صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۱۴۳۶۰۳۳
تاریخ انتشار : ۱۴ مرداد ۱۳۹۳ - ۰۹:۲۰
در گفت‌وگو با محمد سلگی؛

گروه ادب: رئیس سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی فعالیت‌های مختلف این سازمان در حوزه نشر و ترویج فرهنگ کتابخوانی را تشریح کرد.

محمد سلگی، رئیس سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به دستاوردهای این سازمان در طول چند سال گذشته گفت: طی سال 92 تعداد کتاب‌های چاپ شده به 409 عنوان رسیده است. این میزان در سال 91 برابر با 336 اثر بوده است.
وی با بیان اینکه انتشارات جهاد دانشگاهی در جایگاه نخست نسبت به دیگر واحدهای جهاد دانشگاه‌ها جای دارد، افزود: واحد دانشگاه امیرکبیر با 64 اثر در رتبه دوم و واحد دانشگاه مشهد با 48 اثر در رتبه سوم جای گرفتند.
سلگی با اشاره به تولید آثار در سال گذشته ادامه داد: همچنین واحد جهاد دانشگاهی تهران با 45 اثر، واحد دانشگاه اصفهان با 35 اثر، واحد دانشگاهی آذربایجان غربی با 13 اثر نیز در رتبه‌های بعدی جای گرفتند.
به گفته رئیس سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی، در مجموع 409 اثر در سال قبل منتشر شده است که این میزان نشان‌دهنده درصد رشد بالایی است. در این راستا تعداد آثار تألیفی نسبت به آثار ترجمه بیشتر بوده است.

میزان تألیفات 78 درصد و ترجمه‌ها 22 درصد بوده‌ است
سلگی یادآور شد: تعداد تألیفات سال 92 برابر 321 اثر بوده و 88 عنوان کتاب نیز ترجمه بودند. بنابراین میزان تألیفات برابر 78 درصد و ترجمه‌ها برابر 22 درصد بوده‌اند. بر این اساس می‌توان گفت که آثار منتشرشده در سال 92 نسبت به سال 91 با رشد 26 درصدی روبرو بوده‌اند.
وی با اشاره به آثار چاپ نخست و بازنشر شده گفت: 267 اثر چاپ نخست بوده‌اند و 142 عنوان نیز بازنشر شده‌اند که با این رویکرد می‌توان گفت 65 درصد آثار چاپ اول به شمار می‌روند و 35 درصد باقی‌مانده بازچاپی هستند.
سلگی با بیان اینکه انتشارات جهاد دانشگاهی در سال 92 عنوان ناشر برگزیده کشور را به دست آورده است، افزود: این انتشارات  در قیاس با ناشران مهم دیگری که در حوزه نشر فعالیت می‌کنند، همچون سازمان انتشارات سمت، دانشگاه تهران، دانشگاه امام صادق(ع) و جامعةالمصطفی العالمیة، به عنوان ناشر برگزیده کشور انتخاب شد. البته این انتخاب با توجه به تفکیک ناشران در بخش دولتی و عمومی و بخش بزرگسال و در سراسر کشور بوده است.
وی با اشاره به آثاری که طی سال گذشته به عنوان اثر برگزیده در کتاب فصل مورد تقدیر قرار گرفتند، یادآور شد: در دو، سه سال گذشته نیز کتاب‌هایی از واحدهای جهاد دانشگاهی مشهد و رویان در جایزه کتاب سال به عنوان اثر برگزیده انتخاب شدند.

