صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۲۶۱۴۴۳۰
تاریخ انتشار : ۱۱ آذر ۱۳۹۳ - ۱۵:۲۴
هاشمی در پاسخ به ایکنا:

گروه دانشگاه: فعالیت‌های قرآنی را در تمام طول سال دنبال می‌کنیم و در سطح دانشگاه‌ها در یک سال اخیر توسعه داده‌ایم. آن مطالبه‌ای که برای توسعه فعالیت‌های قرآنی با مشارکت اساتید و دانشجویان باشد همواره مورد استقبال است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، سیدضیاء هاشمی، معاون فرهنگی وزارت علوم امروز، 11 آذرماه در حاشیه نشست «راه طی شده؛ افق پیش رو» در جمع خبرنگاران، گفت: به برکت تحولاتی که پس از انقلاب اسلامی در حوزه‌های مختلف اجتماعی، علمی و فرهنگی اتفاق افتاده در حال حاضر دانشگاه‌های ما از کمیت و کیفیت بالایی برخوردار هستند. در مقایسه با اول پیروزی انقلاب، کمیت دانشگاه‌های ما تفاوت بسیار زیادی کرده است.
وی افزود: از حیث تعداد دانشجو در حال حاضر بیش از 4 میلیون و 600 هزار دانشجو در دانشگاه‌های مختلف شامل دانشگاه‌های دولتی، آزاد، پیام نور، علوم پزشکی، علمی ـ کاربردی و فنی حرفه‌ای و ... داریم.  این رقم در ابتدای پیروزی انقلاب یک هزار و 700 هزار نفر بود؛ بنابراین این رشد کمّی اگر چه حتماً بایست با کیفیت باشد ولی خود توسعه ظرفیت دانشگاه‌ها یکی از دستاوردهای و موفقیت‌های حوزه آموزش عالی پس از پیروزی انقلاب اسلامی است.
هاشمی با بیان اینکه از این میان بیش از 70 هزار دانشجوی دوره PHD و رشته‌های تخصصی و حدود 67 هزار دانشجوی دوره‌های حرفه‌ای داریم و معنی آن این است که ما ده‌ها هزار نفر را در مرحله آمادگی ورود به حوزه آموزشی و پژوهشی در حوزه دانشگاه‌ها داریم، گفت: در طول سال‌های آینده با جمعیت کثیری از اساتید و متخصصان جوان مواجه می‌شویم که از دانشگاه‌های ما فارغ‌التحصیل خواهند شد.
وی افزود: در حال حاضر حدود 70 هزار هیئت علمی فعال در دانشگاه‌های مختلف داریم که حدود 25 هزار استاد در دانشگاه‌های وزارت علوم هستند و بقیه هم وزارت بهداشت، دانشگاه آزاد و سایر دانشگاه‌ها؛ بنابراین در مجموع 70 هزار عضو هیئت علمی تمام وقت داریم. تعداد دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزشی و پژوهشی ما الان بیش از دو هزار 600 است در حالی که در ابتدای پیروزی انقلاب فقط 220 دانشگاه و مؤسسه آموزش عالی داشتیم. معنی این سخن این است که در 36 سال گذشته بیش از 20 برابر افزایش تعداد دانشگاه‌ها را داشتیم و در شهرهای بزرگ و کوچک و در همه استان‌ها ما شاهد حضور و فعالیت مردم در سطح آموزش عالی بوده‌ایم.
هاشمی عنوان کرد: در حوزه پژوهشی مؤسسات و تشکل‌های مختلف علمی میزبان فعالیت اساتید و صاحب‌نظران هستند از جمله در حوزه انجمن‌های علمی کشور در حال حاضر 327 انجمن علمی داریم که عموماً انجمن‌های فعالی هستند و اساتید مختلف در آن انجمن‌ها به شکل داوطلبانه و غیر رسمی فعالیت‌های علمی خود را انجام می‌دهند که این انجمن‌ها دولتی نیستند بلکه سازمان‌های مردم‌نهادی هستند که زمینه فعالیت‌های علمی جمعی اساتید و صاحب‌نظران ما هستند همچنین در حال حاضر 154 قطب علمی در کشور داریم که کانون فعالیت‌های علمی و پژوهشی کشور هستند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا تمام