نفیسه فیاضبخش، کارشناس تربیت دینی کودک در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نهادینه شدن غیرت به عنوان یک ارزش در وجود مردان و زنان را نیازمند یک روند تربیتی ویژه از دوران کودکی دانست و گفت: اگر پسران از کودکی غیور تربیت نشوند و برای دختران نیز غیرت پدر و بردار به عنوان یک ارزش تعریف نشود در بزرگسالی نمیتوان شاهد رفتارهای غیرتمندانه از مردان و عفیفانه از زنان بود.
وی به ایجاد عادتهای صحیح در تربیت کودک اشاره و عنوان کرد: در هفت سال ابتدایی فشار آموزشی بر روی فرزندان اعمال نمیشود اما به واسطه تقلید میتوان بسیاری از آموزهها را به آنان انتقال داد.
فیاض بخش هفت سال دوم زندگی کودک را فرصتی برای ایجاد عادتهای صحیح دانست و گفت: عادت به حجاب، حیا، غیرت ورزی، عدم استفاده از لباسهای تنگ از کودکی باید در فرزندان ایجاد شود. وقتی این جوانههای فطری از کودکی در فرزندان سرکوب شود شاهد رشد و بالندگی این صفات در بزرگسالی در وجود آنان نخواهیم بود.
وی ادامه داد: والدینی که خود از خانوادههای مذهبی هستند ولی دختر پنج ساله خود را به صورت نیمه عریان به خیابان میآورد و مراقبت چشم را به فرزند پسرش نمیآموزد جوانههای فطری غیرت و حیا در فرزند خود را از بین میبرد.
تشویق عاملی برای تکرار خوبیها
این کارشناس تربیتی تشویق را عامل دیگری برای آموزش به فرزندان دانست و گفت: وقتی رفتارهای صحیح فرزندان توسط والدین مورد توجه و تکریم قرار گرفته شود و نمود ارزشی پیدا کند سبب تکرار از سوی فرزند و ایجاد الگویی برای سایر فرزندان خانواده میشود.
وی در ادامه افزود: حمایت برادر از خواهر خود و حفاظت از وی زمانی که با تشویق والدین روبرو شود نه تنها سبب تقویت غیرت ورزی در پسر بلکه سبب ایجاد حس رضایت نسبت به غیرت ورزی در دختر میشود.
فیاض بخش با بیان اینکه کودکان خواستار محبوب شدن هستند تصریح کرد: اگر والدین با کودکان به نحوی رفتار کنند که فرزندان بدانند ابزار محبوب شدن آنان رعایت مؤلفههایی همچون حجاب، حیا و رفتار غیورانه است نسبت به تطبیق خود با این ارزشها اقدام میکنند.
رسانهای که نامحرم نمیشناسد
وی با اشاره به اینکه جامعه و رسانه نیز در نحوه عملکرد و رفتار کودکان تأثیر به سزایی دارند گفت: اگر خانواده نهایت تلاش خود را بکند که حریم بین محرم و نامحرم را به فرزند خود آموزش دهد باز هم با رسانهای روبرو میشود که نامحرم صرفا در جنبه حجاب تعریف شده است.
این استاد دانشگاه در پایان یادآور شد: در چنین صورتی خانواده باید مدیریت استفاده از رسانه برای فرزند خود را نیز بیاموزد و برای وی تفریح جایگزین ایجاد کند.