به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری مسئولان بیست و هفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با خبرنگاران عصر امروز، جمعه 12 اردیبهشت در مصلای امام خمینی(ره) برگزار شد.
صالحی، رئیس نمایشگاه کتاب تهران در پاسخ به سؤالی درباره حضور مهمان ویژه در سال آینده گفت: یکی از بخشهای قابل توجه حضور مهمان ویژه در نمایشگاه کتاب است و باید در دبیرخانه دائمی نمایشگاه آغاز شود. البته لازم نیست کار تشریفاتی و نمادین در این زمینه انجام دهیم؛ چرا که مهمان ویژه و حضور او ادامه بحث دیپلماسی فرهنگی بر محور کتاب است و مقدماتی برای آن لازم است تا بتواند راستای دعوت از مهمان ویژه گام مؤثرتری بردارد.
وی درباره دیپلماسی فرهنگی مورد تأکید رهبر معظم انقلاب عنوان کرد: حرکت دیپلماسی فرهنگی به عنوان یک سیاست در کلان معاونت و بخش ارشاد مدنظر است، اما این حرکتها معمولاً کند هستند نه سریع و جهشی؛ چرا که زیرساختهای متنوعی را میخواهد که باید شکل گیرد.
شناسایی نسل ایرانی که به زبانهای دیگر تسلط دارند
صالحی با بیان اینکه در مجموع اتفاقات مختلفی امسال رخ داده یا در حال وقوع است، ادامه داد: نمایشگاه امسال از چند زاویه مدنظر است، اول اینکه نگاه فرهنگی داشته باشیم و ببینیم در کجا قرار داریم. در این بخش سالن ترجمه مدنظر ما بود، پیشنهاد شد در حاشیه این سالن که بسیار مهم است مترجمان قدرتمند حضور یابند و تعاملاتی نیز در این راستا انجام شود؛ از این رو در این سالن با توجه به فضای ترجمه و سوژههای جدید میتوان به ترجمه معکوس امیدوار شد، البته ترجمههای گوناگونی از ادبیات به ویژه ادبیات مقاومت ارائه شده است.
وی در ادامه با تأکید بر شناسایی نسل ایرانی که به زبانهای دیگر تسلط دارند یا خارجیهایی که ترجمه معکوس انجام میدهند، تصریح کرد: همگراییهایی که ممکن است انجام شود، در حوزههای عربی، لاتین و زبان فارسی باید در مسیر راه قرار گیرد، البته تشخیص ناشرانی که دارای عقبه هستند و ارتباط با نخبگان پل ارتباطی مناسبی است تا به تعامل برسیم. اینها در کنار بحث حضور افغانستان قرار میگیرد، البته دعوت از مهمان ویژه زمانبر است، گرچه نمیتوان گفت اینکار به شکل جهشی انجام میشود، اما مقدماتی در این زمینه انجام شده است.
مطمئن نشوم، آماری را اعلام نمیکنم
رئیس نمایشگاه کتاب در پاسخ به سؤالی درباره تعداد بازدیدکنندگان بیان کرد: من ضد آمار هستم، البته باید توجه داشته باشیم که سنجشهای آماری ما دقیق نیست، از این رو آمار غلط رهزن است. یکی از مشکلات فرهنگی ما این است که بدون سنجش آماری، به راحتی آمار میدهیم، در حالی که سنجش آماری را تعریف نمیکنیم؛ از این رو تا زمانی که مطمئن نشوم، آماری را اعلام نمیکنم؛ چرا که سنجشهای آماری باید قابل اتکا باشند.
صالحی درباره تفاوت بارز این نمایشگاه با نمایشگاه سال گذشته گفت: برای تقویت وجه نمایشگاهی، سالنهای خاصی در نظر گرفته شده، اما میتوانیم ادعا کنیم نسیم تغییر را میتوان دید و از سوی دیگر تکریم اهل فرهنگ و نخبگان علمی در این نمایشگاه دیده میشود، البته نه به اندازهای که رضایتبخش باشد. تکریم نسبی مخاطب از طریق اطلاعرسانیها به نظر من دریچه دیگری از نسیم تغییر است و ایجاد امنیت روانی در ناشر و بازدیدکننده که بداند نمایشگاه متولی دارد و بیصاحب نیست.
خانوادهمحوری؛ اولویت اصلی در نمایشگاه
محمد اللهیاری در این نشست با ارائه گزارشی از دو روز نخست برپایی نمایشگاه کتاب تهران گفت: در دور روز گذشته ایام پرفشاری را پشت سرگذاشتیم؛ دو روزی که به لحاظ مصادف شدن با روزهای آخر هفته جمعیت فراوانی به نمایشگاه آمده بودند و براساس تدابیر اندیشیده شده خدمات رفاهی و تسهیلات برای بازدیدکنندگان، نخبگان و اساتید افزایش یافت. همانطور که وعده کرده بودیم، خانواده محوری اولویت اصلی در نمایشگاه کتاب تهران است.