رشته‌های مطرح دنیا در ایران نیز فعال هستند، گفت: تقریباً همه رشته‌های فعال را داریم نکته مهم این است که در دوره تحصیلات تکمیلی و به‌ویژه در دوره دکتری این دوره‌های مختلف برگزار می‌شود به این معنی که از حیث اساتید الان ضعفی در این حوزه در مورد اساتید است و نیاز به تربیت اساتید بیشتر داریم. الان در حوزه‌ دکتری تخصصی فعالیت‌ گسترده‌ای در دانشگاه‌های ما وجود دارد و این امید را ایجاد می‌کند که ظرف چند سال آینده ما نسبت خیلی مناسب‌تری از دانشجو و استاد را داشته باشیم و به سطح استانداردهای مطلوب دنیا برسیم، طبق استانداردها، دانشگاه‌های بزرگ و مادر به استانداردهای مطلوب نزدیک هستند ولی حرکتی که در حوزه آموزش عالی کشور وجود دارد و مورد تأکید خاص مدیریت آموزش عالی بوده و هست این است که ما در همه دانشگاه‌ها بتوانیم شاخص‌های کیفی آموزش عالی را ان‌شاء‌الله ارتقا بدهیم و به سطح مطلوب برسانیم.
این مسئول در رابطه با منشور حقوق دانشجویی که امروز رونمایی شد، گفت: منشور حقوقی که امروز رونمایی شد در برگیرنده حقوقی که دانشجویان به اعتبار دانشجو بودن دارند، است؛ یعنی هر دانشجویی که وارد دانشگاه می‌شود موظف است که طبق قانون به ضوابط و قوانین پایبند باشد و به ازای این التزامی که به این قوانین دارد حقوقی برای او تعریف شده است. این حقوق در قوانین مختلف آمده، در نامه‌های مختلف ارائه شده. در منشوری که امروز رونمایی خواهد شد مجموعه‌ای از این حقوق دانشجویی در یک جا جمع شده و به شکل مختصر در دسترس و در اختیار دانشجویان قرار خواهد گرفت.
هاشمی با اشاره به هدف از این کار گفت: هدف ما از این کار این است که دانشجویان را با حقوق خودشان آشنا کنیم و مسیر مدیریت دانشگاه‌ها را روان‌تر کنیم. تعامل بین مدیریت و دانشجویان را تسهیل کنیم به‌گونه‌ای که دانشجویان هم خود بتوانند از حقوق خودشان دفاع کنند و بدانند که چه حقوقی دارند. آشنایی با این حقوق باعث می‌شود که یک نظارت اجتماعی عمومی را در سطح دانشگاه‌ها داشته باشیم و خود دانشجویان بازوی مدیریت در دانشگاه‌ها باشند.
وی گفت: این حقوق دانشجویی که در این منشور تدوین شده در پنج بخش است؛ حقوق آموزشی، پژوهشی، صنفی، سیاسی و اجتماعی. حوزه‌های صنفی و رفاهی در این مجموعه با مشورت و همکاری کارشناسان شورای عالی انقلاب فرهنگی و کارشناسانی که در دستگاه‌های مختلف در حوزه آموزش عالی فعال هستند، تدوین شده است. در واقع ضوابط و اصولی از قوانین مختلف چه قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی و چه قوانین اساسی، چه آئین‌نامه‌ها و ضوابطی که در سطح وزارتخانه و شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شده مهم‌ترین آن را در منشور ارائه داده‌ایم البته نخواستیم یک مجموعه‌ای لزوماً جامع و کامل باشد بلکه به مهم‌ترین موارد که بیشتر مورد نیاز و اطلاع دانشجویان هست پرداخته‌ایم.
هاشمی با بیان اینکه این منشور یک مجموعه سهل‌الوصول است، افزود: این منشور نسبتاً مختصر و البته با این نگاه نسبتا جامع اینجا ارائه شده که راهی را باز کنیم تا دانشجویان به شکلی بهتر، عقلانی‌تر و دقیق‌تر نسبت به آئین‌نامه‌ها و ضوابط توجه کنند و خود این زمینه‌ای باشد برای ترویج حقوق شهروندی در سطح ملی.

