به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) شعبه غرب آسیا، نماز عید سعید قربان به همت نمایندگیهای فرهنگی و مراکز اسلامی در کشورهای مختلف جهان برگزار شد که در ادامه گزارشی از برخی از این کشورها را از نظر میگذرانیم.
تایلند
عید سعید قربان به عنوان نماد بندگی و عبودیت و یکی از اعیاد بزرگ اسلامی است که در کشور تایلند نیز در بین مسلمانان جایگاه ویژهای دارد. مسلمانان این کشور حتی اگر به حج نرفته و حاجی نباشند، قربانی کردن را امری مستحب و نزدیک به واجب میدانند و اکثر مسلمانان به صورت فردی و یا جمعی اقدام به انجام قربانی در روز عید سعید فطر کرده و بخشی از آن را در بین فقرا توزیع میکنند و مجالس جشن و سرور برگزار میکنند.
همچنین، روز یکشنبه 13 مهرماه در اکثر مساجد و مراکز اسلامی و حسینیههای این کشور، به ویژه مساجد جامع شهرها نماز عید سعید قربان با حضور پرشکوه مسلمانان برگزار شد.
یادآور میشود، نزدیک به 10 درصد از جمعیت حدود 70 میلیونی کشور تایلند را مسلمانان (اهل سنت شافعی مذهب و شیعیان) تشکیل میدهند و با توجه به اینکه اکثریت مردم این کشور پیرو آئین بودا هستند، لیکن دیگر ادیان نیز دارای احترام و از حق آزادی برگزاری مراسم و برنامههای خود برخوردار هستند و در اصل 5 قانون اساسی این کشور آمده است «پادشاه بودایی است و نگاهبان مذاهب به شمار میرود» و با توجه به اینکه مسلمانان بزرگترین اقلیت دینی این کشور هستند، لذا شخص پادشاه و یا ولیعهد و دیگر شاهزادگان نیز در مراسمهای مذهبی مسلمانان و به ویژه میلاد النبی(ص) شرکت و سخنرانی مینمایند و نهاد شیخ الاسلامی در کشور تایلند که به عنوان متولی و مجری امور اسلامی و مسلمانان در این کشور است، زیر نظر پادشاه بوده و شیخ الاسلام تایلند نیز توسط شخص پادشاه منصوب میشود.
قزاقستان
به مناسبت روز عرفه و عید سعید قربان، دیروز، 13 مهرماه، مراسمی در رایزنی فرهنگی سفارت ایران در آستانا، پایتخت جمهوری قزاقستان با حضور ایرانیان و کارکنان سفارت و نهادهای جمهوری اسلامی ایران در این شهر برگزار شد.
در این مراسم که با تلاوت آیاتی از کلام الله مجید وعرض تبریک و خیر مقدم توسط صابری، رایزن فرهنگی آغاز شد؛ دمیرچی لو، سفیر جمهوری اسلامی ایران در قزاقستان به عنوان سخنران ضمن تبریک این عید سعید مطالبی در مورد عید قربان و فلسفه قربانی کردن بیان داشتند.
دمیرچی لو، با اشاره به داستان حضرت ابراهیم و حضرت اسماعیل(علیهما السلام) و فرمان خداوند به حضرت ابراهیم برای قربانی کردن حضرت اسماعیل انجام قربانی را سنت دیرینه جوامع مختلف برشمرد و بیان داشت که قربانی وقتی مورد قبول درگاه الهی قرار میگیرد که انسان بهترین و ارزشمندترین چیزهای خود را قربانی کند، همانطور که هابیل بهترین و فربهترین گوسفند خود و قابیل ضعیفترین محصول کشاورزی خود را به پیشگاه الهی اهدا کردند، لذا هدیه و قربانی هابیل مورد پذیرش درگاه خداوند قرار گرفت و هدیه قابیل چون از روی بیرغبتی صورت گرفت و کالایی نامرغوب برای هدیه انتخاب شده بود از ارزش و اهمیت لازم برخوردار نمیشود.
دمیرچی، در پایان با بیان داستان «حاتم طایی» و چوپانی که گوسفندن خود را برای پذیرایی از حاتم طایی قربانی کرد بر ضرورت تقدیم بهترین و خالصانهترین اعمال و دارایی تأکید کرد و ضمن تبریک مجدد این عید بزرگ برای همه مسلمانان و حاضرین از درگاه خداوند متعال برای همه آرزوی سلامتی و موفقیت کرد.
پس از آن دانشآموزان مجتمع آموزشی «ثامن الائمه» به قرائت اشعار و مطالبی در مورد عید قربان و حضرت ابراهیم و حضرت اسماعیل(علیهما السلام) پرداختند. این مراسم با اهدا هدایا به تعدادی از شرکتکنندگان در برنامهها، نماز جماعت و پذیرایی از شرکتکنندگان پایان یافت.
گرجستان
مراسم جشن عید قربان با مشارکت رایزنی فرهنگی ایران در تفلیس، پایتخت گرجستان، روز یکشنبه، 13 مهرماه در مسجد جمعه این شهر برگزار شد.
