صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۱۴۵۸۵۴۴
تاریخ انتشار : ۱۷ مهر ۱۳۹۳ - ۰۷:۳۶
سیدعباس صالحی:

گروه ادب: معاون فرهنگی وزیر ارشاد گفت: آسیب‌هایی چون سیستم‌گرایی علمی و سیاسی، شتابزدگی، و فرآیند نادرست داوری ممکن است جایزه کتاب سال را به مخاطره اندازد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، مراسم تودیع و معارفه دبیر علمی جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران شب گذشته، 16 مهرماه با حضور سیدعباس صالحی، معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد، نجفعلی میرزایی، مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب، نجفقلی حبیبی و حجت‌الاسلام محمدعلی مهدوی‌راد، دبیر پیشین و جدید جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی در سرای اهل قلم برگزار شد.
سیدعباس صالحی در این نشست گفت: کتاب سال فرصتی برای رصد و ارزیابی حوزه کتاب و نشر کشور است و هیچ اتفاقی در حوزه جوایز، مشابه جایزه کتاب سال نیست؛ چراکه هر سال 30 هزار عنوان کتاب در کشور منتشر می‌شود و در بوته داوری قرار می‌گیرد، پایش و سپس انتخاب می‌شود و این فرصت خاصی برای حوزه نشر کشور است و باید آن را قدر دانست و مهم انگاشت.
وی افزود: امسال سی و دومین دوره جایزه کتاب سال را داریم و این جایزه از نظر تعداد دوره‌های برگزار شده نیز حائز اهمیت است و می‌تواند تراز علمی کشور را ارتقاء دهد، تطبیق نظریه‌های تازه اتفاق افتد و افق‌های تازه‌ای را ایجاد کند که بخشی از آنها اتفاق افتاده و بخشی هم انتظار می‌رود اتفاق بیافتد.
صالحی ادامه داد: می‌توان ظرفیت کتاب سال را بیش از آنچه هست، ارتقاء داد و این یک افق پیش روست و در گذشته اهتمام‌های خوبی درباره آن وجود داشته است، اما آسیب‌هایی که در رابطه با این جایزه وجود دارد، ممکن است آن را به مخاطره اندازد. مخاطره سیستم‌گرایی علمی و سیاسی، شتابزدگی، فرآیند نادرست داوری و نکات دیگری که در حوزه آسیب‌شناسی می‌توان از آن سخن گفت.
وی تصریح کرد: یکی از اتفاقات جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی دبیر و دبیرخانه آن است که اگر به خوبی انتخاب شوند از این مخاطرات می‌کاهد. دبیرخانه‌ای که به درستی شکل گرفته باشد و دبیری که فردی مناسب برای آن انتخاب شود.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد با بیان اینکه در سال گذشته گام خوبی را در این زمینه برداشتیم، گفت: در سی و یکمین دوره جایزه کتاب سال آقای حبیبی که سابقه علمی خاصی در رشته فلسفه و تصحیح متون دارند، به عنوان یک فرد علمی برای دبیری جایزه کتاب انتخاب شد که حسن سلوک و رفتار وی از ویژگی‌های دیگر این شخصیت علمی است.
وی با اشاره به بازنگری جوایز و آئین‌نامه‌ها در سال جاری گفت: امسال این مهم اتفاق افتاد و تصمیم بر آن شد که دبیر جایزه کتاب به صورت دوره‌ای انتخاب شود، چراکه در این صورت می‌توان از دایره وسیعی از نخبگان کشور استفاده کرد.
صالحی درباره حجت‌الاسلام مهدوی‌راد نیز گفت: وی شخصیت شناخته شده‌ای هست و پس از چند دهه مؤانست و رفاقت، وی را به عنوان دبیر جایزه کتاب سال انتخاب کردم. وی در زمینه کتابشناسی و کتاب‌پژوهی، علوم اسلامی و انسانی و کلیات علم و دانش شخصیت علمی برجسته‌ای است و اگر با احتیاط صحبت کنیم جزء بیست نفر اول کشور است.
وی افزود: ویژگی دیگر وی ارتباط گسترده با نخبگان حوزه و دانشگاه و اهالی نشر است که این ارتباط پیوسته و مستمر بوده است. از سوی دیگر تخصص وی در حوزه تفسیر و علوم قرآنی، ذوق سلیم و به دور از سیستم‌گرایی از ویژگی‌های دیگر وی است که سبب شد  به عنوان دبیر جایزه کتاب سال انتخاب شود.

معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد اظهار امیدواری کرد؛ امسال فضایی ایجاد شود که بخشی از ظرفیت‌های ناشکفته جایزه کتاب سال شکوفا شود و کارهای انجام شده تعمیق یابد.

حبیبی: ما باید عادت کنیم که به میزها نچسبیم

در بخش دیگری از این نشست، نجفقلی حبیبی، دبیر پیشین جایزه کتاب سال گفت: من حدود آذرماه سال گذشته حکم دبیری جایزه کتاب سال را به صورت ناگهانی و بدون اینکه آقای جنتی به من اطلاع بدهد، دریافت کردم. کار کتاب سال کار جاری است و در طول سال با حضور 700 - 800 نفر از اساتید آثار داوری می‌شوند و کارمندان دبیرخانه نیز با سخت‌کوشی کار را پیش می‌برند.

وی افزود: با توجه به اینکه حکم دبیر این جایزه یک ساله است، من فکر می‌کردم از آنجایی که دیر آمده‌ام باید زودتر نیز بروم تا دبیر بعدی بتواند کارهای سال جاری را انجام دهد، از این رو مردادماه به صورت خصوصی این موضوع را با آقای صالحی مطرح کردم تا بتوانم هم به مطالعات خودم برسم و هم اینکه دبیر سال بعدی بیاید و بتواند با فرصت به کار کتاب برسد از سوی دیگر، تغییر مدیریت، یکی از برکات هر نظام سیاسی و اجتماعی است که می‌تواند تحول‌آفرین باشد و این مربوط به همه جای جهان است و ما باید عادت کنیم که به میزها نچسبیم و تاریخ هم نشان داده که این چسبیدن‌ها خطرناک است.

وی افزود: این مسئولیت از نظر تاریخی برای من بسیار باارزش بود؛ چرا که کتاب اهمیت بالایی دارد و امیدوارم روزبه روز بر اعتبار آن افزوده شود. امیدوارم که این جایزه بتواند کتاب را به جایگاه واقعی خود برساند و برخلاف تبلیغات اشتباهی که صورت گرفته و می‌گویند که دوره کتاب تمام شده، بتواند جایگاه واقعی کتاب را بر همه آشکار کند.
حبیبی ادامه داد: وقتی کتابی به عنوان کتاب سال انتخاب می‌شود چند محور را دربرمی‌گیرد که یکی از آنها تشویق و ترغیب جوانان نویسنده به خلق آثار فاخر است و از سوی دیگر سبب می‌شود برگزیدگان جایزه کتاب سال به عنوان الگویی برای آنها باشد.