به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، نشست خبری هفتمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد صبح امروز، چهارشنبه هفتم آبان ماه با حضور مهدی قزلی، دبیر اجرایی و سخنگوی این جایزه ادبی در بنیاد شعر و ادبیات داستانی برگزار شد.
قزلی در این نشست با اشاره به روند واگذاری جایزه ادبی جلال آلاحمد به بنیاد شعر و ادبیات داستانی گفت: جایزه جلال به چند اعتبار یکی از مهمترین جوایز حوزه ادبیات داستانی کشور است، یکی اینکه عالیترین نهاد فرهنگی کشور یعنی شورای عالی انقلاب فرهنگی در مورد آن مصوبه دارد و این نشان میدهد که اعضای شورا برای راهاندازی یک جایزه و مسابقه جریانساز ادبی پای کار آمدهاند و دوم تعداد جوایز آن است. از سوی دیگر، بحثها و حاشیههایی که حول این جایزه وجود داشته، از صنوف تا اهالی رسانه درباره این جایزه داشتهاند و امیدواریم اولین دوره برگزاری این جایزه را که به بنیاد ادبیات داستانی واگذار شده، به خوبی برگزار کنیم.
وی افزود: به دلیل اینکه این جایزه تاکنون توسط خانه کتاب برگزار میشد، ما با شرایط پیچیده انتقال اسناد و مستندات مواجه بودیم و از سویی تهیه این کتابها برای بنیاد دشوار بود؛ چرا که در گذشته خانه کتاب، به همه کتابها دسترسی داشت و برای بنیاد شعر و ادبیات داستانی اینگونه نبود که این مسائل را نیز حل کردیم.
قزلی در ادامه گفت: ششمین جلسه اعضای هیئت علمی جایزه جلال دو شب پیش برگزار شد و تدوین شیوهنامه جایزه در سال 93 و داوری آثار در سال 92 به انجام رسیده است.
وی ادامه داد: در ادامه این جلسه، داوران بخشهای مختلف توسط هیئت علمی انتخاب شدند. همچنین شیوهنامه اجرایی جایزه جلال تدوین شده که از عصر امروز در دسترس قرار خواهد گرفت.
دبیر اجرایی جایزه جلال عنوان کرد: با توجه به اینکه در جوایز گذشته داوران معرفی نمیشدند، اما در این دوره اسامی داوران این جایزه به زودی اعلام خواهد شد تا مشخص شود که جایزه شفافیت لازم را دارد. همچنین بخش داستان کوتاه نیز به داوری جایزه افزوده شده است.
قزلی در این نشست گفت: در این دوره، آثار در قالب چهار بخش داستان کوتاه، داستان بلند، مستندنگاری و نقد ادبی داوری خواهند شد که در آئیننامه مستندنگاری و تاریخنگاری به آثاری اطلاق میشود که دارای روایت ادبی است و در این جایزه گنجانده خواهد شد.
وی با بیان اینکه هیئت علمی هفتمین جایزه جلال آلاحمد بر این باورند که جایزه برای دادن است نه، ندادن، گفت: امیدواریم در این دوره برگزیده داشته باشیم و با توجه به اینکه میان بنیاد و داوران جایزه جلال مرامنامه امضا شده و تأکید شده که در مسائل اجرایی اظهارنظر نکنند. هیئت سه نفره داوری در نهایت به 5 اثر خواهد رسید که از میان این 5 اثر، برگزیده نهایی مشخص میشود.
قزلی با اشاره به تعداد آثار داوری شده بیان کرد: در ابتدا لیست اولیهای از آثار مربتط با جایزه ادبی جلال استخراج شد و برای اینکه حق کسی ضایع نشود، کتابهایی از سالهای گذشته در میان آثار وجود داشت؛ چرا که بازه زمانی آثار را بازتر گرفته بودیم.
وی در ادامه گفت: مراحلی از داوری و ریزشها انجام شده و سطح کتابهایی که انتخاب شده، خوب و قابل اعتناست و امیدواریم کتاب برگزیده داشته باشیم. انتخاب نهایی ما توسط ترکیبی از داوران و هیئت علمی انجام میشود و داوران در نهایت به 5 اثر رأی خواهند داد و آثاری که در یکی از جوایز معتبر انتخاب شده باشد، از مرحله سوم داوریها مورد ارزیابی قرار میگیرد.
قزلی با اشاره به تعداد آثار داوری شده، بیان کرد: در بخش داستان کوتاه، 192 اثر، داستان بلند 1644 اثر، نقد ادبی 375 و مستندنگاری 1333 عنوان اثر داوری شدهاند.
وی با بیان اینکه ما سند بالادستی داریم و با توجه به آن این جایزه را برگزار میکنیم، گفت: از زمانی که برگزاری این جایزه بر عهده ما گذاشته شد، از اعضای هیئت علمی، صاحبنظران و منتقدان این جایزه مشورتهایی گرفتیم و آنها نیز دیدگاههای خود را مطرح کردند و از این نظر توانستیم موارد گوناگونی را در رابطه با آئیننامه استخراج کنیم.
قزلی ادامه داد: دبیر جایزه کتاب سال، دبیر جایزه جلال نیز هست، یکی از اشکالاتی که در این میان وجود دارد، این است که ممکن است فردی که برای جایزه کتاب سال انتخاب میشود، فردی ادبی نباشد، کما اینکه جایزه جلال نیازمند انتخاب دبیری ادبی است.
وی با اشاره به مکان برگزاری جایزه جلال آلاحمد گفت: بنا داشتیم مراسم اختتامیه جایزه جلال را در خارج از تهران برگزار کنیم، اما امسال هم در تهران برگزار میشود.
سخنگوی جایزه جلال آلاحمد گفت: وضعیت ذیق مالی ارشاد و بنیاد شعر و ادبیات داستانی بر کسی پوشیده نیست؛ از این رو برای برگزاری جایزه جلال، پروین اعتصامی و جشنواره شعر فجر مؤسسه یا مرکزی که بتواند حامی و اسپانسر آن باشد، ما استقبال میکنیم.