به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، نشست رسانهای روز هنر انقلاب اسلامی با حضور محسن مومنی شریف رئیس حوزه هنری و دیگر مدیران این مرکز امروز هجدهم فرورودین در تالار مهر حوزه هنری برگزار شد. در ابتدای این جلسه پس از تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید نماهنگی از زندگی شهید آوینی پخش شد تا در سالگرد شهادت سید شهیدان اهل قلم یاد و خاطره این شهید گرامی داشته شود.
در این مراسم مومنی شریف در سخنان ابتدایی خود ضمن تبریک سال نو بیان کرد: امسال با نام حضرت زهرا (س) آغاز شده است. نامی که در تاریخ انقلاب ما الهام بخش کارهای بزرگ بود به ویژه پس از انقلاب اسلامی و دفاع مقدس که افتخارات ما با نام این عزیز گره خورده است.
وی افزود: امسال از طرف رهبر معظم انقلاب، فرهنگ در کنار اقتصاد به عنوان شعار سال انتخاب شده در این سال قرار است به فرهنگ توجهی ویژه شود به شرطی که عرض و طول این معنا (فرهنگ) به درستی تبیین شود تا شاهد عکسالعملهای سطحی و شعاری نباشیم.
فرهنگ رأس حوزههای دیگر باشد
مومنی شریف در پاسخ به این سوال که به فرهنگ توجه کافی نمیشود، گفت: متاسفانه به جایی اینکه فرهنگ در رأس حوزههای دیگر باشد، برعکس زیر مجموعه و تابع آنها شده است، به عبارتی فرهنگ ما از سه حوزه دیگر یعنی سیاست، اقتصاد و امنیت آسیب دیده است. نخستین نشانه بارز آن را هم از زمانی میبینیم که بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول برای بازسازی و توسعه ایران بعد از جنگ، نسخه دادند و سیاستمداران ما مجبور به اجرای آن شدند.
وی یکی از مؤلفههای فرهنگساز چه در بعد ایجابی و چه سلبی، رفتار و سیره رهبران و مدیران جامعه دانست و بیان کرد: از نظر ما اهالی فرهنگ و ادب، بخشی از مسئولان و مدیران از هجوم فرهنگی دشمن آسیب دیدند، لذا هنرمندان حوزه هنری انقلاب اسلامی، نخستین کسانی بودند که آن زمان متوجه این موضوع شدند و به انتقاد و مقابله با آن پرداختند. نکته دیگر این که، ادبیات و هنر اعتراض در درون نظام و با تکیه بر فرهنگ انقلاب در حوزه هنری شکل گرفت. قزوه با شعر «مولا ویلا نداشت»، سیدحسن حسینی و سید مسعود شجاعی طباطبایی با کاریکاتورهایشان و شهید آوینی با مقالات خود در مجله سوره، از این گروه بودند.
این مدیر فرهنگی تصریح کرد: تهاجم فرهنگی را کسی میفهمد که به داشتههای فرهنگی ما آشناست، چون داشتن چنین شرطی است که به هنرمند این اجازه را میدهد تا شعار سال را در آثارش متبلور کند، البته حوزه هنری تمام سعی خود را میکند تا هنرمندانی متعهد تربیت کند تا ادامه دهنده راه شهیدانی چون آوینی باشند.
فرهنگ، ویژگی بارز انقلاب اسلامی
وی در بخش دیگری از سخنان خود درباره جایگاه فرهنگ در کشورمان گفت: انقلاب اسلامی خود ثمره فرهنگ است و اصولا در جهان امروز انقلاب اسلامی را با ویژگیهای فرهنگی میشناسند. فرهنگی که نشئت گرفته از تفکر اسلامی شیعی است. در ادامه بارها دیدهایم که این فرهنگ بوده که نظام اسلامی ما را از چالشهای پیش رو به سلامت عبور داده است. هشت سال دفاع مقدس گواه بارز این ادعاست.
مومنی شریف با اشاره به این که همواره حوزه اقتصاد از دو جهت فرهنگی آسیب دیده، اعلام کرد: یکی از این طرق، واردات بیحساب و کتاب کالا که معمولاً با خود فرهنگ بیگانه را میآورد. دوم پروژهها و طرحهایی اقتصادی که به الزامات فرهنگی آن توجهی نمی شود.
