به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، سومین نشست از سلسله نشستهای علمی قرآن با موضوع «خاموش شدن ماه» عصر امروز دوشنبه نهم تیرماه با سخنرانی بهاره مظاهری تهرانی، در سالن هویزه بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم برگزار شد.
مظاهری تهرانی درابتندای سخنان خود با اشاره به آیه 12 سوره اسراء اظهار کرد: خداوند در این سوره میفرماید: «و شب و روز را دو نشانه قرار دادیم نشانه شب را تیرهگون و نشانه روز را روشنیبخش گردانیدیم تا [در آن] فضلى از پروردگارتان بجویید و تا شماره سالها و حساب [عمرها و رویدادها] را بدانید و هر چیزى را به روشنى باز کردیم»؛ بنابراین از این سوره میتوان به اعجاز قرآن درباره خاموشی ماه دست یافت.
وی افزود: ادعای اعجاز این آیه چنین است که آیه لیل به معنای ماه و منظور از محو کردن ماه یعنی ماه ابتدا روشنایی داشته و پس از مدتی نور ماه در اثر تحولاتی از میان رفته و به شکل کنونی درآمده است.
این پژوهشگر قرآنی تصریح کرد: یافتههای علمی مصادیق فوق را تأیید میکنند ومعتقدند که اعجاز علمی در این آیه وجود دارد.
وی بیان کرد: آیه لیل یا به معنای شب یا به معنای ماه و آیه نهار یا به معنای روز یا به معنای خورشید است. این آیه هم به لحاظ ظاهری و هم به لحاظ معنای با مصادیق فوق مطابقت دارد. همچنین روایات تفسیری متعددی وجود دارد و یکی از این دیدگاههای تفسیری محو شدن تاریکی شب به وسیله نور در روشنایی روز است.
وی افزود: شواهد متعددی فرضیه سحابی برای تشکیل ستارهها را تأیید میکند اول آن که شاهد تشکیل ستارگان در کهکشان راه شیری مشابه همین مدل و شبیهسازی به کمک کامپیوتر که به خوبی این مدل را تأیید میکند.
این پژوهشگر قرآنی تصریح کرد: در ابتدای تشکیل منظومه شمسی، خورشید گوی داغی بوده اما درخشندگی فعلی را نداشته است و با آغاز فعالیت هستهای نور خورشید بیشتر میشود و روز به روز مفهوم امروزی آن به وجود میآید.
وی بیان کرد: به دلیل وجود غبارات باقیمانده از سحابی اولیه و برهم کنش نور خورشید با آنها، شب نیز به تاریکی فعلی نبوده است و ماه همچون هر جسمی دیگر در منظومه شمسی مستقل از سحابی به وجود آمده و هنگامی که از زمین عبور میکند در نیروی گرانشی زمین به دام افتاده است و این چنین شاهد ماه امروزی هستیم.
مظاهری اظهار کرد: اگر مواد شیمیایی زمین و ماه مشابه هم باشند، تئوری خواهر و شکاف درست است و اگر تفاوت مواد شیمیایی قابل ملاحظه باشد، تئوری به دام افتادن درست خواهد بود.
وی افزود: پذیرفتهترین تئوری، تئوری «برخورد بزرگ» است. جسمی به اندازه مریخ به زمین برخورد میکند و منطقهای از زمین جدا شده و ماه را تشکیل میدهد. بر اساس این تئوری، ماه در ابتدای تشکیل گوی داغ و مذاب بوده که از زمین جدا و روشنایی داشته است اما با سرد شدن، روشنایی از میان رفته و ماه خاموش شده است.
این پژوهشگر قرآنی تصریح کرد: بر اساس یافتههای علمی است که تاکنون بشر به این مقولات دست یافته است و این یافتهها از مقبولیت بالایی برخوردار است اما احتمال تغییر و تحول در آنها در آینده با توجه به پیشرفت روزافزون علم وجود دارد.
وی بیان کرد: اگر زمانی این یافتهها با قطعیت کامل ثابت شوند به دلیل مطابقت شگفتیآوری که محتوای آیه فوق با این یافتهها دارد، میتوان اعجاز علمی در این آیه را به اثبات رساند.