رشد قابل ملاحظه در حوزه نشر
سلگی همچنین از شایسته تقدیر و برگزیده شدن آثار این انتشارات در جشنواره‌هایی مثل پروین و جلال‌ آل‌احمد یاد کرد و ادامه داد: در سال 81، 129 اثر منتشر شده است. همچنین آمار سال 80 که انتشارات جهاد دانشگاهی در آن سال تأسیس شد، 112 اثر بود.
رئیس سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی در ادامه سخنانش گفت: اگر این میزان انتشار کتب را با 409 اثر منتشر شده در سال 92 مقایسه کنیم، می‌بینیم که رشد قابل‌ ملاحظه‌ای داشته است.
سلگی با اشاره به رشد 365 درصدی نشر در سال 92 نسبت به سال 80 گفت: بر این اساس می‌توان گفت که سازمان انتشارات در حوزه تولید کتاب طی فاصله زمانی 11، 12 سال رشد سه و نیم برابری داشته‌ است. همچنین از رشد کیفی نیز برخوردار بوده‌ که نمونه آن را می‌توان در انتخاب ناشر نمونه سال و آثار برگزیده جشنواره‌های مختلف مشاهده کرد.
وی با تأکید بر اینکه انتشارات جهاد دانشگاهی توانسته است میان ناشران مشابه خود عنوان برتر را کسب کند و زمینه‌ساز رونق علم، دانش و فرهنگ شود، گفت: در حوزه توزیع آثار نیز فروشگاه‌ها و فعالیت‌های متعددی داشتیم که رو به گسترش هستند.
سلگی در ادامه اظهار کرد: همچنین سیستم فروش اینترنتی را نیز در سال گذشته راه‌اندازی کردیم. در سال جاری نیز فروشگاه اینترنتی را در واحدهای مختلف جهاد افتتاح کردیم و سیستم فعا‌ل‌تری را نیز در واحدهای مختلف جهاد در دست راه‌اندازی داریم که سیستم فروش اینترنتی در سال 92 از آن جمله است که به تدریج در حال گسترش است.
وی با بیان این مطلب یادآور شد که در حال برطرف کردن نقاط ضعف این سیستم و ارتباط دادن آن با دیگر سیستم‌ها و سایت‌ها هستیم تا با گسترش این رویکرد، این سیستم رونق بگیرد.

فعالیت‌های فرهنگی در حوزه کتاب و کتابخوانی
سلگی به ورود این انتشارات در فعالیت‌های فرهنگی، ستادی و ترویج کتاب و کتابخوانی اشاره کرد و ادامه داد: هر ساله، کتاب سال دانشجویی برگزار می‌شود و امسال نیز فراخوان آن را از چند ماه پیش اعلام کرده‌ایم که تا پایان تابستان جاری، مهلت ارسال آثار ادامه دارد.
وی با اشاره به برگزاری پنجمین دوره جشنواره کتاب سال قرآنی دانشجویی، اظهار کرد: این دو جشنواره به صورت همزمان و در متن یکدیگر، همزمان با هفته کتاب برگزیدگان خود را معرفی می‌کند.
سلگی از برنامه‌های مختلف فرهنگی در حوزه کتاب و کتابخوانی یاد کرد و گفت: مسابقات کتابخوانی، خلاصه‌نویسی از کتاب و برنامه‌های هفته کتاب که همه ساله برگزار شده از جمله این برنامه‌هاست که امسال هم در هفته کتاب طی فصل پاییز برگزار می‌شود.
وی همچنین با اشاره به حضور فعال واحدهای مختلف جهاد دانشگاهی در نمایشگاه کتاب، ادامه داد: در این راستا 800 ـ 1000 اثر از آثار قابل عرضه و اثرگذار را ارائه کردیم.
سلگی گفت: جهاد در طول فعالیت‌هایی که از سال 59 تاکنون داشته است، توانسته 5500 عنوان اثر منتشر کند. بر این اساس در بازه زمانی 21 سال(از سال 59 ـ 80)، 1937 اثر منتشر شده است و در فاصله 11 سال (81 ـ 92) ـ که سازمان انتشارات راه‌اندازی شدـ  3308 اثر به چاپ رسیده است. 
وی همچنین به 254 اثر که متعلق به واحدهای جهاد دانشگاه‌های مختلف است و سال چاپ ندارند، اشاره کرد و افزود: متاسفانه سال چاپ این آثار در شناسنامه اثر ثبت نشده و در مجموع تا پایان سال 92، برابر 5499 اثر منتشر شده است.