وی افزود: در سه روز گذشته، در محوطه عمومی نمایشگاه اتفاقات فرهنگی جدیدی رخ داد، نمایش مردان نقرهای و نمایش 100 نفره از این دسته است و یا ماکتی که از نویسندگان کودک و نوجوان تهیه شده و دانشآموزان میتوانند از طریق همین تصاویر و یا زندگینامه خودنوشت آنها، با این نویسندگان آشنا شوند. همچنین از نظر تعداد نمازخانهها، ایستگاههای شارژ موبایل، ایستگاههای آتش نشانی و ... توانستهایم آنچه وعده کرده بودیم، محقق کنیم.
اللهیاری درباره فضای محیطی نمایشگاه و بخشهای گوناگون آن گفت: این بخشها با چادرهای رنگی مشخص شدهاند و هر رنگ مربوط به یک بخش است و طی سه روز گذشته در مقایسه با سال گذشته جمعیت قابل توجهتری به بازدید از نمایشگاه آمدند. در حوزه خدمات علمی و محتوایی نیز در سالن یاس بروشورهای اطلاعاتی و بستههای پیشنهادی کتابهای خواندنی رمان، کتابهای خواندنی کودک و نوجوان و دفاع مقدس را توزیع کردیم. سالن دستاوردهای تولید علم و ترجمه نیز به شدت مورد استقبال واقع شدهاست.وی با بیان اینکه زنگ تغییر در نمایشگاه کتاب تهران به صدا درآمده است، افزود: اتفاقات فرهنگی و محیطی متنوع در نمایشگاه کتاب امسال حکایت از این دارد که تغییرات در نمایشگاه امسال محسوس است و حضور نخبگان نیز افزایش یافته است.
معاون اجرایی و فرهنگی نمایشگاه کتاب تراکنشهای انجام شده طی سه روز گذشته و مقایسه آن با نمایشگاه بیست و ششم عنوان کرد: سال گذشته در روز نخست 8810 تراکنش بانکی و امسال 25910 تراکنش بانکی داشتیم. در مجموع سال گذشته طی دو روز نخست 104 هزار تراکنش بانکی و امسال طی دو روز گذشته 151 هزار تراکنش بانکی ثبت شده است، عددی که از طریق تراکنشهای بانکی ثبت شده نشان میدهد مردم پیش از آغاز نمایشگاه آمادگی لازم برای حضور در نمایشگاه را داشتند.
وی ادامه داد: در سال گذشته طی دو روز نخست دو میلیارد و 870 میلیون تومان فروش کتاب داشتیم و امسال براساس آماری که امروز بانک صادرات اعلام کرد، 5 میلیارد تومان تراکنش بانکی داشتهایم که این امر نشان میدهد مردم در دو روز نخست 5 میلیارد تومان برای خرید کتاب هزینه کردهاند که البته فروشهای نقدی 5 برابر این رقم است.
اضافه شدن 50 ناشر به بخش عمومی
در ادامه این نشست، احمد کمالینژاد، مدیر کمیته ناشران داخلی نمایشگاه کتاب گزارشی در حوزه کاری خود داد و گفت: در حوزه ناشران داخلی 50 ناشر به بخش عمومی اضافه شده است و در مجموع 2408 ناشر در نمایشگاه کتاب تهران حضور دارند و بیش از 250 هزار عنوان کتاب ارائه کردهاند.
محمد اللهیاری، معاون فرهنگی و اجرایی نمایشگاه کتاب درباره اجاره بالای مصلای امام خمینی(ره) و اینکه با افزایش دو برابری اجاره مصلا، برنده اصلی چه کسی است، گفت: برنده اصلی در نمایشگاه باید مردم و اقتصاد نشر باشند؛ چرا که برگزاری نمایشگاه کتاب برای رونق بخشیدن به چرخه نشر و اقتصاد است تا در کنار آن مردم، لذت فرهنگی و معنوی ببرند.
وی ادامه داد: مبلغ اجاره مصلای امام خمینی(ره) برای نمایشگاه کتاب دو برابر نشده، اما بر میزان سال گذشته افزوده شده است و هر چند ما توقع همین سطح اجازه را نیز نداشتیم و این در حالی است که وزارت ارشاد یارانه نیز پرداخت میکند. اما در ارتباط با مواد غذایی و تبلیغات محیطی، این دو حوزه در اختیار مسئولان مصلاست، نه ارشاد که از طریق مزایده واگذار میکند و اجارهبهای غرفهها نیز افزایش چندانی نداشته است.
یک عنوان کتاب از نمایشگاه جمعآوری شد
در ادامه این نشست، احمد کمالینژاد، مدیر کمیته ناشران داخلی نمایشگاه کتاب گزارشی در حوزه کاری خود داد و گفت: در حوزه ناشران داخلی 50 ناشر به بخش عمومی اضافه شده است و در مجموع 2408 ناشر در نمایشگاه کتاب تهران حضور دارند و بیش از 250 هزار عنوان کتاب ارائه کردهاند.
