به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) حجتالاسلام والمسلمین تکیهای، رئیس ستاد اعتکاف در گفتوگوی جمعه اخبار قرآنی با اشاره به برگزاری مراسم اعتکاف که از 13 تا 15 ماه رجب در مساجد کشور، گفت: توقف در مسجد و روزه، دو رکن اصلی اعتکاف هستند؛ اما در نهایت فلسفه اعتکاف، کمال انقطاع است. در سایر ایام سال نیز نماز میخوانیم، روزه میگیریم و دعا هم میکنیم اما این نماز، روزه و دعا همانند آنچه که در اعتکاف رخ میدهد متمرکز نیست و در اعتکاف یک تمرکز به وجود میآید.
اعتکاف تنها مختص به 13 تا 15 رجب نیست
وی با بیان اینکه اعتکاف تنها مختص به 13 تا 15 رجب نیست و میتواند در سایر ایام سال نیز برگزار شود، افزود: به شرطی که به روزه حرام نخورد، میتوانیم در سال ایام سال نیز معتکف باشیم که البته اعتکاف از 21 تا پایان ماه رمضان افضل است. اما اعتکاف ماه رجب نیز «عبادت امداوود» است؛ امام صادق(ع) به ام داوود فرمودند: 13، 14 و 15 ماه رجب را روزه بگیر و دعا کن تا مشکلت حل شود و پسرت از زندان آزاد شود.
تکیهای با بیان اینکه همه ما در زندان نفس گرفتاریم و باید رها شویم، اظهار کرد: برای آزادی از زندان نفس، اعتکاف بهترین فرصت است که البته اعتکاف ماه رجب در گذشته مهجور بوده است که با سفارشات و پشتیبانیهای مقام معظم رهبری دوباره مورد توجه قرار گرفت تا جایی که طی این سالها در مراسم اعتکاف ماه رجب شاهد هستیم که بیشتر معتکفین از جوانان و تحصیلکردهها هستند.
وی ادامه داد: در حال حاضر بالغ بر 30 سال است که ستاد اعتکاف در کشور داریم و بیش از 40 سال است که مراسم اعتکاف ماه رجب برگزار میشود که در این سالها هیچگاه مسئولان دست روی دست نگذاشتهاند تا جایی که رهبر معظم انقلاب فرمودند: «استقبال مردم از اعتکاف حیرتانگیز است.»
لزوم توسعه مساجد جامع برای برگزاری مراسم اعتکاف
رئیس ستاد اعتکاف در ادامه با اشاره به کمبودی که در حوزه مساجد جامع و مساجد میزبان مراسم اعتکاف در کشور داریم، گفت: اگر بنا باشد که مردم با این حرکت فزاینده پیش بروند و در مراسم اعتکاف حضور داشته باشند مساجد جامع ما و حتی سایر مساجد ما نیز کفایت نمیکنند و لازم است که در این زمینه تدابیری اندیشیده شود تا در نهایت با کمبود مسجد و فضا برای برگزاری مراسم اعتکاف روبهرو نشویم؛ این در حالی است که در حوزه ورزشی، فرهنگی و هنری طی سالهای اخیر کارهای خوبی در کشور انجام شده و کمبود آنچنانی نداریم.
وی یادآور شد: البته علما در رویکرد جدید خود باب مساجد جامع را گسترده کردهاند و گفتهاند که مسجدی که سه وعده نماز در آن خوانده شود و امام جماعت نیز داشته باشد، میتواند میزبان معتکفین باشد اما به هر حال لازم است که اقداماتی در زمینه گسترش و توسعه مساجد جامع در کشور صورت گیرد.
تکیهای درباره مراسم اعتکاف امسال و هزینهای که برای شرکت در اعتکاف در نظر گرفته شده است، گفت: در شهر مقدس قم هیچ گونه دریافتی از معتکفین نداشتیم و معتکفین بدون پرداخت هزینه ثبت نام خود را انجام دادهاند اما در سایر شهرها برای تأمین هزینهها مجبور به دریافت هزینههای از معتکفین هستیم که البته به نظرم هیچ اشکالی هم ندارد اگر کسی قصد شرکت در مراسم اعتکاف دارد هزینهای را نیز بابت خرج و مخارج خود پرداخت کند.
جشنواره اعتکاف با الهام از فرمایشات مقام معظم رهبری برگزار میشود
وی در این بخش از سخنان خود با اشاره به سومین جشنواره بینالمللی اعتکاف که پنجشنبه، 18 اردیبهشتماه در قم برگزار شد، افزود: این جشنواره با الهام از فرمایشات مقام معظم رهبری به منظور بهرهگیری از ظرفیتهای فرهنگی و هنری برگزار شد که طی سه سال گذشته اهدافی از جمله؛ دویدن روح معنویت در روح فرهنگی جامعه، ماندگاری فرهنگ اعتکاف، گسترش میراث کمی و کیفی اعتکاف، آسیبزدایی از سنت نبوی اعتکاف، استفاده از نورانیت اعتکاف برای شکلگیری شبکه معنویتخواهی در کشور و... را دنبال کرده است.
رئیس ستاد اعتکاف ادامه داد: نخستین جشنواره بینالمللی اعتکاف سال 90 کلید خورد که با دریافت هزار و 700 در سال 91 در حرم حضرت معصومه(س) برگزار شد، دومین جشنواره اعتکاف نیز سال 91 کلید خورد که این جشنواره نیز در سال 92 در سالن همایشهای صداوسیما برگزار شد و سومین جشنواره اعتکاف نیز سال 92 کلید خورد که پنجشنبه، 18 اردیبهشتماه در شهر مقدس قم برگزار شد.
وی یادآور شد: جشنواره بینالمللی اعتکاف به قدری جاذبه داشت که مقام معظم رهبری ستاد جشنواره را به حضور پذیرفتند و ایشان در بیانات خود فرمودند که «اعتکاف عبادتی است که جنبه ریاضت دارد» طی سه سالی که از برگزاری این جشنواره میگذرد به قدری مورد استقبال مراجع و رهبر معظم انقلاب بودیم که تصمیم گرفتیم از اعتکاف یک نهاد معنوی تأسیس کنیم و یک ثبت ملی نیز از مراسم اعتکاف داشته باشیم.
اعتکاف در ادیان آسمانی را کمتر مورد توجه قرار دادهایم
تکیهای در ادامه عنوان کرد: آنچه که طی سالهای گذشته کمتر مورد توجه قرار گرفته است، اعتکاف در ادیان بوده که تلاش داریم به همین منظور، جشنواره چهارم را در قالب جشنواره علمی، فرهنگی، ادبی و هنری برگزار کنیم و همچنین برای سال آینده نهاد معنوی اعتکاف را به ثبت ملی برسانیم.
وی افزود: همچنین برای دوره چهارم این جشنواره تلاش میکنیم تا سایر ادیان اللهی را نیز فراخوان کنیم که در جشنواره حضور داشته باشند تا ببینیم اعتکاف مسیحیان، بودائیان و ... نیز چگونه است.
رئیس ستاد اعتکاف در پایان عنوان کرد: در سومین جشنواره بینالمللی اعتکاف، سه محصول جدید شامل کتاب و نرمافزار که در حوزه اعتکاف به چاپ رسیده نیز رونمایی شد تا همزمان با مراسم اعتکاف در اختیار معتکفین و مساجد قرار گیرد.