صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۱۴۶۳۳۷۶
تاریخ انتشار : ۰۳ آبان ۱۳۹۳ - ۰۹:۵۲
مصیبتی در آستانه وقوع؛

گروه سلامت: اولین چیزی که بعد از شنیدن نام برنامه‌های ماهواره به ذهن متبادر می‌شود، تبلیغات سخیف و عوام‌ فریبانه است که تاریخ انقضایی به اندازه مصرف محصول و رسوا شدن تبلیغ‌کننده و یا توصیه دوستان مبنی بر عدم صداقت تبلیغات دارد؛ فاصله رسانه ملی تا رسیدن به این مصیبت چقدر است؟

خسته از تبلغیات دروغین پزشکی و سلامت شبکه‌های ماهواره‌ای به سراغ برنامه‌های سلامت محور رسانه ملی می‌رود تا شاید صحبت‌های کارشناس برنامه بتواند گره از مشکلاتش بگشاید ولی به یک باره با فردی مواجه می‌شود که بدون هیچ تخصصی در مورد موضوعات خاص پزشکی صحبت می‌کند و یا مدام به تبلیغ و تمجید از عملکرد خود می‌پردازد، تبلیغ شخصی در رسانه ملی!
آری. این پدیده رخداد جدیدی است که برخی از شرکت‌های به ظاهر طرف قرارداد با صداوسیما ضمن تماس با پزشکان مختلف اعلام می‌کنند که با دریافت مبالغ چندمیلیونی می‌توانند زمینه حضور فرد را برای معرفی و تبلیغ خود در برنامه‌های مختلف رسانه‌ ملی هماهنگ کنند. حضور در برنامه‌های سازمانی که طبق تاکیدات بنیانگذار انقلاب باید به دانشگاه تبدیل شود ولی امروزه سلامت مردم را نشانه گرفته است.
در این بین نکته جالب‌‌ آنجاست که بعضا شنیده می‌شود پزشکانی در چنین برنامه‌های حضور پیدا می‌کنند که حتی دارای پرونده‌های قصور پزشکی نیز بوده‌اند.
عبدالجلیل کلانترهرمزی، رئیس انجمن جراحی پلاستیک کشور که جزو نخبگان پزشکی کشور و دنیا به حساب می‌آید، در واکنش به چنین رخدادی به شفاف سازی هرچه بیشتر مطلب یاد شده پرداخت و افزود: در تمامی دنیا تبلیغ در پزشکی ممنوع و ضداخلاق است و هر فردی وارد این کار شود شغل مقدس پزشکی را وارد بازار کالا و تجارت کرده است.
کلانترهرمزی این اصل حاکم بر پزشکی را یک اصل ثابت و جدانشدنی دانست و افزود: متاسفانه مکررا دیده می‌شود که ضمن تماس با برخی از پزشکان عنوان می‌شود که در صورت تمایل برای انجام مصاحبه چند دقیقه‌ای باید 10 تا 15 میلیون تومان پرداخت کنید. مسلما اگر آن شخص می‌توانست از طریق نمایش علم و توانمندی خود مردم را جذب کند قطعا حاضر نبود این کار را انجام دهد.
تبلیغ در پزشکی قداست این حرفه را زیر سوال می‌برد
رئیس انجمن جراحان پلاستیک کشور چنین اقدامی را ضرر چندسویی برشمرد و گفت: اول از همه این کار قداست پزشکی را زیرسوال می‌برد، دوم اینکه تبلیغ که یک حالت منفی و بد در پزشکی دارد بعد از مدتی چهره عادی پیدا می‌کند و از طرفی فعالیت‌ها و اقدامات ناشایست غیرعلمی و غیر اصولی در دید مردم طبیعی جلوه داده می‌شود.
در این بین سلامتی مردم قربانی می‌شود/ حضور پزشکانی در برنامه‌های صداوسیما بدون تخصص مربوطه
کلانترهرمزی خاطرنشان کرد: از همه مهم‌تر در این بین سلامتی مردم است که قربانی می‌شود. اگر خدای نکرده حتی یک بیمار به واسطه این تبلیغات ناصواب به سمت و سوی آن پزشک، سیستم، دستگاه و یا مجموعه پزشکی کشیده شود تا ابد فردی پاسخگویی این زیان و ضرر نخواهد بود. به دفعات بنده به شخصه دیده‌ام افرادی در صداوسیما و به ویژه در شبکه‌های تبلیغاتی حضور پیدا می‌کنند و در خصوص موضوعی صحبت می‌کنند که نه در تخصص و علم آن فرد است و نه اصلا دوره مربوط به آن را گذرانده است و در طی برنامه نیز مکررا زیرنویس تخصص و فوق تخصص برای آن فرد ذکر می‌شود که تنها از طریق مجراهای ناصواب و مسیرهای غیرصحیح وارد این برنامه شده است و مردم هم اعتماد می‌کنند.
رئیس انجمن جراحان پلاستیک کشور خاطرنشان کرد: مطمئنا مسئولان صداسیما نیز دغدغه‌ای به جز سلامت مردم ندارند. اخلاقا در موارد بسیاری صداوسیما کار خود را به خوبی انجام می‌دهد و در حوزه سلامت نیز 80 تا 90 درصد فعالیتش مفید است و کارشناسی‌های خوبی انجام می‌دهد ولی همان 10 درصد نیز می‌تواند عملکرد تمام 90 درصد یاد شده را زیر سوال ببرد.
کلانترهرمزی خواستار نظارت هر چه بیشتر به نحوه فعالیت‌های مربوط به این برنامه‌ها شد و افزود: قطعا معاونت درمان صداوسیما می‌تواند نظارت خود را بیشتر کند و کارشناس‌های صدیق را به کار بگیرد و حتی شورایی را تشکیل بدهند که در آن شورا گفته شود چه کارشناسانی از چه رشته‌های حضور داشته باشند و اینگونه نباشد که فردی درباره جراحی قلب صحبت کند ولی اصلا اطلاعاتی در این خصوص نداشته باشد. در کل با وجود اینکه تعداد این موارد ناصواب کم است ولی به حدی غیراصولی است که عملکرد سایر پزشکان را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد.