تدوین منشور حقوق دانشجویی در راستای کاربردی‌سازی قوانین موجود

وی اظهار کرد: این حقوق چیزی نیست که امروز اعلام و لازم‌الاجرا باشد، اینها ضوابطی است که قبلاً تصویب شده، کاری که در تدوین منشور حقوق دانشجویی شده است تصویب قوانین جدید نیست بلکه تدوین قوانین در یک مجموعه در دسترس است؛ بنابراین اینها ضوابط و مقرراتی بوده که قبلاً از طریق مراجع قانونی تصویب شده و اینجا فقط تدوین شده و در دسترس دانشجویان قرار می‌گیرد. یک کار فرهنگی تلقی می‌شود برای اینکه الگوسازی شود و دانشجویان نسبت به حقوق خودشان آشناتر باشند و خودشان متولی دفاع از حقوق قانونی خودشان باشند و این موضوع جا بیفتد که دانشجویی که از حقوقی برخوردار است در ازای آن، مسئولیت‌ها و تکالیفی دارد تا در نهایت مسیر قانون و قانونمندی در دانشگاه‌ها تقویت شود.

حضور رئیس جمهور در مراسم روز دانشجو در یکی از دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران

هاشمی با اشاره به برنامه‌های روز دانشجو، اظهار کرد: مراسم روز دانشجو ان‌شاء‌الله یکشنبه هفته آینده در یکی از دانشگاه‌های تهران برگزار خواهد شد. به احتمال زیاد و طبق آن چیزی که تا الان برنامه‌‌ریزی کردیم و با همکاران‌مان در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هماهنگ کرده‌ایم در یکی از دانشگاه‌های علوم پزشکی برگزار خواهد شد و مثل همیشه ما دعوت و تقاضای خود را برای حضور رئیس جمهور اعلام کرده‌ایم و امیدواریم که این دعوت اجابت شود و بتوانیم حضور رئیس جمهور را در روز دانشجو در دانشگاه‌ها داشته باشیم و فرصتی برای گفت‌وگوی ایشان با نمایندگان گروه‌های مختلف دانشجویی فراهم شود و اقشار مختلف فعال دانشجویان اعم از گروه‌های علمی، گروه‌های صنفی، گروه‌های سیاسی و اجتماعی و گروه‌های فرهنگی و ورزشی بتوانند با حضور رئیس جمهور مسائل خودشان را مطرح کنند.