کمک به واحدهای جهاد دانشگاهی طی هر سال
سلگی با اظهار اینکه با قطعیت می‌توانم بگویم که آمار ثبت و انتشار 300، 400 اثر نیز مفقود شده است، تأکید کرد: بازدید از نمایشگاه کتاب تهران توسط دانشجویان دانشگاه‌های دوردست که با همکاری جهاد دانشگاهی و دانشگاه مربوطه انجام شد، از دیگر برنامه‌های مربوط به جهاد دانشگاهی است.
وی با تأکید بر اینکه اولویت با دانشگاه‌های دوردست و بانوان است، ادامه داد: بر این اساس جهاد دانشگاهی با ارائه سرانه خرید کتاب در قالب بن کتاب به هر دانشگاه مبالغی را کمک می‌کند و بازدید‌ها از نمایشگاه کتاب تهران هر سال انجام می‌شود.
سلگی همچنین تجلیل از کتابخانه‌های فرهنگی دانشگاه‌ها را اقدام دیگر این سازمان برشمرد و افزود: طبق تفاهم‌نامه‌ای که با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی امضا کرده‌ایم، هر سال برابر با 50 هزار کتاب را به واحدهای مختلف جهاد دانشگاهی اهدا می‌کنیم.
رئیس سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی ادامه داد: گاهی نیز آثار مختلف این سازمان و سازمان تبلیغات اسلامی را به آثاری که از وزارت ارشاد گرفته‌ایم، می‌افزاییم و به کتابخانه‌های جهاد دانشگاهی اهدا می‌کنیم. این آثار به معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی ارائه می‌شود.
وی اظهار کرد: در راستای اهدای کتاب، آثار به پژوهشکده‌ها، سازمان‌ها و حتی مساجد، مدارس و مراکز بسیج نیز ارائه می‌شوند. این اقدام در حدود 10 سال است که به طور مداوم صورت می‌گیرد.

ارائه وام برای چاپ اثر و تجهیز کتابفروشی‌ها و کتابخانه‌ها
سلگی همچنین به راه‌اندازی صندوقی برای چاپ و نشر کتب دانشگاهی اشاره کرد و گفت: از طریق صندوق تعاون جهاد دانشگاهی برای تجهیز کتابفروشی‌ها، کتابخانه‌ها و ... وام داده می‌شود. همچنین در چاپ و تولید نشریات علمی کمک می‌کنیم.
وی از برپایی میزگرد و نشست در طول سال با موضوع کتاب و کتابخوانی در جهاد دانشگاهی یاد کرد و افزود: در این راستا از واحدهای مختلف نیز حمایت می‌کنیم. گاهی این میزگردها درباره آمار مطالعه و گاهی درباره آسیب‌ها و مسائل مطالعات و کتابخوانی و مسائل ویژه نشر کتاب‌های دانشگاهی در کشور است.
سلگی همچنین با اشاره به برپایی مسابقات کتابخوانی در واحدهای جهاد دانشگاهی گفت: همچنین برنامه‌های رونمایی از کتاب را نیز داریم و سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی از شعب و پژوهشکده‌های این سازمان در حوزه‌های مختلف نشر حمایت کرده است.
وی به برنامه‌های نقد کتاب نیز اشاره کرد و افزود: این برنامه نیز همه ساله با حضور مؤلفان و مترجمان برگزار می‌شود. تجلیل از مؤلفان، مترجمان و کتابداران نیز برنامه گسترده‌ای است که در طول سال‌ها توسط واحدها و پژوهشکده‌ها صورت می‌گیرد.
سلگی همچنین از برپایی کارگاه‌های تخصصی و برنامه‌های جشن کتاب و مسابقات هنری با موضوع کتاب، خوشنویسی، طنز، عکاسی و نمایشگاه کتاب یاد کرد که در طول سال برگزار می‌شود و گفت: این برنامه‌ها نیز با عنوان ترویج کتاب یا فعالیت فرهنگی در سازمان انتشارات انجام می‌شود که باید تعداد آنها افزایش یابد.