چنین اقداماتی از سوی پزشکان متخلف با محکومیت و محرومیت همراه خواهد بود
براساس گزارش ایکنا، حجت‌الله مقیمی، مدیرکل صلاحیت‌های حرفه‌ای و صدور پروانه‌های سازمان نظام پزشکی نیز در واکنش به مطلب یاد شده با تاکید بر اینکه به استناد بند «ب» ماده سه شرح وظایف سازمان نظام پزشکی مصوب سال 83، تمامی تبلیغات حوزه پزشکی و سلامت باید تحت پوشش سازمان نظام پزشکی استاندارسازی و به مراجع ذیصلاح اعلام شود، گفت: از نظر عرفی یک پزشک به منظور تبلیغ در صداوسیما باید مجوز لازم را از سازمان نظام پزشکی دریافت کند و اگر مراکز اطلاع رسانی و تبلغیات بدون مجوز سازمان تبلیغی را پخش کنند طبق آیین‌نامه یاد شده چنین اقدامی قابل پیگیرد از سوی مراجع قضایی است. به هر حال ما به این شکل نمی‌توانیم صداوسیما را زیرسوال ببریم اما پزشک مربوطه را احضار می‌کنیم که ممکن است برای نخست تذکر کتبی دریافت و عملکردش در پرونده درج شود ولی در صورت تکرار، اقدام فرد با محکومیت و محرومیت همراه خواهد بود. محرومیت به این معنا که فرد در ابتدا به مدت محدودی از طبابت محروم می‌شود و در صورت تکرار مدت این محرومیت طولانی‌تر خواهد شد.
مقیمی تاکید کرد: ما برای برنامه‌های رسانه ملی باید بهترین‌ها را انتخاب کنیم. فردی که قرار است برای 70 میلیون نفر مخاطب صحبت کند باید دارای کمترین اشتباه و یا بدون اشتباه باشد. فردی باید انتخاب شود که به تمام علوم رشته خود اشراف داشته و حضورش جنبه تبلیغی نداشته باشد چرا که اساتید بزرگ نیازی به تبلیغ ندارند بنابراین اگر پزشکی به صداوسیما راه پیدا کرد و مرتب آدرس مطبش زیرنویش می‌شود و اقدام به بزرنگ‌نمایی اقدامات خود می‌کند که به طور مثال فلان جراحی را که در هیچ دنیا انجام نمی‌شود فرد می‌تواند انجام بدهد اولا این موضوع واقعیت ندارد دوما اگر فرد پزشک متبحر و با مهارتی باشد نیازی به چنین اقداماتی نیست.
مدیرکل صلاحیت‌های حرفه‌ای و صدور پروانه‌های سازمان نظام پزشکی به برخوردهای اتخاذ شده برای پزشکان متخلف اشاره کرد و گفت: اگر حضور پزشکی در هر برنامه‌ای جنبه راهنمایی مردم را داشته باشد مسلما با آن‌ها کاری نخواهیم داشت ولی اگر مشاهده شود پزشکی در برنامه‌ای آدرس مطب، محل درمانگاه، نوع خدمت و مبلغ هزینه‌ها را اعلام کند مطمئنا فرد را احضار خواهیم کرد که اگر برای نخستین بار چنین اقدامی را انجام داده باشد، تذکر کتبی دریافت خواهد کرد و اگر برای بار دوم باشد قطعا در هیئت‌های انتظامی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
دعوت از پزشکانی که دارای قصور پزشکی بوده‌اند
وی خاطرنشان کرد: بعضا شنیده‌ایم برخی از پزشکان دعوت شده در برنامه‌های صدا و سیما دارای قصور پزشکی بوده‌اند مطمئنا خانواده‌‌های بیماران متضرر شده زمانی که چنین پزشکی را در برنامه‌های رسانه ملی مشاهده‌ می‌کند بسیار متاثر و ناراحت می‌شوند. به هر حال نظام پزشکی پرونده پزشکان را در اختیار دارد ولی صدا و سیما چنین اطلاعاتی را از سازمان نمی‌خواهد مسلما با چنین اقداماتی اعتماد مردم نسبت به رسانه ملی از بین می‌رود چرا که مردم معتقدند هر آنچه از صداوسیما پخش می‌شود از فیلترهای قانونی عبور کرده و برنامه‌ای مناسب است. حالا اگر در این بین پزشکی که دچار قصور پزشکی شده را به صداسیما دعوت کنیم مطمئا اعتماد مردم نسبت به رسانه ملی کم خواهد شد. چه بسا اگر در آینده از مردم بخواهیم یک درخواست مهم را انجام بدهند به آن اعتماد نکرده و انجامش ندهند

