حجتالاسلاموالمسلمین احمد فرطوسی، مدیر اجرایی حوزه علمیه انگلیس در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) گفت: از چند دهه قبل، به دلایل گوناگون مهاجرت مسلمانان و شیعیان عموما به کشورهای غربی و بهطور خاص به انگلستان رو به افزایش نهاد و پراکندگی آنان در کلانشهر لندن و سایر شهرها بیشتر شد و مسلمانان در سطح گستردهتری در این کشور حضور پیدا کردند.
حجتالاسلام فرطوسی افزود: همزمان با این افزایش جمعیت و گسترش فعالیتهای دینی مسلمانان در غرب و تأسیس مساجد و مراکز اسلامی جدید، بهویژه در سه دهه اخیر نیاز به روحانیان و مبلغان علوم اسلامی نیز بیشتر شد تا آنجا که در موارد زیادی امکان پاسخگویی به درخواستها و نیاز مراکز اسلامی در این زمینه به دلایلی که اشاره خواهد شد، میسر نمیگردید.
مسئول حوزه علمیه انگلیس اظهار کرد: تاکنون پاسخگویی به این نیاز غالبا از طریق دعوت روحانی از کشورهای دیگر مانند ایران تأمین میشد که این موضوع در سالهای اخیر به تدریج با مشکلاتی مواجه شد.
ضرورت حضور روحانیون بومی آشنا با فرهنگ و زبان انگلیسی
وی ضمن اشاره به مشکلات دعوت روحانی از دیگر کشورها گفت: یکی از این مسائل، بحث ویزا است که به دلیل سختتر شدن قوانین مهاجرت و ویزا در کشورهای غربی، اقامت و یا تردد روحانیون چند سالی است که دشوارتر شده است. البته این تنها معضل نبوده بلکه مسئله مهم دیگر این است که بسیاری از روحانیون که از سایر کشورها به مغرب زمین میآیند، برای برقراری ارتباط با نسل جوانی که اینجا به دنیا آمده و رشد و نمو کرده است، با مشکل مواجه هستند و به دلیل نا آشنایی با زبان و فرهنگ غرب، آنگونه که باید در نسل دوم و سومیها تأثیرگذار نیستند و لذا بیشتر با نسل اولیها که میانسال و بزرگسال هستند، ارتباط برقرار میکنند و در نتیجه نیاز به تربیت دینی قشری که از نعمت زندگی در کشوری اسلامی محروم بودهاند و از قضا بایستی بیشتر مورد توجه باشند، به نحو مقتضی تأمین نمیشود.
فرطوسی در ادامه افزود: از طرفی دیگر تجربه نشان داده است که اعزام مستقیم متقاضیان تحصیل حوزوی که در غرب، زاده و تربیت شدهاند، به حوزه علمیه قم بدون در اختیار داشتن سنجشی واقعی از علاقه و آمادگی آنان برای ورود به قلب آموزشگاه علوم دینی و شایستگی تصدی مسئولیت خطیرهدایت مردم، نیز در مواردی خالی از اشکال و برخی پیآمدها نیست.
وی اظهار کرد: به اقتضای این دلائل است که نهاد حوزوی جامعةالمصطفی(ص) العالمیه به عنوان متولی امر حوزههای علمیه خارج از کشور اقدام به تأسیس و راهاندازی حوزهها در کشورهای دیگر حسب نیاز نموده و مینماید.
مسئول حوزه علمیه انگلیس با اشاره به پیشینیه این حوزه علمیه گفت: تقریبا 17 سال قبل بود که آیتالله اراکی، نماینده اسبق مقام معظم رهبری بنابر ملاحظات مذکور و به منظور جذب و شناسایی نیروهای بومی مستعد با هدف تربیت مبلغانی آشنا با زبان و فرهنگ منطقه، حوزه علمیهای تاسیس کردند که حوزه علمیه انگلیس در واقع ادامه همان است؛ چراکه در حال حاضر نیز نماینده مقام معظم رهبری حجتالاسلاموالمسلمین شمالی بر این حوزه نظارت و اشراف دارند.
وی در توضیح برنامه حوزه علمیه انگلیس اظهار داشت: برنامه حوزه علمیه انگلیس بر این اساس استوار است که با جذب و تربیت افراد مستعد وعلاقمند در یک دوره چهار ساله تحصیل حوزوی، کسانی را که شرایط لازم و کافی را داشته باشند، گزینش کرده و برای ادامه تحصیل به ایران اعزام نماید تا در جامعةالمصطفی(ص) العالمیه تحصیلات تکمیلی را فرا بگیرند و پس از دستیابی به مراتبی از علم و تهذیب بتوانند به فراخور نیاز مردم و مخاطبین خود به نحو احسن انجام وظیفه نمایند.
فرطوسی با اشاره به آغاز سال تحصیلی جدید حوزه علمیه گفت: در سال تحصیلی جدید که تقریبا یک ماه پیش آغاز شد، از میان حدودا 130 متقاضی، 60 طلبه پذیرش داشتیم که نیمی از خواهران و نیمی از برادران بوده که در پایه اول تحصیلی حوزه هستند.
مسئول حوزه علمیه انگلیس با مثبت ارزیابی کردن امکانات آموزشی این حوزه گفت: حوزه علمیه، الحمدلله از امکانات آموزشی مطلوبی برخوردار است، ساختمان مناسبی است که در منطقه خوبی از لندن واقع شده و فضای آموزشی و اساتید خوبی در اختیار داریم و امکاناتمان به لطف خداوند مناسب است.
حجتالاسلام فرطوسی یادآور شد: از آنجا که حوزه علمیه در انگلستان بر اساس یک احساس نیاز تاسیس شد، لذا با توجه به اینکه در حال حاضر مناطق زیادی هستند که نیاز به حضور روحانیونی دارند که به زبان قوم آشنا باشند، امیدواریم به فضل الهی در آیندهای نه چندان دور فارغالتحصیلان این حوزه پس از گذراندن تحصیلات تکمیلی در نهاد پر برکت جامعةالمصطفی(ص) در حوزه مقدسه قم، بتوانند در بازگشت پاسخگوی این نیاز مراکز اسلامی و مردم متدین بوده و خلاء موجود را به نحو شایستهای پر کنند.