به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، جلسه هماهنگی هیئت داوران و کارشناسان هجدهمین دوره آزمون اعطای مدرک کارشناسی و بالاتر به حفاظ کل قرآن امروز، 18 مردادماه با حضور ولی یاراحمدی، رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه، علیاکبر حنیفی، استاد و پیشکسوت قرآنی، کریم دولتی، داور بینالمللی قرآن، میرمحمود ساعی، مشاور رئیس سازمان سنجش و منصور پهلوان، مدیر گروه علوم قرآنی و جمعی از داوران آزمون اعطای مدرک کارشناسی به حافظان قرآن در سازمان اوقاف برگزار شد.
در ابتدای این جلسه، میرمحمود ساعی، مشاور رئیس سازمان سنجش اظهار کرد: همه ما از اینکه قرآن در جامعه ما مطرح شود لذت میبریم و خوشحال میشویم حتی اگر بدانیم کسی که قرآن میخواند هیچ چیز از مفهوم قرآن متوجه نمیشود؛ همه ما خواهان ترویج و اشاعه قرآن در جامعه هستیم اما یک زمان به دنبال ترویج حفظ قرآن در جامعه هستیم به این اعتبار که افراد قرآن بخوانند و قرآن حفظ کنند و یک زمان قرآن را وسیلهای قرار دهیم برای به دست آوردن چیزی.
آزمون اعطای مدرک کارشناسی به حافظان باید طبق قانون برگزار شود
وی با اشاره به قانون آزمون اعطای مدرک کارشناسی و بالاتر به حافظان کل قرآن کریم گفت: هر آنچه که در قانون نوشته شده باید در این آزمون مورد توجه قرار گیرد. در قانون نوشته شده حفظ کل قرآن کریم یعنی حفظ صددرصد قرآن و اگر 99 درصد باشد خلاف قانون است و نباید به افرادی که حتی 99 درصد از قرآن را حفظ هستند مدرک کارشناسی حفظ داده شود.
ساعی درباره برگزاری آزمونهای اعطای مدرک کارشناسی و بالاتر به حافظان کل قرآن گفت: برخیها عنوان میکنند که اگر حافظ قرآن در یک آزمون نمره مورد نظر را نگرفت آزمون مجدد از او گرفته شود یا به مراحل بعد راه پیدا کند که این مطلب درست نیست زیرا از نظر ما حافظ کل قرآن همیشه حافظ است و در رشته خود تخصص دارد پس دلیلی ندارد که یک حافظ کل قرآن امروز آمادگی نداشته باشد و 10 روز بعد آمادگی داشته باشد.
همچنین، کریم دولتی، داور مسابقات بینالمللی قرآن کریم در این نشست با تأکید بر اینکه حافظانی که در این آزمونها حدنصاب نمرات را گرفته و مدرک کارشناسی حفظ دریافت میکنند باید حافظ کل قرآن بوده و تسلط کامل داشته باشند، گفت: گاهی اوقات در کلاسهای دانشگاهی مشاهده میکنیم افرادی از این طریق وارد مقطع کارشناسی ارشد شدهاند اما به این دلیل که آمادگی لازم را نداشته و حفظ پایداری نیز نداشتهاند در کلاس درس با مشکل مواجه میشوند و پاسخ بسیاری از پرسشها را در کلاس درس نمیتوانند، بدهند.
دولتی افزود: هر چند که سطح حافظان کل قرآن که در این آزمون شرکت کرده و مدرک کارشناسی میگیرند باید بالا باشد اما این بحث که از آنها انتظار داشته باشیم نمره 200 را از 200 بگیرند هم درست نیست و همان ملاک 80 درصد از کل امتیاز ملاک خوبی است.
وی در ادامه گفت: میتوانیم در این آزمون به نحوی اقدام کنیم که اگر یکی از حافظان قرآن در کنکور در نظر گرفته شده برای این آزمون قبول شد و آزمون حفظ خود را قبول نشد نتیجه قبولی او در کنکور برای سال بعد نیز اعتبار داشته باشد و طی یک سالی که برای آزمون حفظ زمان دارد به تقویت محفوظات خود بپردازد و دیگر لزومی نداشته باشد در کنکور شرکت کند.
آئیننامه آزمون اعطای مدرک کارشناسی به حافظان هر پنج سال یکبار به روز شود
در بخش دیگری از این نشست، علیاکبر حنیفی، استاد و پیشکسوت قرآنی با بیان اینکه آئیننامه آزمون اعطای مدرک کارشناسی به حافظان کل قرآن کریم باید هر پنج سال یکبار به روز شود، گفت: براساس آئیننامه از هر شش صفحه قرآن یک سؤال یعنی از هر 10 سطر یک سؤال امتحان گرفته میشود که البته یکی از اشکالات کار همین است و درست این است که از هر صفحه قرآن یک سؤال پرسیده شود.
