صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۱۶۳۶۷۱۸
تاریخ انتشار : ۲۱ اسفند ۱۳۸۶ - ۱۷:۱۲
چگونگی استفاده از اصول معماری اسلامی در شهرسازی امروز/ 6

گروه هنر: تجلی آيه حجاب در سوره نسا و تفسير آن بخشی از تاثير عميق آيات الهی در معماری اسلامی است كه سبب شده رعايت اصل حجاب در سطوح مختلف معماری اسلامی به طور كامل لحاظ شده و در گذشته يك معمار با توجه كامل به اين امر به ساخت بنا مبادرت می‌ورزيد.

«مهرداد قيومی‌بيدهندی» عضو هيئت علمی گردهمايی بين‌المللی مكتب اصفهان در گفت‌وگو با خبرگزاری قرآنی ايران‌(ايكنا) اظهارداشت: تاثير قرآن بر معماری ايرانی با تاثير اديان ديگر نظير بودا و هندو كه دستورات مستقيم برای ساخت مكان‌های مقدس خود دارد، متفاوت است. اگر چه در احكام اسلامی دستورات اصولی برای ساخت مكان‌هايی مثل مسجد مبنی بر غصبی نبودن يا پاك بودن مكان ارائه شده‌است اما دستور مستقيم در قرآن وجود ندارد.
وی با اشاره به ژرفا و عمق تاثير قرآن بر معماری اسلامی افزود: قرآن، فرهنگ اسلامی را پديد آورده‌است و معماری اسلامی، نمود درخشان اين فرهنگ است. همچنين معماری به دليل درهم‌تنيدگی با زندگی مردم تحت‌تاثير نحوه زندگی آنها پس از دوره اسلام بوده‌است.
قيومی تجلی آيه حجاب در سوره نسا و تفسير آن را بخشی از تاثير عميق آيات الهی در معماری اسلامی عنوان كرد و گفت: مراعات اصل حجاب در سطوح مختلف معماری اسلامی به طور كامل لحاظ می‌شده به طوری كه در طراحی و ساخت بناها به حجاب ديداری، حجاب صوتی و حجاب رفتاری توجه ويژه شده‌است.
وی بيان‌داشت: برای رعايت اين قانون الهی بنا طوری ساخته می‌شد كه هرگز هيچ غريبه‌ای نمی‌توانست تا قلب خانه را ببيند. در حوزه های رفتاری نيز طراحی طوری انجام می‌شد كه بخش‌های مختلف و خاص كاملا تفكيك می‌شد.
عضو هيئت علمی گروه «معماری و شهرسازی» گردهمايی بين‌المللی مكتب اصفهان به عنوان نمونه‌ای ديگر در اين بخش به وجود دو كوبه مختلف بر در ورودی خانه‌های قديمی اشاره كرد و گفت: شكل و صدای اين كوبه‌ها معلوم می‌كرد كه مهمان خانه، زن يا مرد است تفكيك خانه‌ها به دو بخش اندرونی و بيرونی برای حرمت محرم و نامحرم بودن مهمان‌ها نيز به همين منظور رعايت می‌شد.
قيومی با ابزار تاسف از سست شدن پايه‌های معماری اصيل و ارزشمند ايرانی و اسلامی گفت: آن چه كه امروز در معماری شهرها می‌بينيم، سنخيتی با فرهنگ ايرانی و اسلامی ندارد و اسباب تاسف است كه پايه‌های ارزشمند هنر والای معماری اسلامی را به فراموشی بسپاريم و با روی آوردن به معماری بی‌تناسب كه امروز در شهرهايی مثل تهران می‌بينم به بهانه نوآوری چشم بر گنجينه ارزشمند معماری اصيل ايرانی ببنديم.
وی در پايان ابراز اميدواری كرد برای احيای معماری سنتی ايرانی كه متكی بر تعاليم آسمانی و فرهنگ اسلامی است ، عزم ملی جزم شود.