به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست بررسی معافیت مالیاتی کتابفروشان عصر روز چهارشنبه، 15 مردادماه، با حضور احمد وکیلی، معاون مالیاتهای مستقیم سازمان امور مالیاتی، محمود آموزگار، دبیر اتحادیه ناشران و کتابفروشان، همایون امیرزاده، مشاور علمی و فرهنگی و مدیریتی معاونت فرهنگی وزارت ارشاد و لادن حیدری، مدیرکل دفتر حقوقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در خبرگزاری مهر برگزار شد.
محمود آموزگار، در این نشست با اشاره به سابقه بحث معافیت مالیاتی ناشران و کتابفروشان گفت: در سال 78 دولت لایحهای به مجلس داد و طی آن ماده واحده خاصی را مطرح کرد که موسسات نشر و کتابفروشان از پرداخت مالیات معاف شوند که این ماده واحده در اردیبهشت ماه سال 80 تصویب شد و در این راستا مؤسسات انتشاراتی به مدت 5 سال از پرداخت مالیات معاف شده بودند، اما متأسفانه این 5 سال خاتمه پیدا نمیکند.
وی افزود: بهمن ماه 1380 مجلس شورای اسلامی، پس از 9 ماه تصویب لایحه معافیت کتابفروشان، لایحه اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم را تصویب میکند و در بند «ل» ماده 139 این لایحه چهار فعالیت مطبوعاتی، فرهنگی، هنری و انتشاراتی به موجب دریافت مجوز از وزارت ارشاد از پرداخت مالیات معاف اعلام میشود و در مصوبه جدید فعالیتهای قرآنی نیز به این فعالیتها افزوده شده است.
آموزگار در ادامه گفت: در سال 81 چون در تبصره ماده 139 اشاره شده بود که آئیننامه اجرایی باید توسط سازمان امور مالیاتی تهیه و به تصویب هیئت وزیران برسد، این آئیننامه به تصویب هیئت رئیسه رسیده است. این آئیننامه دو ماده 15 و 16 دارد که در ماده 15 مطرح شده بود، کسانی که از معافیت مالیاتی برخوردارشوند، باید تکالیف خود از قبیل اظهارنامه مالیاتی، دفاتر و مالیات تکمیلی را انجام دهند. در ماده 16 نیز مطرح شده که اگر این تکالیف انجام نشود، از معافیت مالیاتی محروم میشوند.
دبیر اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در ادامه بیان کرد: در ماده 12 همین آئیننامه برای اینکه مصادیق فعالیتهای چهارگانه مشخص شود، مشاغل مشمول توسط سازمان مالیاتی با کمک وزارت ارشاد تصویب میشود که آن زمان توجه نکردند که ماده 12 با بند «ل» ماده 139 تناقض آشکار دارد و در ماده 12 تعیین مصادیق به سازمان محول شده است؛ در حالی که ارشاد مجوز فعالیت را صادر میکند و بهتر از هر نهاد دیگر مصادیق را میشناسد.
آموزگار گفت: در سال 1387 در ماده 95 قانون مالیاتهای مستقیم، مشاغل به سه دسته بند الف، ب و ج تقسیم میشود که برای نمونه شرکتها جزء بند الف هستند و تکالیف مالیاتی پیچیدهتری دارند، بند ب مشاغلی است که دفاتر درآمد و هزینه داشته باشند و بند ج که ناشران نیز در آن قرار داشتند، تنها باید درآمدهای خود را ثبت کنند و تکلیفی در دادن اظهارنامه ندارند.
وی افزود: در سال 87 سازمان مالیاتی این مشاغل بند ج را به بند ب منتقل میکند که ناشران نیز برطبق آن به بند ب منتقل میشوند و از آنجایی که رسیدگی مالیاتی در کشور ما دو سال عقب است، پروندههای سال 88 درسال 90 رسیدگی میشوند.
فروش کتاب و کتابخانههای عمومی را از پرداخت مالیات معاف میدانیم
احمد وکیلی، معاون مالیاتهای مستقیم سازمان مالیاتی، در ادامه این نشست بیان کرد: ماده 139 قانون مالیاتهای مستقیم آییننامهای دارد که به پیشنهاد وزارت اقتصاد و امور دارایی به تصویب هیئت وزیران رسیده است، این آییننامه یک ماده 12 دارد که شامل یک دستورالعمل است و در این دستور از سال 81 تاکنون کتابفروشان را به عنوان فعالیتی خارج از بند «ل» در نظر گرفته شدهاند.
وی افزود: در این مورد بحث این بود که انتشارات مجموعه فعالیتهایی است که در نهایت به کتابفروشی ختم میشود و ناشرانی که خود کتابفروش هستند از معافیت مالیاتی برخوردار میشوند.
وکیلی ادامه داد: در یکی دو ماه گذشته به سمت این رویکرد رفتیم که کسی که کتاب میفروشد به عنوان یک فعالیت فرهنگی پذیرفتیم و در جلسهای که در ماه رمضان داشتیم در نهایت به نتیجه مشخصی رسیدیم و تا امروز نهایتاً تصمیم بر آن شده است که فهرست تعیین مصادیق را امضا کنیم و پیشنهادهای جدیدی که از سوی وزارت ارشاد مطرح شده بود بررسی و سپس موضوع نهایی شود.