در این مراسم باشکوه جمعی از شیعیان شهر تفلیس و کارگزاران جمهوری اسلامی ایران شرکت داشتند. پیش از اقامه نماز عید قربان، عباس طالبیفر، سفیر ایران ضمن تبریک عید سعید قربان به نمازگزاران هدف از گرامیداشت این عید را، اظهار بندگی، قربانیکردن نفس و گذشتن از تعلقات دنیایی عنوان کردند .
تاتارستان
جمهوری تاتارستان، به پایتختی شهر قازان، یکی از جمهوریهای مسلماننشین در روسیه است و مردم این جمهوری، عید قربان را به عنوان یکی از بزرگترین اعیاد خود جشن میگیرند. روز عید قربان در جمهوری تاتارستان تعطیل رسمی است.
رستم میلیخانوف، رئیس جمهور تاتارستان نیز در پیامی فرارسیدن عید قربان را به تمامی مسلمانان تبریک گفت. وی همچنین برای مسلمانان تاتارستان صلح و خیر و نیکی را آرزو کرد.
همچنین روز شنبه، 12 مهرماه در تمامی مساجد تاتارستان مراسم جشن به مناسبت فرارسیدن عید سعید قربان برگزار شد.
از چند روز قبل، در کنار تمامی مساجد شهر، به منظور تسهیل در امر قربانیکردن گوسفندان، محوطههایی در نظر گرفته شده بود تا مسلمانان تاتارستان به قربانی نذورات خود بپردازند.
همچنین، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه و دمیتری مدودوف، نیز در پیامهای جداگانهای فرا رسیدن عید قربان را به مسلمانان تبریک گفتند.
انگلیس
مسلمانان مقیم شهر لندن از همه اقشار و ملیتهای گوناگون به شکرانه و سپاس از نعمتهای بی کران پروردگار عالمیان، در دهمین روز از ماه ذیحجه و روز یکشنبه 13 مهر در خجسته روز با سعادت عید سعید قربان نماز عید سعید قربان را به امامت حجت الاسلام والمسلمین شمالی، در مرکز اسلامی انگلیس اقامه کردند.
درمراسم اقامه نماز و شکرگزاری به درگاه الهی که آغازگر آن تلاوت آیاتی از کلام الله مجید بود ، نمازگزاران همصدا با حاجیان و زائران بیت الله الحرام با سردادن ندای لبیک، سپاس و تسلیم و بندگی خود را به درگاه ایزد منان اعلام کردند و به استقبال نماز عید سعید قربان رفتند.
حجت الاسلام والمسلمین شمالی، نماینده حضرت آیتالله العظمی خامنهای در بریتانیا و رئیس مرکز اسلامی انگلیس پس از اقامه نماز عید سعید قربان، طی سخنانی در خطبههای این نماز، ضمن عرض تبریک وتهنیت عید فرخنده و بزرگ اسلامی قربان به ساحت مقدس ولی الله الاعظم حضرت ولی عصر(عج) و زائران بیت الله الحرام و نمازگراران و تمامی مسلمانان جهان، این عید را عید پیروزی موحدان بر شیطان خواند و با سپاس به درگاه الهی برای توفیق درک دوباره این عید فرخنده، آرزو کرد که همه حجاج با سلامتی از سفر حج به آغوش خانوادههای خود برگردند و نورانیت حج را بین جامعه وخانواده خود بیاورند.
رئیس مرکز اسلامی انگلیس افزود: عید قربان، وسیلهای برای تقرب بیشتر به سوی خداست و این تقرب برای نزدیک شدن به رحمت پروردگار عالم و مشمول رحمت شدن اوست که از راههای گوناگونی همچون برپا داشتن نماز، انفاق و انجام کارهای خیر وقربانی کردن صورت میپذیرد.
وی با استناد به آیات (27 تا 29 سوره مائده) که خدای متعال میفرماید: «وَاتْلُ عَلَیْهِمْ نَبَأَ ابْنَیْ آدَمَ بِالْحَقِّ إِذْ قَرَّبَا قُرْبَانًا فَتُقُبِّلَ مِن أَحَدِهِمَا وَلَمْ یُتَقَبَّلْ مِنَ الآخَرِ قَالَ لَأَقْتُلَنَّکَ قَالَ إِنَّمَا یَتَقَبَّلُ اللّهُ مِنَ الْمُتَّقِینَ ﴿۲۷﴾ لَئِن بَسَطتَ إِلَیَّ یَدَکَ لِتَقْتُلَنِی مَا أَنَاْ بِبَاسِطٍ یَدِیَ إِلَیْکَ لَأَقْتُلَکَ إِنِّی أَخَافُ اللّهَ رَبَّ الْعَالَمِینَ ﴿۲۸﴾ إِنِّی أُرِیدُ أَن تَبُوءَ بِإِثْمِی وَإِثْمِکَ فَتَکُونَ مِنْ أَصْحَابِ النَّارِ وَذَلِکَ جَزَاء الظَّالِمِینَ ﴿۲۹﴾» و داستان دو فرزند آدم را بحق بر آنها بخوان: هنگامى که هر کدام، کارى براى تقرب (به پروردگار) انجام دادند؛ اما از یکى پذیرفته شد، و از دیگرى پذیرفته نشد؛ (برادرى که عملش مردود شده بود، به برادر دیگر) گفت: «به خدا سوگند تو را خواهم کشت!»(برادر دیگر) گفت: (من چه گناهى دارم؟ زیرا) خدا، تنها از پرهیزگاران مىپذیرد! (27) اگر تو براى کشتن من، دست دراز کنى، من هرگز به قتل تو دست نمیگشایم، چون از پروردگار جهانیان میترسم! (28) من میخواهم تو با گناه من و خودت (از این عمل) بازگردى (و بار هر دو گناه را به دوش کشى)؛ و از دوزخیان گردى. و همین است سزاى ستمکاران! (29) . به تبیین داستان پسران حضرت آدم که در راه خدا عملی انجام دادند و در درگاه الهی از یکی از آنها پذیرفته شد و از دیگری نه، پرداخت.
