویت در اسلام است که می‌تواند از طریق عمل به آموزه‌های حضرت محمد(ص) به دست آید.
وی ادامه داد: دنیای مدرن پس از تجربه جدایی از خدا و حس کردن سردرگمی زندگی بدون خدا، به دنبال راه‌حلی گشت و امروز انسان‌ها فهمیده‌اند که ما تنها می‌توانیم آرامش را با بازگشت به دین به دست آوریم.

دین، دینداری و معنویت در دنیای مدرن

محمد سعیدی‌مهر، استاد فلسفه دانشگاه تربیت مدرس به بررسی دین، دینداری و معنویت در دنیای مدرن پرداخت و گفت: پیش از پیدایش مدرنیته، اصطلاحات «مذهبی»، و «معنوی» تقریباً معادل یکدیگر تلقی می‌شدند و از دیدگاه سنتی یک فرد معنوی هرگز نمی‌توانست بی‌دین باشد.
وی افزود: اما در دوره مدرن این دو واژه به تدریج از یکدیگر جدا شده‌اند، به طوری‌که امروز افراد زیادی را می‌بینیم که می‌گویند من مذهبی نیستم اما اعتقادات معنوی دارم.
سعیدی‌مهر گفت: برخی از اندیشمندان مدرن نیز امکان وجود معنویت مستقل از دین و زندگی دینی را تأیید می‌کنند. دیدگاه‌های سکولار هم پا را فراتر گذاشته و عنوان می‌کنند که ماهیت مذهب و معنویت اصولاً با یکدیگر در تضاد هستند.
این استاد فلسفه ادامه داد: در اینجا سه نظریه مطرح می‌شود؛ اول نظریه هویت سنتی که معنویت و دینداری را هم‌ردیف می‌داند، دوم نظریه استقلال که بر امکان معنوی بودن فرد بدون تعلق او به دین خاصی تأکید دارد و سوم نظریه برخورد که بر عدم تجانس معنویت و دینداری تأکید می‌کند.
سعیدی‌مهر در ادامه با رد نظریه‌های اول و سوم عنوان کرد که نظریه دوم با انجام برخی اصلاحات قابل پذیرش است به این ترتیب که مراتبی از معنویت بدون دستیابی به دین نیز قابل وصول است و از فطرت انسان سرچشمه می‌گیرد.