وی در رابطه با جمعآوری کتاب از نمایشگاه اظهار کرد: فقط یک عنوان کتاب از سطح نمایشگاه جمعآوری شد که مجوز اعلام وصول نداشت و سایر آثار جمعآوری نشدهاند، بلکه با تعامل ناشر، کتاب صورتجلسه شد تا توسط ناشر از نمایشگاه خارج شود.
علی شجاعیصائین، مدیر اداره کتاب نیز درباره صدور مجوز نشر به کتابها گفت: اداره کتاب وزارت ارشاد از 5 ماه پیش مجدانه تلاش کرد تا رونق بیشتر را در نمایشگاه کتاب تهران شاهد باشیم. برای همکاران من حتی صدور یک مجوز دیگر کتاب، نیز دغدغه بود و تلاش کردیم تا با ناشران همکاری کنیم، حتی روز سهشنبه که افتتاحیه نمایشگاه کتاب برگزار شد، ناشران اصرار داشتند تا مجوز کتاب خود را دریافت کرده و آن را به روزهای میانی نمایشگاه کتاب برسانند.
وی ادامه داد: در حوزه انتخاب ناشر سال دو اتفاق خوب رخ داد و پس از گذشت چند سال ناشران برگزیده در مراسم افتتاحیه در حضور رئیس جمهور تقدیر شدند و در بخش ویژه امسال کار ارزشمندی انجام شد و انتخابهای این بخش اتفاق مهمی بود که به حکم یک نوآوری در آئیننامه انجام شد.
احکام تعطیلی 5 غرفه دانشگاهی شنبه اجرا میشود
همایون امیرزاده، رئیس هیئت رسیدگی به تخلفات ناشران نیز در ادامه این نشست خبری گفت: براساس دستورالعمل و خط مشیی که تدوین شد ما مراقب بودیم تا حقوق مخاطبان و ناشران جداً رعایت شود و از این رو رویکرد نظارتی خود را تقویت کردیم و اکنون در روز سوم نمایشگاه شاهد کاهش چشمگیر تخلفات هستیم.
وی ادامه داد: براساس همین ادله ما مجبور شدیم به لحاظ اینکه بخشی از ناشران که یا از روی عدم اطلاع کافی و یا از روی بیتوجهی تخلفی را داشتند، تذکر دهیم. 23 مورد تخلفی که در آئیننامه آمده است، آن را به تشکلهای ناشران ابلاغ کردیم و در مجموع 80 گزارش به کمیته ارسال شد که بخش عمدهای از این گزارشها با گفتوگوهای رو در رو حل شد، اما در 5 مورد شاهد تعطیلی یک روزه غرفهها بودیم که این احکام از فردا اجرا میشود.
امیرزاده گفت: این 5 ناشر در بخش دانشگاهی هستند و اقدام به توزیع آثار ناشران دیگر کرده بودند و ما یک فرصت یک روزه به این ناشران دادیم تا اگر روز بعد توانستند آثار خود را ارائه کنند، در خدمتشان باشیم.
مجید صحاف، مدیر کمیته فعالیتهای جنبی نیز در ادامه گزارشی از فعالیتهای جنبی نمایشگاه ارائه کرد و گفت: برنامههایی در حوزه سبک زندگی، افزایش جمعیت، اقتصاد مقاومتی و کودک و نوجوان انجام شده و در روزهای آینده نیز برگزار میشود همچنین برنامههای متنوعی برای کودک و نوجوان انجام میشود و میتوان گفت؛ 60 درصد فعالیت جنبی مربوط به کودک و نوجوان است.
42553؛ تلفن گویای نمایشگاه کتاب
وی ادامه داد: غرفه هایی نظیر کتابرانه، نذر کتاب، خیابان هنر و مسابقه کتابخوانی از برنامههای دیگری است که در بیست و هفتمین نمایشگاه کتاب تهران انجام شده و در حال انجام است و از سوی دیگر جشنواره مردمی فیلم عمار نیز در نمایشگاه کتاب تهران ثبتنام اکران مردمی خود را انجام میدهد.
سیدمهدی جعفری، مدیر کمیته روابط عمومی نیز گفت: شماره تلفن گویای نمایشگاه(42553) اطلاعرسانی را در محل نمایشگاه و بیرون از مجموعه ارائه میکند. همچنین مخاطبان میتوانند از طریق همین تلفن گویا با ریاست نمایشگاه ارتباط برقرار کنند. روز گذشته 2100 تلفن داشتیم که دوستان پاسخگو بودند و همچنین 210 بنر اطلاعرسانی ترویجی در سطح نمایشگاه کتاب تهران چاپ و نصب شده است.