حجتالاسلام شمالی در تبیین این آیات گفت: قابیل که عملش مورد رضای حق تعالی قرار نگرفته بود میبایستی به نفس عمل و نیت خود مینگریست و قضاوت میکرد، نه اینکه از برادرش که عمل او مورد قبول خدا واقع شده بود عصبانی شود، چراکه خداوند تنها اعمالی را از بندگان خود می پذیرد که با تقوی و قصد خالصانه و نیت صادقانه انجام پذیرفته باشد.
وی اضافه کرد: درحالی که قابیل قصد قتل برادر خود را می کند، هابیل میگوید ولی من چنین رفتاری را باتو نخواهم کرد، چون از خدای خود میترسم و میخواهم تو با این کار مسئول همه گناهان خود و من باشی.
رئیس مرکز اسلامی انگلیس با تأکید بر اینکه عید قربان، عید عبودیت وبندگی و بازگشت به سوی خدا است و قربانی کردن و اطعام نیازمندان، وسیلهای برای تقرب به سوی خدا و نمادی از تسلیم بودن در راه خدا و اعلام تعبد محض نسبت به خداست، گفت: اگر خدا میفرماید در راه من قربانی کنید و یا عمل نیکو روا دارید تا به تقرب و نزدیکی به خدا دست یایبد، برای این است که در حقیقت به خود کمک کنید و قصد ونیت خود را در کارها خالص سازید و برای همین است که اگر کاری هرچند کوچک ولی با نیت خالصانه صورت پذیرد مورد پذیرش درگاه الهی واقع میشود ولی اگر کسی همه خزائن و گنجها را بدون نیت خالصانه بدهد، عمل او در درگاه الهی پذیرفته نمیشود و خدا با این میزان ایمان افراد را میسنجد.
وی اظهار کرد: حجت الاسلام والمسلمین شمالی با استناد به (آیه 37 سوره حج) « لَن یَنَالَ اللَّهَ لُحُومُهَا وَلَا دِمَاؤُهَا وَلَکِن یَنَالُهُ التَّقْوَى مِنکُمْ کَذَلِکَ سَخَّرَهَا لَکُمْ لِتُکَبِّرُوا اللَّهَ عَلَى مَا هَدَاکُمْ وَبَشِّرِ الْمُحْسِنِینَ ﴿۳۷﴾» هرگز [نه] گوشتهاى آنها و نه خونهایشان به خدا نخواهد رسید ولى [این] تقواى شماست که به او میرسد این گونه [خداوند] آنها را براى شما رام کرد تا خدا را به پاس آنکه شما را هدایت نموده به بزرگى یاد کنید و نیکوکاران را مژده ده . گفت: این فرموده خدای متعال نشاندهنده آن است که فقط تقوی و عمل همراه با نیت و قصد خالصانه است که انسانها را به خدا نزدیک میکند و آنها را به ملکوت اعلی خواهد رساند.
رئیس مرکز اسلامی انگلیس در بخش پایانی سخنان خود همه مسلمین را به همبستگی و اتحاد و تقوی توصیه کرد و گزارشی را از برنامهها و فعالیتهای جدید مرکز اسلامی انگلیس ارائه کرد.
پس از برگزاری نماز عید سعید قربان، نمازگزاران ضمن عرض تبریک و تهنیت به یکدیگر، همدیگر را درآغوش گرفته وفضایی آکنده از مهر و محبت و برادری اسلامی را به نمایش گذاشتند.
این گزارش همچنین حاکیست مرکز اسلامی انگلیس طبق اعلام وبرنامهریزی قبلی و به مناسبت جشن عید سعید قربان و به منظور پاسداشت شهدای اسلام که در راه دفاع از ارزشهای اسلامی جان خود را قربانی کردند، فیلم سینمایی «چ» را که روایتی از زندگی شهید چمران و به نویسندگی و کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا است را به نمایش گذاشت.