وکیلی تصریح کرد: بنابراین ما فروش کتاب و کتابخانههای عمومی را از پرداخت مالیات معاف میدانیم، البته آنهایی که با مجوز وزارت ارشاد فعالیت کنند. تنها مانده که این دستورالعمل را برای دو وزیر بفرستیم تا در جلسه وزیران به امضا برسد. تفسیر دیگری در این زمینه وجود ندارد و صرحتاً به این موضوع اشاره شده است.
تدوین فهرستی از مصادیق فعالیت فرهنگی
لادن حیدری، مدیرکل دفتر حقوقی وزارت ارشاد نیز در این نشست با اشاره به جدول فعالیتهای مشمول معافیت مالیاتی گفت: حوزه فرهنگ تنها مربوط به کتاب نسیت و بخشها دیگری نیز دارد و با توجه به اینکه فهرست حوزه سینمایی از مصادیق فعالیتهای فرهنگی اعلام نشده بود، قرار بر این شد تا با تکمیل این جدول، آن را به سازمان امور مالیاتی تحویل دهیم تا خلأهایی که در حوزه سینما است نیز بیان شود و به سازمان امور مالیاتی اعلام خواهیم کرد.
وی در ادامه گفت: قرار نیست به بندهای تصویب شده برگردیم و سازمان امور مالیاتی در صدد حذف یک بند حمایتی نبوده و نیست و ما در صدد این هستیم که دایره حمایت در حوزه فرهنگ را گسترش دهیم و وزیر ارشاد نیز با پیگیریهای مجدانه خود این فهرست را درخواست کردهاند تا به زودی به امضا برسد.
محمود آموزگار در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه تعارض ماده 12 آیین نامه و بند ل ماده 1390 را چگونه حل خواهید کرد، گفت: اکنون تعیین مصادیق برعهده سازمان است اما مجوز را ارشاد ارائه میکند، که این دو با هم متناقض هستند.
وکیلی گفت: سازمان امور مالیاتی و بخشهای مختلف ارشاد با هم نشسته و مصادیق را امضا میکنند و وزرا نیز آن را به امضا میرسانند. این فهرست هر دو سال یک بار بازنگری میشود و این بازنگری برای این نیست که ما مصادیق را حذف کنیم، بلکه برای این است که مصادیق جدیدتری را به آن اضافه کنیم و در غیر این صورت سبب تضییع حقوق دولت میشود.
وی افزود: سازمان امور مالیاتی آئیننامه را به گونهای اصلاح کرده تا کار روانتر میشود و مشکلات ناشران و کتابفروشان از سال 80 تاکنون رفع میشود. نگاه ما این است که تا جایی که امکان دارد و قانون اجازه میدهد به ویژه در حوزه تولید که برای ما جنبه مقدس در شرایط امروز کشور را دارد در کنار فعالان اقتصادی باشیم و از سوی دیگر امانتدار مردم هستیم.
تلاش برای معافیت تمامی فعالیتهای فرهنگی، هنری ومطبوعاتی
همایون امیرزاده، مشاور علمی فرهنگی و مدیریتی معاونت فرهنگی نیز در ادامه بیان کرد: برداشت ما از اصلاح ماده 16 بند «ل» قانون مالیاتهای مستقیم که توسط کمیسیون اقتصادی به تصویب رسیده است، این است که اگر در گذشته تنها فعالیتهای هنری و فرهنگی در صورت عدم تصویب به موقع ترازنامه و اظهارنامه از پرداخت مالیات معاف بودند، امروز به موجب این مصوبه تمامی فعالیتهای مطبوعاتی، هنری سینمایی و فرهنگی نیز از معافیت برخوردار باشند.
لادن حیدری، همچنین در پاسخ به سوالی مبنی براینکه فروش لوازمالتحریر در کتابفروشیها نیز از پرداخت مالیات معاف هستند، گفت: نه، تنها کتابفروشان معاف هستند، تاکنون ضوابط وزارت ارشاد حضور خارجی نداشته است و اکنون ضوابط جدید صرفا، فروش و پخش کتاب را معاف از مالیات میداند.
همایون امیرزاده، همچنین در این نشست نیز از برگزاری جلسهای با حضور مسئولان سازمان مالیاتی، مسئولان اتحادیه ناشران و کتاب فروشان هفته سوم مردادماه، یعنی یکشنبه 19 مردادماه خبر داد و گفت: در این جلسه در یک فضای تخصصی جزئیات را مطرح خواهیم کرد و این جلسه نخستین جلسه بازبینی و تصویب آئیننامه است.
وی با بیان اینکه ما امروز آمدهایم و از یک نگاه موفق و همافزا سخن میگوییم و از یک موفقیت رونمایی میکنیم، عنوان کرد: ما تاکنون مجوز کتابفروشیها را صادر نمیکردیم و این مبنایی بود که کتابفروشان از مشمولیت معافیت مالیاتی بهرهمند نشوند بنابراین از آنجایی که قانون گفته شرط برخورداری از معافیت مالیاتی دریافت مجوز از وزارت ارشاد است و از این پس مجوز کتابفروشیها توسط وزارت ارشاد صادر میشود و دغدغه 12 ساله ما حل میشود.