صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۱۴۰۱۹۸۴
تاریخ انتشار : ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۹:۴۰
امیرزاده:

گروه ادب: رئیس هیئت رسیدگی به تخلفات ناشران گفت: تاکنون گزارشی از عرضه قرآن فارسی بدون متن عربی در نمایشگاه کتاب تهران نرسیده است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، همایون امیرزاده، رئیس هیئت رسیدگی به تخلفات ناشران پنجشنبه، یازدهم اردیبهشت در جمع خبرنگاران گزارشی از تخلفات ناشران در دو روز نخست بیست و هفتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران ارائه کرد و گفت: دومین جلسه هیئت رسیدگی به تخلفات ناشران برگزار شد، البته امسال با تدبیری که توسط اعضای هیئت دیده شده است، مقرر شد علاوه بر گزارش‌هایی که به منظور طی شدن روال قانونی و عادی نمایشگاه بر اساس حمایت از ناشران، بازدید کنندگان و خریداران انجام می‌شود، گزارش‌هایی که از کمیته‌های مختلف به ویژه کمیته‌ ناشران داخلی هر سال دریافت می‌کرد، مبنای رسیدگی به شکایات وارده به هیئت باشد.
وی با اشاره به تقویت ابعاد نظارتی کمیته هیئت رسیدگی به تخلفات ناشران افزود: هیئت رسیدگی به تخلفات ناشران، تعداد بازرسان در کمیته ناشران را در راستای استحکام در آرای صادره و حصول اطمینان لازم تقویت کرده و در همین راستا با رویکرد نظارتی قوی‌تر کار خود را ادامه داده‌ایم.

