صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۱۴۳۶۴۵۰
تاریخ انتشار : ۱۵ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۰:۲۲
امروز از رادیو قرآن؛

خبرنگاران افتخاری/ امیرمحسن سلطان‌احمدی: ویژه‌برنامه‌های «با فرزانگان و بهره‌ای از کلام بزرگان»، ۱۵ مردادماه در سالروز ولادت مرحوم آیت‌اللّه هاشم آملی لاریجانی از رادیو قرآن پخش می‌شود.

به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) به نقل از روابط عمومی رادیو قرآن، چهارشنبه 15 مردادماه، سالروز ولادت مرحوم آیت‌الله میرزاهاشم آملی لاریجانی از مراجع و مفاخر بزرگ شیعه است به همین جهت، ویژه‌برنامه با فرزانگان در ساعات 6:55 و 16:55 و بهره‌ای از کلام بزرگان در ساعات 8:55، 10:55، 14:55 و 17:55 با بیان گوشه‌ای از زندگینامه و سخنان ایشان از رادیو قرآن پخش می‌شود.

در 15 مرداد سال 1283هجری شمسی برابر با  24  جمادی‌الاولی 1322 قمری در روستای پردمه لاریجان در 70 کیلومتری شهر آمل، کودکی در خانه ساده مرحوم میرزا محمد به‌دنیا آمد که نامش را هاشم گذاشتند. با تولدش دیدگان همه روشن شد و سیمای کودک نورسیده آینده تابناکش را نوید می‌داد.

وی دوران کودکی را در دامان پاک پدر و مادر باتقوایش سپری کرد و پس از فراگیری قرآن و تحصیلات ابتدایی، با استعداد سرشاری که داشت و عشق به تحصیل علوم دینی به فراگیری ادبیات عرب و مقدمات علوم نزد مرحوم آقا سیدتاج و آقا شیخ‌احمد آملی پرداخت و تا مرحله سطوح را در همان شهر فراگرفت.

13 ساله بود که برای ادامه تحصیل به حوزه تهران و مدرسه سپهسالار رفت که زیر نظر سیدحسن مدرس اداره می‌شد و تا 25 سالگی در آن مدرسه علوم دینی را فرا گرفت.

میرزا محمدرضا فقیه لاریجانی، سیدمحمد تنکابنی، محمدعلی لواسانی، میرزاطاهر تنکابنی، میرزاابوالحسن شعرانی و محمدعلی شاه‌آبادی از استادان وی در این مدت بودند.

در سال 1345 (ه. ق)(1305، ه. ش) به قم رفت و در آنجا در محضر درس آیت‌الله عبدالکریم حائری یزدی، محمدحجت کوه‌کمری، محمدعلی شاه‌آبادی و محمدعلی حائری قمی حاضر شد و در مدت شش سال از آنان دروس فقه، اصول، رجال، حدیث، فلسفه و عرفان را فرا گرفت.

این مرجع فقید در سال 1311 هجری شمسی برابر با 1351 هجری قمری، پس از اخذ اجازه اجتهاد از دو استاد بزرگوارش آیت‌الله حائری و آیت‌الله حجت کوه‌کمری، برای بهره‌مندی از محفل پررونق درسی بزرگان حوزه نجف رهسپار آن دیار شد و در مدرسه بزرگ آخوند سکنی گزید و در درس فقه و اصول سیدابوالحسن اصفهانی، آقاضیاءالدین عراقی و میرزای نائینی حاضر شد.

وی پس از 30 سال اقامت در نجف، در سال 1380 هجری قمری به عزم دیدار اقوام و سکونت در حوزه علمیه قم، به ایران آمد و با استقرار در قم، به تدریس خارج فقه و اصول روی آورد. فضلای حوزه علمیه با ورود ایشان به قم، مقدمش را گرامی داشتند و از اینکه یکی از برترین شاگردان محقق عراقی و صاحب تقریرات درس وی را در میان خویش می‌دیدند، شادمان شده و گرد شمع وجودش حلقه زدند. ایشان نیز تشنگان دانش و معارف اهل بیت(ع) را از سرچشمه زلال علوم خویش سیراب کرد.

