به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) شعبه آسیای مرکزی، در این نوشتار با تأیید رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران نگاهی به مذهب و باورهای اعتقادی در ارمنستان خواهیم داشت. 94% از مردم ارمنستان مسیحی ارمنی بوده که پیرو کلیسای «اچمیادزین» هستند. مذهب ارامنه در میان مسیحیان نزدیکترین شاخه به مذهب ارتدوکس بوده و شباهتهایی نیز میان کلیسای اچمیادزین و کلیسای ارتدکس وجود دارد لیکن بطور کل مسیحیان ارامنی خود را پیرو مذهب «گریگوریانس» ( گریگورلوساوریچ اولین رهبر مذهبی ارامنه که ایرانی الاصل نیز بوده است) دانسته و از نظر مسائل مذهبی مستقل عمل میکنند.
ارمنستان بهعنوان اولین کشوری است که مسیحیت را در اواخر قرن سوم میلادی بهعنوان مذهب رسمی کشور برگزیده و طی تاریخ پر فراز و نشیب خود ، کلیسای ارمنی تأثیر زیادی در حفظ هویت ملی ارامنه داشته و گاه نیز نقش رهبری سیاسی و اجتماعی را برعهده داشته است . بهدلیل تأثیر فرهنگ مارکسیستی حاکم در زمان شوروی، مردم زیاد با مفاهیم دینی آشنا نیستند لیکن پس از استقلال مقامات کلیسای ارمنی تلاش کرده است که مردم را با مفاهیم دینی آشنا کند .گرچه رهبران دینی مورد احترام مقامات سیاسی هستند لیکن در صحنه سیاست کشور مقامات کلیسا از حوزه قدرت خارج و تأثیرگذار نیستند.
در برنامه ریزی وسیع در تاریخ مهرماه 1380مصادف با هزار وهفتصدومین سالگرد پذیرش مسیحیت تلاش زیادی بهعمل آمد تا ارمنستان به دنیا معرفی تا بدینوسیله از درآمدهای توریستی بهرهمند شوند. و رهبران مذهبی درصدد نفوذ بیشتر خود و پررنگ کردن نقش مذهب در ارمنستان بودند لیکن استقبال ضعیف و کمتر از حد انتظار بود و فقط حدود 25000 توریست از 300000 توریست پیش بینی شده به این کشور جهت شرکت در این مراسم سفر کردند.
در ارمنستان همچنین جوامع کوچکی از پیروان مذهب مسیحی ارتدکس، اسلام، یهودی و زرتشتی نیز وجود دارد.
بالاترین اقلیت مذهبی در ارمنستان یزدیها هستند که مذهبی آمیخته از اسلام ومسیحیت است یزدیها را کردهای ارمنستان که حدود 60000 تن هستند تشکیل میدهند.
ارمنستان فقط از شمال با گرجستان با یک کشور غیر مسلمان همسایه است بههمین دلیل ارمنستان مرز بین دنیای اسلام ومسیحیت تعریف شده است
باورهای اعتقادی
به دلیل سلطه فرهنگی کمونیسم، مذهب در بین ارامنه ضیف است لیکن در سالهای اخیر به دلیل تبلیغات و توجهات کلیسای ارمنی تا حدودی باورهای مذهبی واعتقادی مردم تقویت شده است ازدواجها توسط روحانیون و در کلیسا انجام میشود و اندک اندک رهبران مذهبی ارامنه نفوذ و قدرت پیشین خود را باز مییابند لیکن هنوز در قدرت سیاسی جامه تأثیر بسزایی ندارند.
ارامنه اعتقاد دارند مناطق وسیعی از اراضی ترکیه، آذربایجان و قسمتی از ایران جزء ارمنستان بزرگ بوده است.این ریشه در باور آنها دارد گرچه ابراز و ادعای ارضی را مطرح نمیکنند.
کوه «آرارت» و شهرهای زیادی در ترکیه بهعنوان سمبل اراضی ارمنستان است و تصویر آرارت در خانه تمامی ارامنه وجود دارد.