سید کاظم سماواتی، هنرمند خوشنویس در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) درباره ارتباط هنر خوشنویسی با قرآن گفت: خوشنویسی را باید هنری دانست که اعتبار و زیبایی خود را از قرآن وام گرفته است. این نکته را هم به خوبی میتوان در طول تاریخ این هنر مشاهده کرد. این امتیاز نیز تنها به یک سبک و روش خاص خط خلاصه نمیشود، بلکه تمامی خطهای مرسوم در زبان عربی و فارسی پیوندی نزدیک با کلام قرآن خوردهاند.
وی افزود: دلیل این نزدیکی مشخص است، چون از ابتدای کتابت قرآن همیشه سعی شده که قرآن به زیباترین رسم ممکن نوشته شود، برای همین هیچ قرآنی را در تاریخ اسلام نمیتوان یافت که از زیبایی رسم الخط بهره نبرده باشد. همین امتیاز سبب شده تا این هنر ماندگار شود.
این خوشنویس در پاسخ به این سوال که خوشنویسی ایرانی تا چه حد در کتابت قرآن ایفای نقش میکند، گفت: نسخ ایرانی یکی از خطوط زیبایی است که در کتابت قرآن در کشورمان نقشی مهم ایفا میکند، البته خطوط دیگری چون نستعلیق و شکسته نیز وجود دارد که به لحاظ فنی شرایط لازم را برای کتابت قرآن ندارد، چون خطی که برای کتابت قرآن باید مورد استفاده قرار گیرد، اصلیترین شرطش این است که به راحتی خوانده شود.
جایگاه خوشنویسی در نمایشگاه قرآن
ساداتی درباره جایگاه خوشنویسی در نمایشگاه بیستودوم تصریح کرد: از ابتدای برپایی نمایشگاه قرآن، همیشه خوشنویسی یکی از هنرهایی بوده که به شکلی جدی مورد استفاده قرار گرفته است، اما معمولا تعدادی آثار انتخاب میشدند که به طور مداوم به نمایش در میآمدند، اما در این دوره هم مکانی که آثار در آن به نمایش گذاشته شده (تالار خلیج فارس) هم کارهایی که به نمایش گذاشته شده، از کیفیت بالایی بهره برده است. دلیل این اتفاق نیز این است که در این دوره به جای کمیت به روی کیفیت تاکید شده است.
وی به مطلب فوق گفت: درباره کارگاههای این جشنواره هم باید بگویم که با کیفیت بالایی به علاقمندان آموزش داده میشود، هرچند اگر تعداد و جایی که این کارگاهها در آن برگزار میشود، بزرگتر بود، نتیجهگیری بهتری به دست میآمد.
این خوشنویس در پایان بیان کرد: خوشنویسی قرآنی این روزها در نمایشگاههای مختلف برپا میشود این اقدام پسندیده نیز به یمن حمایتهایی است که نمایشگاه قرآن از خوشنویسی قرآنی طی سالهای گذشته انجام داده است، پس باید به هر شکل ممکن این رویداد قرآنی را حمایت کرد تا هر سال به شکل بهتری برگزار شود.