کار ماهواره‌ای انجام می‌دهیم
مقیمی‌پور همچنین در خصوص حضور برخی از افراد که هیچ تخصصی در خصوص موضوع برنامه ندارند، گفت: متاسفانه ما مسیر را اشتباه می‌رویم. به طور مثال تجهیزات قلب و عروق را باید یک جراح متخصص قلب مورد معرفی قرار بدهد ولی ما امروزه در حقیقت کار ماهواره‌ای انجام می‌دهیم یعنی مصرف کننده را که بیمار است به تولید کننده که شرکت است وصل و در این بین پزشک به عنوان واسطه اصلی که باید سلامت را در نظر بگیرد حذف می‌کنیم. متاسفانه این اتفاق در حال رخ دادن است.
پرونده‌های پزشکان متخلف ستاره‌‌دار شده است
مدیرکل صلاحیت‌های حرفه‌ای و صدور پروانه‌های سازمان نظام پزشکی با تاکید بر اینکه پزشکانی که در برنامه‌های رسانه ملی به تبلیغات می‌پردازند پروندهایشان ستاره دار شده است، گفت: امروزه اساتید بزرگی به برنامه‌های صداوسیما دعوت می‌شوند و مردم را راهنمایی می‌کنند. بارها برخی از مدیران برنامه‌های رسانه ملی با بنده تماس گرفته‌اند و خواستار معرفی استاد متبحر در زمینه‌های مختلف پزشکی شده‌اند اما در این بین برخی از برنامه‌ها نیز بیشتر جنبه مالی را در نظر می‌گیرند.
وی تاکید کرد: بدین منظور تمامی پزشکان ایرانی که پروانه مطب در کشور دارند اگر در برنامه‌های ماهواره‌ای حضور پیدا کنند به شدت با آنها برخورد می‌شود. در برنامه‌های صدا و سیما نیز برنامه‌ها به صورت مستمر رصد می‌شوند و اشخاصی که حضورشان جنبه تبلیغاتی داشته باشد را حتما احضار می‌کنیم.
ممنوعیت چنین اقداماتی به برنامه سازان صداوسیما ابلاغ شده است
براساس گزارش ایکنا، آبتین مهدی‌پور، مدیر شبکه سلامت و رئیس شورای سیاست‌گذاری سلامت سازمان صداوسیما نیز با اشاره به موضوع یاد شده، عنوان کرد: انجام چنین اقداماتی در سازمان ممنوع است و اگر هم فردی این عمل را انجام دهد مطمئنا تخلف کرده و به طور قطع با وی برخورد خواهد شد.
وی تاکید کرد: به طور ویژه از تمامی حوزه‌‌های برنامه ساز خواسته شده تا از انجام چنین اقداماتی پرهیز شود و در جلسات متعددی ریاست سازمان نیز ممنوعیت چنین اقداماتی را ابلاغ کرده‌اند و اگر هر مجموعه‌ای بخواهد در قالب دریافت وجه از پزشکان اقداماتی را انجام بدهد یقینا تخلف کرده است.

