به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، مؤسسه چاپ و نشر عروج به تازگی اقدام به چاپ کتابی از معاونت پژوهشی، انتشارات پژوهشکده امام خمینی(س) و انقلاب اسلامی، با عنوان «مبانی نظری و ریشههای تاریخی انقلاب اسلامی ایران» به نوشته مظفر شاهدی کرده است.
این اثر که متشکل از سه جلد است، دربردارنده دوازده فصل نظیر «تشیع در ایران»، «سیر تکوین و فرآیند تکامل اندیشه ولایت فقیه»، «تشیع و سیاست در گذر زمان»، «مشروطیت؛ انقلاب ناتمام»، «رضاشاه؛ عصر دیکتاتوری، مشروطیتزدایی و اسلامستیزی»، «یک دوره تلاش نافرجام»، «بر لبه تاریکی؛ پایان عصر مشروعیت حکومت»، «قیام پانزده خرداد 1342؛ نقطه عطف(عصر انقلاب سفید)»، «در کژراهه قانونگریزی و مردمستیزی»، «آیتالله خمینی در تبعید: دوران مبارزه و مقاومت» و «تکامل نظریه ولایت فقیه در اندیشه امام خمینی»، «یک انقلاب بیمانند(انقلاب: به نام خدا)» است.
نویسنده در این اثر پیرامون مبانی نظری و دلایل تاریخی تکوین، شکلگیری و پیروزی انقلاب عظیم و بیمانند ایران اظهارنظر و به بیان دانستهها و دریافتهای خود پرداخته است. همچنین نویسنده عقیده دارد با وجود گذشت بیش از سه دهه از وقوع انقلاب همچنان بازکاوی و دریافت عمیق و دقیقتری از مبانی نظری و ریشههای تاریخی آن واقعه بیمانند مورد غفلت قرار گرفته است.
با توجه به موضوع یاد شده، پژوهش حاضر بر مبنای دو پرسش اساسی زیر که هر یک میتوانند سؤالات دیگری را در زیرمجموعههای خود جای دهند، درصدد برآمده است، مبانی نظری و ریشههای تاریخی انقلاب اسلامی ایران را مورد بررسی، تحلیل و ارزیابی قرار دهد. اینکه آیا انقلابی که در سال 1357 بر عمر نظام شاهنشاهی پهلوی خاتمه داد شکل، قالب و محتوای اسلامی داشت؟ و چرا انقلاب ایران اسلامی و به طور مشخصتر در احکام، فرهنگ، آموزهها، شعائر دین اسلام و مذهب تشیع، ریشه داشت؟
با عنایت به این پرسشها اثر حاضر طی دوازده فصل دیدگاههای نگارنده این سطور را درباره مبانی نظری و ریشههای تاریخی انقلاب اسلامی ایران در معرض داوری قرار میدهد و نگارنده آن بر این باور است که «احکام، آموزهها، شعائر و فرهنگ دیرپای مذهب تشیع در حیات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و حتی اقتصادی جامعه ایرانی نقش تعیین کنندهای ایفا کرده و بنابراین پیروزی انقلاب اسلامی ایران مرهون فرهنگ، مکتب و مدنیت مذهب تشیع بوده است.»
فصل اول این کتاب به گونهای مختصر و گذرا پیرامون ماهیت و چگونگی پیدایش مذهب تشیع و دلایل و روند تدریجی، ولی مداوم، گسترش آن در بخشهای مختلف جهان اسلام و به ویژه حوزه جغرافیایی ایران، اطلاعاتی در اختیار مخاطبان قرار میدهد. در فصل دوم کتاب، به اجمال، سیر تکوین و تحول اندیشه ولایت فقیهان جامعالشرایط در عصر غیبت امام زمان(عج) در آرای فقیهان، مراجع و مجتهدان صاحبرأی جهان تشیع، از آغاز عصر غیبت کبری امام زمان(عج) تا عصر حاضر، مورد بررسی و ارزیابی تاریخی قرار گرفته است.