رئیس حوزه هنری درباره کارکردهای اقتصادی حوزه هنری چنین توضیح داد: در سالی که با بحران مالی مواجه بودیم وهمه سازمانها نتوانستند برنامههایشان را به طور کامل اجرا کنند و بیش از هفتاد درصد منابعشان به حقوق و مزایا و نگهداری سازمانشان گذشت، حوزه هنری تنها 35 درصد بودجه خود را خرج حقوق و مزایا و نگهداری سازمان کرد و 64 درصد آن تبدیل به اجرای برنامهها شد. این نشان میدهد، اولاً دارای ساختار منعطفی در این مرکز شدیم و حوادث و تکانهای اقتصادی نمیتواند موجب درماندگی و رکود ما شود، بلکه ما بر آن مسلط میشویم.
جایگاه فرهنگ در بحث امنیت
وی در ادامه این گزارش، درباره تاثیرات فرهنگ در بحث امنیت نیز چنین گفت: در حوزه امنیت هم گاهی بدفهمی از مسائل امنیتی و تفسیرهای نادقیق در بعضی دورهها موجب اقداماتی شده که نتیجهاش به نفع انقلاب و فرهنگ انقلاب نبوده است. همه این مشکلات به خاطر نداشتن پایگاه فرهنگی و بیاطلاعی از آفاق فرهنگی است.
رئیس حوز هنری با تاکید بر رجوع دوباره به آرمانهای حضرت امام (ره) و رهبری معظم و آموزههای بنیادی انقلاب اسلامی تاکید کرد: خوشبختانه امروز فرصت مناسبی است تا با نقد گذشتهمان، آینده مطلوب را ترسیم کنیم؛ راه هم مشخص است. بر همین اساس نقشه فرهنگی کشور تنظیم و تدوین شده و در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شده است که متأسفانه رئیس جمهور سابق در دستور اجرای آن تعلل کرد، اما امیدواریم رئیس جمهور و رئیس محترم شورای عالی انقلاب فرهنگی زودتر دستور اجرای آن را صادر کنند و وظایف و قلمرو هر بخش مشخص شود.
شریف در تعریف عملکرد حوزه هنری گفت: حوزه هنری تنها تولید کننده نیست، بلکه فکر نیز خلق می کند، بنابراین جذب کننده متفکران است. حوزه دائم در حال رویش چهرههای جدید در عرصه هنر متعهد و انقلابی است. در ضمن حوزه هنری در بحث ساختارها و زیر ساختها کارهای بزرگی را انجام میدهد. امتیازی که با توجه به بودجه محدودش نسبت به دیگر مراکز دولتی حاصل میشود.
حوزه هنری برنامهمحور است
وی اضافه کرد: حوزه هنری برنامه محور است، به همین دلیل دستخوش هیجانات خاص و مقطعی نمیشود. همچنین حوزه هنری تولید کننده آثار با کیفیت با قیمت پایین است. به همین دلیل مقام معظم رهبری در دیدار سال گذشته با مدیران حوزه هنری، این سازمان را انقلابی و جهادی نامیدند، البته تا رسیدن به آرمانهای مد نظر ایشان راه زیادی باید پیموده شود، اما ما در آن مسیر قدم میزنیم.
مومنی شریف در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر این که با توجه به تعاملاتی خوبی که حوزه با وزارت ارشاد دارد به سیاست تحریم سال گذشته خود نسبت به برخی فیلمها ادامه میدهد؟ گفت: من با واژه تحریم موافق نیستم، چون به واقع ما فیلمی را تحریم نکردیم، بلکه تنها آثاری که به نظرمان با آرمانهای انقلاب همخوانی نداشت را در سینماهای خودمان به نمایش در نیاوردیم. این کار نیز به عقیده من حق ابتدایی یک سینمادار است.
مومنی شریف در پایان استراتژی عملیاتی حوزه هنری برای جریان سازی در مصرف محصولات فرهنگی را این گونه برشمرد: توسعه مخاطبان شامل تأسیس حوزه هنری کودک و نوجوان، تأسیس سازمان تلویزیونی سوره، تأسیس حوزه هنری الکترونیک، ایجاد دسترسی آسان شامل زنجیرهای کردن سینماهای حوزه هنری، تأسیس بیست فروشگاه کتاب در استانها و یک فروشگاه بزرگ در میدان انقلاب، تدارک تأسیس شرکت پخش محصولات فرهنگی و تمرکز بر مضامین شامل: انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، خانواده و سبک زندگی ایرانی اسلامی و کودک و نوجوان به عنوان استراتژی عملیاتی حوزه هنری برای جریان سازی در مصرف محصولات فرهنگی معرفی میشوند.