صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۱۴۲۴۴۹۹
تاریخ انتشار : ۱۰ تير ۱۳۹۳ - ۱۰:۰۰

شعب خارجی: کوتاهی برخی از متفکرین مسلمان برای ارائه الگویی مقبول و کارآمد از حکومت اسلامی، علی‌رغم نارضایتی‌های مردمی در این کشورها، موجب گسترش خلأ ایدئولوژیک و ایجاد فرصت برای گروه‌های تروریستی همچون «داعش» جهت طرح خلافت اسلامی شده است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)شعبه شرق آسیا، حرکت «اخوان المسلمین» پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ایران از مهم‌ترین حرکت‌های اسلامی در میان اهل سنت به‌شمار می‌آمد و تشکیل خلافت اسلامی به تبعیت از خلافت عثمانی از جمله آرمان‌های آن بود. پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) با ارائه نظام جمهوری اسلامی مبتنی بر ولایت فقیه توانست امید تازه‌ای در دل مسلمانان جهان برای اقتدار جهان اسلام و خروج از حالت انفعالی در برابر غرب ایجاد کند.

درگیر کردن حرکت نوپای اسلامی در ایران با جنگ تحمیلی و محاصره اقتصادی و جنگ روانی از مهم‌ترین نقشه‌های مخالفان انقلاب اسلامی برای مقابله با رشد روزافزون آرمان‌های انقلاب اسلامی در جهان معاصر بود. اما این حرکت همچنان پرشور به شرق و غرب عالم رسوخ یافت و جنبش‌های اسلامی از ترکیه، سودان، مصر و دیگر نقاط  جهان همچون منطقه بالکان در مرکز اروپا و بسیاری از کشورهای آفریقایی و شرق آسیا جان تازه‌ای پیدا کردند.

الگوهای مختلفی توسط این جریانات که عموما متعلق به اهل سنت بودند برای حکومت اسلامی ارائه شد که اخیرترین شکل آن «خلافت اسلامی» است؛ شعاری که هم اکنون گروه تروریستی داعش پرچم آن را برافراشته و داعیه رهبری جهان اسلام تحت خلافت «ابوبکر البغدادی» را دارد. اگر چه اعلام موجودیت خلافت اسلامی به رهبری ابوبکر البغدادی در رسانه‌های جهان بیشتر به یک شوخی تلقی شده است، اما به نظر می‌رسد متفکران جهان اسلام می‌توانند با الگو قرار دادن انقلاب اسلامی ایران به دنبال پر کردن خلأ ایدئولوژیک اهل سنت در ایجاد حکومت اسلامی باشند، امری که در سال‌های پس از انقلاب اسلامی چندان توجهی به آن نشد.

آیا با توجه به ناکامی بسیاری از انقلاب‌های مردمی در منطقه یا انحراف برخی تحرکات مردمی به جریانات افراطی می‌توان الگویی مقتبس از جمهوری اسلامی برای کشورهای مسلمان اهل سنت ارائه داد؟ آیا در شیوه حکومت‌داری اسلامی می‌توان الگویی ارائه کرد که اهل سنت بتواند بر اساس آموزه‌های خود پذیرای آن باشند؟ البته شاید طرح الگوی واحد برای همه کشورها امکان‌پذیر نباشد ولی وحدت رویه می‌تواند به شکلی باشد تا با ارائه چارچوب‌های مشخص، مجال برای جریا‌ن‌های افراطی و انحرافی جهان اسلام برای تشکیل چنین شیوه‌های مسخره‌ای از حکومت داری مطرح نشود. وجود چارچوب‌ها و اصول کلی اسلامی، مقبول و کارآمد، مانعی بزرگ برای طرح ادعاهای واهی گروهی از تروریست‌های افراطی در جهان اسلام خواهد شد.

انقلاب اسلامی در سطح بین‌المللی با دو شعار اصلی استکبارستیزی و دفاع از آرمان‌های مردم مظلوم فلسطین، با تکیه بر تعالیم ناب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) شکل گرفت و سنگرهای مختلفی از جهان اسلام را فتح کرد؛ اکنون فرصت آن فرا رسیده است تا متفکران جهان اسلام، با الهام از جمهوری اسلامی، الگویی از حکومت اسلامی را برای کشورهای مسلمان ارائه دهند که همه مذاهب اسلامی بتوانند از آن برای پیروی از تعالیم اسلامی و ایجاد مدینة النبی(ص) بهره بگیرند. به نظر می‌رسد اهمیت ندادن به این مسئله از سوی برخی از علمای اهل تسنن علی‌رغم نارضایتی‌های مردمی از شیوه حکومت‌داری، موجب گسترش خلأ ایدئولوژیک شده و فرصت را به دست عناصری همچون گروه تروریستی «داعش» داده است.