صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۲۶۱۲۰۱۰
تاریخ انتشار : ۰۵ آذر ۱۳۹۳ - ۱۰:۰۱

گروه ادب: سازمان اسناد و کتابخانه ملی قصد طی برنامه‌ای از نیم قرن فعالیت کامران فانی در حوزه کتاب تجلیل و قدردانی کرده و در این راستا تندیس پدر کتابداری ایران ساخته می‌شود.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، کامران فانی نامی آشنا برای فعالان حوزه کتاب و کتابداری است و فعالیت‌های بسیاری در این زمینه انجام داده است. اگر بخواهیم وی را معرفی معرفی کنیم، باید به 71 سال پیش برگردیم، 25 فروردین 1323، روزی که در شهر قزوین زاده شد. وی از همان دوران کودکی خود علاقه فراوانی به کتاب داشت؛ از این رو پس از تحصیل در رشته ادبیات، مقطع کارشناسی ارشد را در رشته کتابداری ادامه داد و در مرکز خدمات کتابداری وزارت علوم استخدام شد و در سال 1361 که استادش دکتر محقق دایرةالمعارف تشیع را تاسیس کرد به عنوان دستیار در خدمت استادش بود و تاکنون نیز همواره به این کار پرداخته است و تاکنون 14 جلد آن منتشر شده است. همچنین این اثر ارزشمند در دوره سیزدهم کتاب سال جمهوری اسلامی ایران از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان کتاب سال برگزیده شد. فانی سپس مقطع دکتری خود را در رشته علوم اطلاع‌رسانی از دانشگاه لاف بارو در انگلستان طی کرد.

با توجه به اینکه کتاب‌های کودک در دوران کودکی فانی چندان وجود نداشت، به همین دلیل کودکان علاقه‌مند به کتاب به ناچار همان کتاب‌های بزرگسالان را مطالعه می‌کردند و فانی نیز از این قاعده مستثنا نبود. آشنایی کامران فانی با قرآن به سال‌های آخر دبیرستان باز می‌گردد. وی در این زمان می‌توانست به کمک ترجمه‌های تحت‌اللفظی و زیرنویس قرآن که در آن زمان منحصر به دو ترجمه مرحوم معزی و مرحوم الهی‌قمشه‌ای بود، به فهم ظاهری معانی قرآن برسد.

کامران فانی در دوران تحصیل از محضر درس اساتیدی چون دکتر جعفر شهیدی، مهدی محقق، استاد عبدالحمید بدیع‌الزمان کردستانی، امیرحسین یزدگردی و ذبیح‌الله صفا بهره‌مند شد و در دوران تحصیلات دانشگاهی با بهاء الدین خرمشاهی همکلاس بود و این رابطه ادامه یافت و همچنان با یکدیگر همکاری کردند.

فانی نخستین تجربه کتابداری خود را تأسیس کتابخانه‌ای کوچک در کنار اروندرود و دهانه فاو و در زیر نخل‌های بلند می‌داند. روزهای گرم و بلند تابستان خوزستان در دوران سربازی که به کندی می‌گذشت و سربازان و گروهبانان و افسران بطالت وقت‌کشی می‌کردند و روز را به شب می‌رساندند و وی به اصرار کتاب داستان و شعر به آنها می‌داد، نخست از خواندن ابا داشتند، آن را امری شاق می‌پنداشتند. ولی کم کم شیفته مطالعه شدند.

وی در حال حاضر عضو هیئت علمی کتابخانه ملی و سرپرست بخش ایرانشناسی کتابخانه ملی است و نزدیک به 150 مقاله اعم از تألیف و ترجمه در نشریات و مجلات مختلف  از وی به چاپ رسیده است. برخی‌از آثار وی شامل «سرعنوان‌های موضوعی فارسی»، «رده‌بندی تاریخ ایران‌»، «رده‌بندی فلسفۀ اسلامی»، «فرهنگ موضوعی قرآن مجید»، «جنگ جهانی اول و دوم‌»، «دایرة‌المعارف تشیع»(نویسنده و ویراستار)، «دانشنامۀ کودکان و نوجوانان‌»، «علم در تاریخ‌» جان برنال (ترجمه‌)، «سلوک روحی بتهوون‌»، سالیوان(ترجمه‌)، «خطابه پوشکین‌» داستایوفسکی (ترجمه‌)، «مرغ دریایی‌» آنتوان چخوف(ترجمه‌)، «آدم‌های ماشینی‌: روبات‌ها»، کارل چاپک(ترجمه‌) و «موش و گربه‌» گونترگراس(ترجمه‌) است.

آنچه گفته شد، گزیده‌ای از فعالیت‌های کامران فانی در طول 70 سال عمرش است و کتابخانه ملی به پاس این تلاش‌ها و خدماتی که در نیم قرن گذشته در حوزه کتاب و کتابداری انجام داده است، به زودی مراسم تقدیر  بزرگداشت برگزار می‌کند و تدیس وی را که به پدر کتابداری ایران شهرت یافته است، اهدا خواهد کرد.

چندی پیش کتابخانه ملی ایران از خدمات و تلاش‌های نسخه‌شناس معروف کشورمان، سیدعبدالله انوار همزمان با پنجاهمین سالگرد انتشار نخستین فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه ملی و نودمین سالگرد تولد استاد انوارتجلیل کرد.

نظرات بینندگان
تبریزی
|
|
۰۱:۰۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
سلام استاد فانی واقعا از مفاخر بزرگ کشورند خدا حفظش کند . کاش قدر این بزرگانمان را بدانیم.سپاسگزارم