به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، شامگاه دوشنبه، 29 اردیبهشتماه، در پنجمین جشنواره کتاب دین و پژوهشهای برتر گفت: این جشنواره از یک سو با نام کتاب واز سوی دیگر با دین مزین است. کتاب به فرموده رهبر معظم انقلاب، مبدأ تمدن بوده و همچنین دین به عنوان جانمایه فرهنگ است و ترکیب این دو با هم ترکیب مقدسی را ایجاد میکنند.
وی افزود: این جشنواره میتواند فراتر از معرفی برترینهای حوزه مکتوبات دینی باشد و افقهای گستردهتری را پیش روی خود ترسیم کند؛ از این رو رصد و پایش اتفاقاتی است که در حیطه کتاب و دین رخ میدهد و جشنوارهها به راستی فرصتی برای این پایشها هستند و استمرار آنها سبب تداوم پایش میشود.
صالحی با بیان اینکه کتابهای دینی نیازمند رصدهای متنوع هستند و این امر نیز تمدن اسلامی را به وجود خواهد آورد، ادامه داد: چند روز پیش در معاونت فرهنگی آمار کتابهای حوزههای گوناگون را براساس آمار خانه کتاب بررسی میکردم که مربوط به اول فروردین تا چهارم اردیبهشت سال جاری بود. آمارها نشان میداد که در این مدت کتابهای عرضه شده در حوزه دین 328 عنوان بوده و در حالی که در سال گذشته در همین مدت این رقم 686 عنوان بوده است. این حوزه در سال گذشته رتبه اول و امسال رتبه پنجم را به خود اختصاص داده است.
وی تصریح کرد: این آمار نشان میدهد که تعداد کتابهای ارائه شده در حوزه دین، در سال جاری نسبت به سال گذشته به نصف کاهش یافته است و این آمار باید از سوی پژوهشگران رصد شود؛ چرا که این رصدها میتواند مبنای حرکت علمی باشد و از سوی دیگر جشنوارهها نیز باید این فرصت را برای رصد کمّی و کیفی آثار فراهم کنند.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد در ادامه سخنانش، طراحی، جلد، چاپ ارزان، جذابیتهای ظاهری، محتوای کیفی، توزیع و تبلیغ را در اقبال مخاطبان به کتابهای دینی مؤثر دانست و بیان کرد: اگر میخواهیم اتفاقی در مسیر تمدنسازی بیفتد، حتماً از مسیر کتاب است و این امر در حوزه کتاب متبلور میشود؛ از این رو شایسته است تحرکاتی انجام شود که با نگاههای ترکیبی و ترمیمی، رصد و پایش فرهنگ دینی را فراهم کند.
حجتالاسلام موسویهوایی: کتابهای برگزیده دینی در دانشگاه و حوزه تدریس شود
حجتالاسلام والمسلمین سیدجواد موسویهوایی، معاون پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات اسلامی نیز در بخش دیگری از این مراسم گزارشی از برگزاری این چشنواره ارائه کرد و گفت: تدوین منظومه فکری مقام معظم رهبری در رابطه با کتاب، اهمیت آن و اهداف و ظرفیتهای کتابهای حوزه دین مدنظر سازمان تبلیغات اسلامی است و میتوان در این زمینه کتابی مفصل نوشت.
وی به ظرفیتهای جشنواره کتاب دین و پژوهشهای برتر اشاره کرد و گفت: در بحث کرسیهای آزاداندیشی و نظریهپردازی، جشنواره کتاب دین میتواند مؤثر باشد و دورههای گذشته این جشنواره نشان داده که این موضوع مؤثر و سازنده بوده است.
حجتالاسلام موسویهوایی ادامه داد: در تحول علوم انسانی نیازمند تولید علوم انسانی و اسلامی هستیم و همچنین پاسخ به شبهاتی درباره اسلام، تشیع و انقلاب اسلامی از موضوعاتی است که در ارزیابی آثار وجود داشته و در این دوره در میان آثار شایسته تقدیر میتوان آنها را مشاهده کرد و ما اصرار داریم که میتوان این تحول را ایجاد کرد و کتابهای برگزیده دینی را به عنوان کتابهای درسی حوزههای علمیه، دانشگاهها و مؤسسات آموزشی قرار داد.
وی در ادامه به مراحل برگزاری پنجمین دوره جشنواره کتاب دین اشاره کرد و گفت: پس از اتمام مهلت ارسال آثار در دیماه سال گذشته، 4521 اثر گردآوری شد که بخشی از این آثار ارسالی و بخشی دیگر نیز خریداری شده است که با دعوت از 62 نفر از اساتید، کار داوری آثار آغاز شد و اعضای هیئت علمی و داوری با تشکیل 25 جلسه آثار را ارزیابی کرده و نتایج را اعلام کردند و در نهایت، 4 برگزیده و 9 شایسته تقدیر در هفت گروه معرفی شدند.
دبیر جشنواره کتاب دین و پژوهشهای برتر ادامه داد: در حوزه علوم قرآن و حدیث 750 اثر، فلسفه و کلام و عرفان و اخلاق اسلامی 1006 اثر، تاریخ و فرهنگ و تمدن اسلامی 600 اثر، فقه و حقوق اسلامی 370 اثر، دین و علوم انسانی 765 اثر، ادبیات داستانی و رمان 310 اثر و کودک و نوجوان 720 اثر به دبیرخانه این دوره از جشنواره رسیده بود که از میان آنها 13 اثر برگزیده و شایسته تقدیر شدند.
گفتنی است، در پایان مراسم پنجمین جشنواره کتاب دین و پژوهشهای برتر از برگزیدگان و شایستگان تقدیر، با اهدای تندیس جشنواره و هدایای نقدی تجلیل شد.
در این مراسم، حجتالاسلام والمسلمین سیدمهدی خاموشی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، محسن مؤمنیشریف، رئیس حوزه هنری، محمد رجبیدوانی، رئیس کتابخانه مجلس شورای اسلامی و محققان و پژوهشگران حوزه دین حضور داشتند.