افراد متخلف را معرفی کنید

عباس زارع‌نژاد، مشاور وزیر و رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در واکنش به موضوع یاد شده، گفت: با بسیاری از تهیه کنندگان و مدیران گروه‌های مختلف توافق کرده‌ایم و در حوز‌ه‌های مختلف سلامت کارشناس مربوطه را معرفی می‌کنیم و تاکنون از ما مطالبه پول نکرده‌اند و اگر هم در این بین شرکتی به سراغ پزشکان می‌رود مطمئنا اقدام وی سواستفاده از ظرفیتی است که سازمان در اختیار آن مجموعه قرار داده است.
وی خاطرنشان کرد: ریاست سازمان صداوسیما در جلسه‌ای به بنده اعلام کردند که اسامی افرادی که بدون تخصص مربوطه در برنامه‌های رسانه ملی حضور پیدا می‌کنند را به آن‌ها معرفی کنیم تا برخوردهای لازم با افراد خاطی صورت بگیرد. مسلما سیاست سازمان اینگونه نیست که بابت برنامه‌های کارشناس محور هزینه‌ای دریافت کند.

حال امیدواریم مسئولان رسانه ملی که به دفعات مکرر توجهات جدی خود را به حوزه سلامت اعلام کرده‌اند، این بار نیز هرچه سریعتر زمینه برخورد با چنین تخلفاتی را فراهم کنند.

امیدواریم.

نظرات بینندگان
ناشناس
|
|
۱۰:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۵
مطمئنا تو دوره ریاست فعلی سازمان که این اتفاق نمیفته امیدوارم رئیس جدید صداوسیما یک فکری به حال این وضعیت بکنه.
مریم هویدا
|
|
۰۹:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۴
حراج زیر قیمت!!!!!!!!!!!! بدو بدو که صدا و سیما اتیش زده به مالش
مجتبی موسوی
|
|
۱۲:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۳
قضیه کرم حلزون‌ها به کجا رسید اینم دست کمی از این کارا نداره