وی با بیان اینکه قرائت قرآن باید نسبت به حفظ در اولویت باشد، گفت: حافظ قرآن باید با تجوید و قرائت آشنا باشد؛ در برخی از کشورهای آفریقایی و... میبینیم با اینکه زبان مادری آنها عربی نیست و آشنایی با زبان عربی ندارند اما قرآن را به زیبایی خاصی قرائت میکنند و همه حافظان آنها نیز قرآن را به زیبایی قرائت میکنند؛ انتظاری که از یک حافظ کل قرآن داریم این است که علاوه بر حسن حفظ، قرائت خوبی هم داشته باشد و این امر در آزمون اعطای مدرک کارشناسی به حافظان کل قرآن نیز باید مورد توجه باشد.
مدرک کارشناسی حفظ قرآن در سه درجه اعطا شود
حنیفی با بیان اینکه باید سه درجه فوق ممتاز، ممتاز و عالی در این آزمون داشته باشیم، افزود: کسی که نمره 100 میگیرد باید در مدرک او فوق ممتاز ذکر شود، کسی که نمره 90 میگیرد باید در مدرک او درجه ممتاز و برای کسی که نمره 70 یا 80 میگیرد باید در مدرک او درجه عالی ذکر شود تا این حافظان به خوبی از هم تمیز داده شوند.
در این بخش از جلسه هماهنگی هیئت داوران و کارشناسان هجدهمین دوره آزمون اعطای مدرک کارشناسی به حافظان کل قرآن کریم، برخی از داوران حاضر که آزمون اعطای مدرک کارشناسی به حافظان را داوری میکنند به ارائه پیشنهادات و نظرات خود درباره اجرای هر چه بهتر این آزمون پرداختند.
همچنین، میرمحمود ساعی پس از شنیدن نظرات و پیشنهادات داوران، با بیان اینکه آزمون اعطای مدرک کارشناسی به حافظان کل قرآن طی دو مرحله و در دو بخش بانوان و آقایان برگزار میشود، گفت: با توجه به اینکه افراد از یک سال پیش خود را برای شرکت در این آزمون آماده کردهاند این آزمون با حداقل تغییر برگزار خواهد شد و پیشنهاداتی که در این گردهمایی مطرح شد، میتواند برای آزمون سال بعد مورد استفاده قرار بگیرد.
کنترل و شناسایی شرکتکنندگان در آزمون به دقت انجام میشود
وی درباره اتفاقاتی که در آزمون اعطای مدرک کارشناسی به حافظان کل قرآن طی سال جاری رخ میدهد، گفت: در آزمون امسال کنترل و شناسایی افراد حتی دقیقتر از سالهای گذشته انجام و شناسایی و احراز هویت شرکتکنندگان با بیشترین دقت انجام میشود تا هیچ تقلبی صورت نگیرد.
همچنین، حجتالاسلام سیدمسعود میریان، مدیر آموزش مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه در بخش پایانی این گردهمایی خطاب به داوران حاضر در برنامه گفت: امسال برای نخستینبار نرمافزار داوری آزمون را طراحی کردیم تا داوران نمرات خود را در این نرمافزار ثبت کنند و نتایج داوریها در لحظه مشخص و در این نرمافزار به ثبت برسد.
وی افزود: پنج اتاق برای برگزاری آزمونها در نظر گرفته شده که در هر اتاق دو داور حضور خواهند داشت میانگین نمره دو داور در هر اتاق، نمره نهایی شخص در آن آزمون خواهد بود. بلافاصله بعد از برگزاری آزمون، نمره داوطلبان مشخص میشود که البته این نمرات برای اعلام نتایج نهایی تحویل سازمان سنجش داده خواهد شد.
میریان در بخش پایانی سخنان خود پیشنهاد کرد که آزمون اعطای مدرک کارشناسی و بالاتر به حافظان کل قرآن کریم، سال آینده به صورت منطقهای برگزار شود تا افرادی که در شهرستانها هستند با مشکل رفت و آمد مواجه نباشند که مشاور رئیس سازمان سنجش در ادامه گفت: این پیشنهاد باید بررسی شود و نتیجه نهایی آن در آینده اعلام خواهد شد.
گزارش تصویری جلسه هماهنگی دهمین دوره آزمون اعطای مدرک کارشناسی و بالاتر به حفاظ کل قرآن کریم