فصل سوم کتاب مسئولیتپذیری و نقش و جایگاه تاریخی علما، فقیهان و مجتهدان جهان تشیع را در حیات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و دینی جامعه مسلمانان، به طور کلی، و شیعیان، به طور اخص، مورد بازکاوی مختصر قرار داده است. فصل چهارم اثر حاضر با عنوان «مشروطیت؛ انقلاب ناتمام» نقش و جایگاه تعیین کننده علما و مراجع جهان تشیع در بسیج سیاسی و دینی مردم ایران، پیروزی انقلاب مشروطیت و تبیین مبانی نظام مشروطه در چهارچوب احکام و آموزههای اسلام و مذهب تشیع را در معرض داوری مخاطبان قرار میدهد.
در فصل پنجم اثر حاضر، نشان داده شده که خط مشیهای تبهکارانه سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و دینی و اقتصادی رضاشاه، سرسلسله رژیم استبدادگرا، قانونگریز و مردمستیز پهلوی، که دستاوردهای انقلاب مشروطیت ایران را یکسره نادیده گرفته و در نقض و پایمال کردن حقوق و خواستهای ملت ایران، در شئون و سطوح مختلف، از هیچ تلاشی فروگذار نکرد، جامعه ایرانی را ناگزیر مستعد پیگیری حقوق و مطالبات غصب شده و از دست رفته خود میکرد.
در فصل ششم کتاب توضیح داده شده که به رغم تمامی تلاشهای صورت گرفته طی دوازده سال نخست سلطنت محمدرضاشاه پهلوی (1332 ـ 1320- ش)، نظام مشروطه بر مبنای اصول قانون اساسی و متمم آن در ایران تحقق پیدا نکرد و در این میان علما و اسلامگرایان در عرصههای مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و علمی ـ اندیشهای فعال ظاهر شده و به ویژه مهمترین جنبش ضداستعماری این برهه از تاریخ ایران (نهضت ملی شدن صنعت نفت) با پیش گامی و نقش بسیار مؤثر علما و اسلامگرایان با پیروزی ملت ایران قرین شد.
در فصل هفتم کتاب، از تبعات تأسفبار کودتای 28 مرداد 1332 طی سالهای دهه 1330 سخن به میان آمده و فصل هشتم کتاب به مبارزه و قیام علما و اسلامگرایان تحت رهبری نوظهور امام خمینی(ره)، طی دو سه سال نخست دهه 1340، با رژیم پهلوی و حامیان و هم پیمانان خارجی آن میپردازد، که به نقطه عطفی تعیین کننده در آشکارتر شدن عدم مقبولیت و مشروعیت سیاسی رژیم پهلوی تبدیل شد.
در فصل نهم، زوایایی مهم از ناکارآمدی، فساد و تبهکاریهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی رژیم استبدادگرا، قانونگریزی، مردمستیزی و سلطهپذیر پهلوی طی سالهای دهه 1340 و 1350 در معرض داوری مخاطبان قرار گرفته است. در فصل دهم کتاب، از تداوم مبارزه و ایستادگی امام خمینی در برابر رژیم پهلوی، در دوران تبعید ترکیه و عراق از دهه 1340 تا نیمه دهه 1350، سخن به میان آمده است.
فصل پایانی کتاب هم روایتگر آخرین مرحله داستان بلند انقلاب اسلامی ایران است که طی آن نشان داده شده، در آن برهه حساس، دشوار و سرنوشتساز از تاریخ ایران، احزاب و گروههای سیاسی غیردینی و احیاناً ضددینی مخالف و منتقد رژیم پهلوی، که گروههای تشکیل دهنده یا نزدیک به جبهه ملی و نیز حزب توده و سایر گروههای چپ و کمونیستی مهمترین آنها بودند، در پراکندگی، ناتوانی، نومیدی و سرخوردگی سیر میکردند و هیچ قرینهای وجود نداشت، که نشان دهد، احزاب و گروههایی از این دست برای رژیم سرکوبگر پهلوی، که با وجود فساد و ناکارآمدی دامنگیر آن هنوز پرتوان مینمود و از حمایتهای همه جانبه حامیان خارجی خود هم برخوردار بود، دردسری قابل اعتنا به شمار میروند.
گفتنی است، مؤسسه چاپ و نشر عروج کتاب «مبانی نظری و ریشههای تاریخی انقلاب اسلامی ایران» را در 3 جلد و با قیمت 730 هزار ریال منتشر و توزیع کرده است و علاقهمندان میتوانند برای تهیه آن به خیابان انقلاب بین 12 فروردین و فخررازی، پاساژ ظروفچی پلاک 1296 مراجعه یا با شماره 66404873 تماس حاصل کنند.