پس از تصویب قانون انجمن‌های ایالتی و ولایتی در مهرماه 1341 هجری شمسی و اعتراض مراجع تقلید، آیت الله آملی لاریجانی یکی از چهره‌های سرشناس مبارز روحانیت بود که نامش همواره ذیل اعلامیه‌های دسته جمعی مراجع تقلید دیده می‌شد و بعد از پیروزی‌ انقلاب‌ اسلامی‌ نیز همواره‌ از انقلاب‌ اسلامی‌ حمایت‌ می‌کرد.

آیت‌الله آملی با دختر مرحوم آیت‌الله آقاسیدمحسن نبوی اشرفی از مشاهیر علما و دانشمندان خطه مازندران در نجف اشرف وصلت کرد و صاحب فرزندانی (محمد‌جواد لاریجانی، فاضل لاریجانی، باقر لاریجانی، علی لاریجانی و آیت‌الله شیخ صادق لاریجانی) شد که هر یک مشغول خدمت به نظام اسلامی هستند.

آیت‌الله هاشم آملی در رفتار و گفتار به اولیا خدا اقتدا می‌کرد. خوش‌بیان، خوش‌برخورد و خوش‌اخلاق بود. از تعیّنات زندگی به دور بود و به همین دلیل در دل همگان جای داشت. در خانه‌اش به روی همگان باز بود، بشاش و گشاده رو بود و به طلاب جوان احترام می‌گذاشت. با مردم مأنوس بود و زندگی‌اش را در گمنامی و بدون هیاهوی دنیوی سپری می‌کرد.

این عالم ربانی، در زندگی‌اش بسیار منظم بود و از وقت خویش به‌خوبی بهره می‌برد. ساعت مطالعه، وقت عبادت، تدریس و زمان دیدار با مراجعان، همه سر ساعت معینی انجام می‌گرفت. خانه‌اش محل شور و گردهمایی مبارزان و دیدگاهش روشنگر راه مبارزه بود.

آیت‌الله میرزاهاشم آملی لاریجانی از ستارگان درخشان آسمان علم و دانش و از مفاخر فقهای شیعه، در سایه تلاش‌های مستمر و پیگیر خویش توانست قلل رفیع علم و اجتهاد را فتح کند و بر کرسی پرارزش تعلیم و تدریس نشیند و دهها تن از بزرگان حوزه‌های علمیه را پرورش دهد.

آیت‌الله آملی، این مرجع تقلید، در راه نشر و گسترش دانش آل محمد(ص) از هیچ کوششی فروگذار نکرد، بیش از 50 سال به تدریس علوم اهل بیت(ع) همت گماشت و در کنار تدریس، به تألیف و تحقیق نیز می‌پرداخت.

برخی از تألیفات ایشان عبارتند از کتاب الطهارة، کتاب الصلاة، کتاب الصوم، تقریرات درس صلاة مرحوم آیت‌الله‌العظمی حائری، تقریرات درس فقه آیت‌الله آقاضیاء‌الدین عراقی، مناسک حج، حاشیه بر عروةالوثقی و بدایع‌الافکار.

وی در کنار تألیفات پرثمر و پرورش شاگردان فرزانه، خدمات فرهنگی ارزشمندی نیز از خود به یادگار گذاشت که می‌توان از تأسیس مدرسه علمیه ولی‌عصر(عج) در قم و نیز بنای ده‌ها مسجد در گوشه و کنار استان مازندران نام برد.

آیت‌الله‌ میرزاهاشم‌ آملی‌ در روز جمعه‌، هفتم‌ اسفندماه ۱۳۷۱ برابر با چهارم رمضان 1413 پس‌ از طی‌ یک‌ دوره‌ طولانی‌ بیماری‌ درگذشت‌ و درجوار مرقد حضرت‌ معصومه‌(س‌) به خاک سپرده شد.

یادآور می‌شود، ویژه برنامه «با فرزانگان» کاری از گروه آموزش رادیو قرآن به سردبیری و تهیه‌کنندگی سمیرا قنبری و گویندگی رضا کاشفی در روزهای ولادت و وفات بزرگان دین با بیان زندگی‌نامه و میان‌برنامه بهره‌ای از کلام بزرگان به پخش گوشه‌ای از سخنان آنان می‌پردازد.