حقوق ناشران حرفه‌ای حفظ شود

امیرزاده ادامه داد: در این زمینه  سربازرسان کمیته ناشران داخلی با بازرسان کمیته جلسه‌ای داشتند و در این زمینه هم‌افزایی‌های لازم بررسی شد. در این دو جلسه مهمترین موضوعی که مورد توجه اعضا بود، این بود که برای جلوگیری از تخلفات هیچ راهی غیر از اصلاح برخی از ضوابط نمایشگاه در حوزه‌های مختلف نداریم و باید به سمتی برویم که حقوق ناشران حرفه‌ای حفظ شود.
وی تصریح کرد: پیشنهادات هیئت اگر چه ماهیتاً جنبه‌های نظارتی دارد ولی ما در قالب پیشنهادات کاربردی این موارد را به زودی تدوین خواهیم کرد و در پایان برای تصمیمات مناسب به رئیس نمایشگاه کتاب تقدیم خواهد شد تا در سال‌های آینده مورد استفاده قرار گیرد.
امیرزاده برخی از ضوابط اعلام شده از 23 عنوان تخلف ناشران را مورد اشاره قرار داد و بیان کرد: هدف از جدیت هیئت این است که حقوق ناشران پرشماری که به صورت قانونمند در این عرصه فعالیت می‌کنند و تاکنون باعث رونق عرصه نشر بوده‌اند، حفظ شود. از سوی دیگر درصدد حفظ حقوق مخاطبان هستیم. از این رو معدود افرادی که با تخلفات احتمالی خود فرآیند سالم حوزه نشر را دچار اختلال می‌کنند باید به حاشیه بروند.
رئیس هیئت رسیدگی به تخلفات ناشران برخی از موارد تخلف را برشمرد و گفت: ارائه یا فروش کتب غیرمجاز(آثار غیرمجاز به آثاری اطلاق می‌شود که بدون مجوز وزارت ارشاد در نمایشگاه عرضه می‌شود)، البته در بخش داخلی، اما در بخش بین‌الملل کتاب‌های ورودی به نمایشگاه باید با ضوابط نشر همخوانی داشته باشد، اما برخی ضوابط کشورها با کشور ما همخوانی ندارد، از این نوع آثاری که مخل امنیت سیاسی، اخلاقی و کشور باشند به ویژه در حوزه بین‌الملل با آنها برخورد می‌شود مثلاً آثاری که نام خلیج‌فارس را جعل کرده باشند، قطعاً با آنها برخورد می‌شود.
وی در ادامه گفت: امروز در یکی از غرفه‌ها موردی داشتیم که با آن برخورد قانونی شد، چون ضوابط نشر ما با ضوابط نشر کشورها تفاوت دارد، طبعاً شاهد چنین مواردی هستیم. این کتاب‌ها جمع‌آوری شد.
امیرزاده ادامه داد: با توجه به این که مکانیسم مشخصی در این زمینه وجود ندارد و وجود اشکالاتی در آیین‌نامه‌های انضباطی سبب شده تا خلائی در این زمینه به وجود آید که باید سریعاً این خلاء را پر کنیم.
وی با بیان این که ارائه و فروش کتب سایر ناشران ممنوع است، توضیح داد: دو تبصره برای این مورد وجود دارد؛ کتاب‌های مرجع، قرآن، مفاتیح و دایرةالمعارف‌ها آثاری هستند که مشمول این بند نمی‌شوند و مستثنا هستند، اما در این موارد هم شاکی خصوصی اگر وجود داشته باشد، طبعاً در راستای رعایت حقوق مؤلفان، مصنفان و ناشران باید رضایت لازم را از ناشران اصلی کسب کرد. همچنین ناشران می‌توانند تا سقف 5 اثر ناشر دیگر مشروط به آن که شاکی خصوصی وجود نداشته باشد کتاب‌های ناشر دیگری را عرضه کنند. این مستلزم ناشرانی می‌شود که خودشان مستقیم در نمایشگاه حضور ندارند، اما ارائه آثارشان تا سقف 5 عنوان از سوی ناشر دیگر بلامانع است.
امیرزاده افزود: عرضه کتب بدون شناسنامه، ارائه کتب غیرمرتبط با سالن‌ها، کتب منتشر شده قبل از سال 87 و ... از جمله برخی تخلفات نمایشگاه است. همچنین در اولین روز جلسه هیئت، 6 ناشری که ثبت‌نام کرده بودند، اما برای تحویل غرفه در نمایشگاه حاضر نشدند، این مورد تخلف محسوب شده و جریمه می‌شوند. معاوضه بن با وجه نقد، فروش کالا غیر از کتاب، نپذیرفتن انواع بن در نمایشگاه نیز تخلف است.
وی عنوان کرد: تبلیغ خارج از ضوابط غیرقانونی است، چرا که این نمایشگاه فرهنگی است و امسال هم همانند سال‌های گذشته تمام ناشران مکلف به ارائه 10 درصد تخفیف هستند که عدول از آن به منزله تخلف است. مورد تخلف دیگر مخدوش بودن قیمت پشت کتاب است که چالش‌هایی را در سه سال اخیر به وجود آورده است. هیئت رسیدگی به تخلفات ناشران به این نتیجه رسید که کتاب‌های سال 88 تا 90 چون تابع افزایش قیمت نبوده و قیمت‌ها نیز ثباتی نداشت، چنانچه تغییر قیمت توسط ناشر اصلی با مهر ناشر باشد، این تغییر بلااشکال است، اما در رابطه با کتاب‌های سال 91 و 92 با توجه به اینکه در سال‌های قبل افزایش قیمت لحاظ شده، تغییر قیمت پشت جلد ممنوع است.
امیرزاده در ادامه در پاسخ به سؤالی مبنی بر این که روز گذشته کتابی که حاوی جعل نام خلیج‌فارس بود، تنها به تذکری برای آن اکتفا شده این مورد را تأیید می‌کنید یا نه، گفت: نتیجه بازرسی‌های روز گذشته امروز به دست ما می‌رسد، اما در گزارشات میدانی تنها تخلفی که اعلام شده، درباره ناشرانی است که 5 عنوان از سایر ناشران دیگر را قرار بوده ارائه دهند. هر اقدامی که فرآیند نمایشگاه را دچار اختلال می‌کند بر اساس ضوابط با آن برخورد می‌کنیم اما پس از حصول گزارش‌ها به هیئت بر اساس موازین قانونی عمل خواهیم کرد.
وی ادامه داد: هیئت در بحث‌های محتوایی ورود نمی‌کند اما این مورد در کمیته نظارت و ارزشیابی بررسی می‌شود چون ماهیتاً گزارشی تخصصی است. به بازرسان گوشزد کرده‌ایم به منظور تفکیک وظایف باید در مسیر قانونی عمل شود.
رئیس هیئت رسیدگی به تخلفات ناشران همچنین گفت: ما درباره نام خلیج‌فارس و درج آن در تمام آثار همچنین دفاع از آن تمام تلاش خود را می‌کنیم چون خلیج‌فارس نماد صلح و دوستی در منطقه بوده و بر آن تأکید می‌کنیم، هر گونه جعل عنوان که با هویت دینی، ملی و اعتقادی ما پیوند دارد، تخلفی بزرگ بوده و بی‌توجهی به آن قابل تحمل نیست و قطعاً ما به عنوان برگزار کننده و مجریان این رخداد در رعایت قوانین کوتاهی نخواهیم کرد و وظیفه نظارتی ما اقتضا می‌کند با جدیت برخورد کنیم.
امیرزاده در ادامه درباره عرضه مجموعه آثار صادق هدایت که به صورت دستی کپی شده و در نمایشگاه با قیمت نازل عرضه می‌شود، بیان کرد: هر تخلفی که از سوی بازرسان گزارش شود با آن برخورد می‌کنیم و شاهد برخی گزارش‌ها هستیم، اما این گزارش‌ها زمانی قابل پیگیری است که از مجاری درست و رسمی به ما برسد.
وی در پاسخ به سؤال ایکنا مبنی بر ارائه گزارش درباره عرضه قرآن‌های فارسی بدون متن عربی گفت: ما هر ساله گزارش‌هایی در زمینه‌های گوناگون دریافت می‌کنیم و بخشی از آنها واقعاً گزارش‌های عاری از واقعیت است. ما تا زمانی که بازرسان نظارت در بخش‌های مختلف نمایشگاه که تعدادشان هم کم نیست، چه سازمان‌ها و نهادهای ذیربط که مسائل را دنبال می‌کنند و چه بخش نظارتی وزارت ارشاد که امور را پیگیری می‌کند شاهد گزارش‌هایی هستیم که زمانی قابلیت پیگیری دارند که از مجرای درست و رسمی به ما برسند و موضوعی که گفته شد، هنوز گزارش نشده است.