به گزارش خبرگزاری بينالمللی قرآن(ايكنا)، در اين مجلدهای چندگانه سير نمايشهای ايرانی از آيين ميترا تا انقلاب اسلامی و دفاع مقدس مورد بررسی قرار گرفته است. انتشارات سوره مهر تاكنون هفت جلد از اين اثر پژوهشی را منتشر كرده است.
عاشورپور درباره جلد دهم اين اثر پژوهشی اظهار كرد: جلد دهم از 1320 تا انقلاب اسلامی در بهمن 1357 است، در اصل در اين مجلد تئاتر در دوران پهلوی دوم مورد بررسی قرار گرفته است.
اين پژوهشگر همچنين به تحليل تئاتر در اين دوره پرداخته گفت: در دورة دكتر مصدق تئاتر از يك آزادی عمل بهتری نسبت به دوران رضا خان برخوردار است اما تئاتر و كلاً هنر در اين دوره در حيطة گروههای چپ قرار میگيرد كه خيلی از بزرگان تئاتر نيز خواسته يا ناخواسته به اين سمت كشيده شدند.
وی ادامه داد: درواقع در زمان مصدق تئاتر يك شكل انسجام يافتهای پيدا میكند؛ ما در آن دوره شاهد آن هستيم كه متوليان تئاتر نه دولت بلكه اقشار مختلف مردم هستند. بعد از كودتای 28 مرداد عوامل قدرت به دنبال آن بودند تا در عالم هنر و ادبيات برای خود مشروعيتی را دست و پا كنند. متاسفانه در اين دوره تئاتر رنگ و بوی دولتی به خود میگيرد كه نظارت دولتی بر تئاتر بسيار مشهود است. اين روند تا پيروزی انقلاب اسلامی ادامه پيدا میكند.
گفتنی است جلد نخست اين مجموعه، شامل نمايشهايی است كه مربوط به آيين ميترا بوده و به دو بخش عهد ميترا و عهد زروان تقسيم میشود، كه در هر كدام پاره نمايشهايی شكل گرفته است، همچنين در جلد نخست اين كتاب آيين زروان، (خدای نور و روشنايی و اولين خدايی كه آريايیها میپرستيدند) و تعدادی نمايش به نام زروكرت مورد بررسی قرار گرفته است.
جلد دوم اين مجموعه درباره شكلگيری تعزيه در قبل از اسلام است، جلد سوم دربارة نمايشهای مربوط به زمان، زرتشت است، جلد چهارم مربوط به نقالی از زمان پيدايش آن تا عصر حاضر است و جلد پنجم مربوط میشود به نمايشهايی كه از قبل از اسلام بوده و الان رنگ و بوی اسلامی گرفته است، همچنين جلد ششم به بعد اين مجموعه از اسلام تا دفاع مقدس را شامل میشود.