حضور مسئولان وزارت علوم بر مزار شهدای 16 آذر

وی در پاسخ به سؤالی که آیا برنامه‌های 16 آذر در سال جاری تنها منحصر به یک روز شده است، گفت: از الان این برنامه‌ها می‌تواند برگزار شود و تا روزهای بعد از 16 آذر نیز ادامه یابد؛ بنابراین از نگاه ما محدودیتی وجود ندارد ولی می‌دانید که مسئولان امنیتی نظراتی دارند و آنها اعلام می‌کنند و مراسم اصلی فقط در یک روز با ملاحظات خودشان خواهد بود و از نظر فرهنگی محدودیتی وجود ندارد؛ لذا همین روزها شاهد خواهید بود که در دانشگاه‌های مختلف به همین مناسبت برنامه‌هایی برگزار می‌شود. در مجموعه وزارت علوم و دستگاه‌های فعال در حوزه آموزش عالی برنامه‌ای هم در روز شنبه، 15 آذرماه بر مزار شهدای 16 آذر با حضور اساتید، دانشجویان و مدیران برگزار خواهد شد.
هاشمی با رد وجود نگاه امنیتی به دانشگاه تهران، گفت: به این دانشگاه نگاه امنیتی وجود ندارد. سیاست دولت بر این است که فضای دانشگاه‌ها امنیتی نباشد و نگاه امنیتی مورد تأیید ما نیست. در دانشگاه تهران هم چنین نیست در دانشگاه تهران به‌عنوان بزرگترین دانشگاه کشور مجموعه‌های مختلف دانشجویی از جمله تشکلات دانشجویی متعدد فعال هستند و تقاضاهایی برای برگزاری برنامه داشتند. مدیریت دانشگاه تدبیری را پیش‌بینی کرده تا برنامه‌های متنوعی بتواند در دانشگاه برگزار شود. طبیعتاً با مجموعه‌های مختلفی که در این حوزه مسئولیت دارند هماهنگی لازم را انجام می‌دهند و تأکید بر این است که مجموعه‌های مختلف فرصت داشته باشند که برنامه‌های خود را اجرا کنند ولی سنتی که از قدیم بوده این است که برنامه‌های خاصی که در سطح ملی به‌ مناسبت 16 آذر برگزار می‌شود ترجیحاً در روز 16 آذر باشد؛ بنابراین آن ملاحظه فراتر از حوزه تصمیم‌گیری دانشگاه یا وزارت علوم است، دستگاه‌های مختلفی که در این حوزه صاحب‌نظر باشند دخیل هستند. باید هماهنگی‌هایی باشد و با ملاحظات و توصیه‌های آنها باید به سمتی برویم که ان‌شاء‌الله برنامه‌ها به شکل آرام، بی‌حاشیه و پر نشاط برگزار شود.
وی با اشاره به منشور حقوق دانشجویی، گفت: منشور حقوق دانشجویی مجموعه‌ای از حقوق قانونی دانشجویان است که در آئین‌نامه‌ها، ضوابط و قوانین مختلف ارائه شده است، مجموعه و اهم این حقوق در یک جا تدوین شده، در یک جزوه کوچک به‌گونه‌ای که قابلیت استفاده بیشتری توسط دانشجویان باشد. این منشور امروز رونمایی شد و تلاش بر این است که از این به بعد دانشجویان بتوانند ارتباط بیشتری با حوزه‌های حقوقی و قوانین برقرار کنند و سطح قانونمندی آن‌ها ان‌شاء‌الله روز به روز افزایش یابد.
هاشمی افزود: آن چیزی که مورد تأکید ما است تقویت قانونمندی در سطح عموم جامعه هم بین دانشجویان است در بین مدیران و در سطح عمومی جامعه، شما می‌دانید که در صف دولت منشور حقوق شهروندی یکی از ابتکارات دولت یازدهم بوده و یکی از اولویت‌های دولت، بنابراین در سطح عمومی دولت سیاست بر این است که ما به سمت تقویت قانونمندی حرکت کنیم و در سطح دانشگاه‌ها نیز همین سیاست را تعقیب می‌کنیم. طبیعتا توقع بر این است که هم مدیران و هم ارباب رجوع در سطح دانشگاه‌ در سطوح مختلف به قوانین پایبند باشند لازمه تحقق این هدف آن است که اقشار مختلف مردم از جمله نخبگان و به‌ویژه دانشجویان با این ضوابط و حقوق و مقررات قانونی آشنایی بیشتری داشته باشند. تدوین و نشر این منشور کمک می‌کند تا مراجع مختلف نسبت به حقوق قانونی و الزامات خودشان آشنایی بیشتری داشته باشند و همان طور که عرض کردم آشنایی کمک می‌کند به اینکه خود دانشجویان تلاش بیشتری را برای دفاع ازحقوق قانونی خودشان داشته باشند.
وی در پاسخ به خبرنگار ایکنا مبنی بر گذشتن هفته قرآن و دانشگاه در سکوت دانشگاه‌ها و عدم اجرای برنامه‌ای مطلوب در این زمینه، گفت: فعالیت‌های قرآنی را در تمام طول سال دنبال می‌کنیم و در سطح دانشگاه‌ها در یک سال اخیر توسعه داده‌ایم. روند توسعه فعالیت‌های قرآنی در دانشگاه‌ها ادامه دارد، کانون‌های قرآن در عموم دانشگاه‌ها فعال هستند و برنامه‌های قرآنی متنوعی در دانشگاه‌ وجود دارد. امسال ما جشنواره‌های متعددی را در سطح ملی، دانشگاهی و منطقه‌ای دانشگاه‌های مختلف داشتیم. از این فعالیت‌ها حمایت‌ کردیم و اعلام کرده‌ایم که حمایت‌ها را افزایش خواهیم داد و آن مطالبه‌ای که برای توسعه فعالیت‌های قرآنی با مشارکت اساتید و دانشجویان است، همواره مورد استقبال است.