عباس اقسامی، نویسنده و کارگردان تئاتر در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) گفت: اصطلاح به کار رفته همچون کار سفارشی و شعاری در مورد تولیدات تئاتر دینی درست نیست چرا که به نظر من نفس سفارش تولید یک اثر هنری به فرد و یا یک جریان هنری، ماهیتاً چیز بدی نیست و مهم این است که این سفارش از سوی چه فردی و یا جریانی به چه کس و یا افرادی داده میشود.
تولید تئاتر دینی به گروههای مذهبیکار سفارش داده میشود
وی ادامه داد: واقعیت این است که وقتی صحبت از تولید تئاتر دینی میشود در وهله اول نگاه مسئولان و متولیان به تعداد معدودی گروههای تئاتری که اصطلاحاً مذهبیکار هستند معطوف میشود، در حالی که با رصد و بررسی بیشتر در اطراف خود و در میان هنرمندان و فعالان تئاتری، افرادی با صلاحیت بیشتری را نیز میتوانند برای انجام این کار به خدمت بگیرند.
این کارگردان تئاتر تصریح کرد: قطعاً میتوان به آثار نمایشی با موضوع دینی و ارزشی مانند آنچه که در ماه رمضان انتظار میرود و میتوان در مورد شهادت حضرت علی(ع) تولید شود، نگاه کاملاً هنری داشت که منجر به تولید نمایشی شود که با رعایت همه اقتضائات درام و فنون و تکنیک تئاتری علاوه بر پرداختن به محتوای مورد نظر، زیبایی بصری را نیز به دنبال داشته باشد که هر سلیقه و هر طیف مخاطبی از دیدن آن خرسند به نظر برسد.
سفارش تئاتر دینی به گروههای خاص جنبه تبلیغاتی و شعاری آن را افزایش میدهد
دبیر دهمین جشنواره بینالمللی تئاتر دانشگاهی گفت: متأسفانه تجربه این سالها در امر تولید تئاتر دینی و اینکه همواره سفارش از سوی مسئولان و متولیان تئاتر به تعداد مشخصی گروه تئاتری به منظور تولید نمایش داده میشود و در نتیجه محصول تئاتری تولید شده در محدوده زمانی نه چندان طولانی به صحنه میرود این شائبه را تقویت میکند که شاید مطامع و منظور خاص فارغ از تولید یک اثر نمایشی با موضوع دینی در بین باشد و این نمایش جنبه تبلیغاتی و شعاری پیدا میکند.
اقسامی در ادامه گفت: وقتی چنین اتفاقی روی میدهد، مخاطبان اینگونه نمایش تماشاگران خاصی خواهند بود که طبیعتاً در میان آنها علاقهمندان واقعی تئاتر که نخستین جاذبه یک اثر نمایشی برای آنها تماشای صحنه، بازی و هدایت چشمنواز بازیگران نمایش است، دیده نمیشوند.
سفارش تئاتر دینی به نخبگان وجوه فنی و زیباشناسانه آن را ارتقا میدهد
وی تأکید کرد: مسئولان برای تولید و اجرای نمایشهای مناسبتی باید به سراغ نخبگان تئاتری که در طول این سالها شاهد روی صحنه رفتن آثار تأثیرگذار و فاخر آنها بودهایم بروند که این مهم نیاز به رصد و بررسی بیشتر قشر فعال تئاتری دارد و اینکه تا چه حد مسئولان به وجوه فنی و زیباشناسانه یک اثر نمایشی میاندیشند.
اقسامی در پایان گفت: قطعاً وقتی مسئولان برنامهریزی دقیقی در زمینه تولید و اجرای آثار نمایشی و به ویژه نمایشهای دینی و ارزشی داشته باشند، آن زمان است که میتوانند با یک طرح مشخص به جای استفاده کلیشهای و غیرجذاب از برخی گروههای نمایشی، در تولید نمایش دینی به طور مثال از چهرههای سرشناس و نخبه تئاتری همچون محمد چرمشیر، علیرضا نادری و... در نگارش و کارگردانی استفاده کنند.