به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری چهاردهمین همایش حامیان نسخ خطی صبح امروز، شنبه ششم دیماه با حضور غلامرضا امیرخانی معاون کتابخانه ملی، نجفقلی حبیبی دبیر علمی همایش، احسانالله شکراللهی دبیر اجرایی همایش حامیان نسخ خطی و حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا نوراللهیان عضو هیئت مدیره مرکز فرهنگی خراسان در کتابخانه ملی برگزار شد.
امیرخانی در این نشست گفت: همایش حامیان نسخ خطی در سال 79 در کتابخانه مجلس بنیانگذاری شد و امسال چهاردهمین دوره آن در کتابخانه ملی در حال برگزاری است. مقدمات برگزاری این همایش در طول سال انجام میشود و آنچه در حوزه مخطوطات انجام شده در این همایش مورد بررسی و توجه قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه در این همایش علی جنتی وزیر ارشاد و اساتید و کارشناسان حوزه نسخ خطی حضور مییابند، افزود: این همایش روز دوشنبه هشتم دیماه از ساعت 15 تا 18 در کتابخانه ملی برگزار شده و از برگزیدگان و شایسته تقدیر در حوزه نسخ خطی تجلیل و قدردانی میشود.
حبیبی: بسیاری از نسخ خطی فهرستنویسی و بررسی نشدهاند
نجفقلی حبیبی، دبیر علمی همایش حامیان نسخ خطی در ادامه این نشست گفت: این همایش در حوزههای مختلف انجام میشود و 17 محور از جمله صحافی، تصحیح، مرمت، پایاننامهها، چاپ کتاب، خوشنویسی و .... را دربرمیگیرد. همچنین اطلاعرسانی در سایتها و فضای مجازی، و مقالات در حوزه نسخ خطی نیز شامل این محورها میشود.
وی در ادامه بیان کرد: در این همایش از کسانی که در حوزه نگهداری نسخ خطی و حفظ آثار ملی کشور و جامعه اسلامی تلاش کردهاند نیز تجلیل و قدردانی میشود.
حبیبی با اشاره به ضرورت برگزاری این همایش ادامه داد: تعداد زیادی از نسخ خطی کشورمان بررسی نشدهاند و بسیاری از نسخ خطی حتی در فهرستنویسی کتابخانهها نیز نیامدهاند؛ از این رو نیاز به این داریم تا جوانان به این عرصه ورود کنند که این همایش میتواند در این راستا مؤثر باشد.
شکراللهی: محور نشریات و طرحها بدون برگزیده
احسانالله شکراللهی، دبیر اجرایی همایش حامیان نسخ خطی در ادامه این نشست خبری با بیان اینکه نسخههای خطی یک منشور چندوجهی است که فقط به یک بعد آن پرداخته شده است، عنوان کرد: این همایش فرصتی است تا به ابعاد دیگر آن پرداخته شود و در کنار معرفی چهرههای برتر در این حوزه از استاد مرحوم عزیزالله عطاردی به عنوان چهره برتر امسال تجلیل میشود.
وی ادامه داد: در این همایش از 55 نفر برگزیده و شایسته تقدیر تجلیل میشود، که برگزیدگان بیشترین امتیاز را کسب کردهاند و شایستگان تقدیر نیز کسانی هستند که در رتبه بعدی قرار دارند و امتیاز داوری آنها بین 80 – 90 است.
شکراللهی در ادامه بیان کرد: در همه محورها به جز نشریات که هر سال برگزیدهای داشت، امسال برگزیدهای در این محور وجود نداشت و یا در محور طرحها نیز برگزیدهای نداشتیم.
وی با بیان اینکه امسال محور چاپ هنری نسخ خطی به همایش حامیان نسخ خطی اضافه شده است، تصریح کرد: با توجه به اینکه هزینههای چاپ نسخ خطی سنگین است و بسیاری از ناشران به این کار نمیپردازند، از این رو در این حوزه امسال یک بانک و یک سازمان چاپ به عنوان برگزیده انتخاب شده است.
دبیر اجرایی همایش حامیان نسخ خطی افزود: در این دوره از همایش از حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمدعلی احمدی ابهری به عنوان بنیانگذار نخستین همایش حامیان نسخ خطی تجلیل میشود.
وی با بیان اینکه پرداختن به نسخههای خطی، توجه به تاریخ علم است، گفت: بازنویسی فهارس نسخ خطی و نگهداری آنها نقش مهمی در تاریخ علم دارد و به عنوان میراث ماندگار ملی معرفیکننده تاریخ و گذشته کشور است.
سادات: نمایش 146 جلد از کتابهای استاد عطاردی
سیدمحمود سادات، مدیر بخش نسخ خطی در ادامه این نشست گفت: در حاشیه این همایش دو نمایشگاه برگزار میشود که یکی مربوط به آثار استاد عزیزالله عطاردی است و 146 جلد از کتابهای این استاد در حوزه نسخ خطی را شامل میشود و نمایشگاه دوم نیز 200 جلد کتاب، 300 مقاله و تعدادی پایاننامه را دربرمیگیرد که در این نمایشگاه به نمایش عموم گذاشته خواهد شد.
وی در ادامه افزود: در کتابخانه ملی حدود 38 هزار نسخه خطی و 34 هزار نسخه چاپ سنگی داریم که فضای کتابخانه ملی برای نمایش این تعداد اثر کافی نیست و محل دیگری برای نمایش این نسخ تعبیه شده که به زودی آماده میشود.
نوراللهیان: سه مجلد دایرةالمعارف خراسانشناسی در دست چاپ
حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا نوراللهیان، مدیر مرکز فرهنگی خراسان نیز در ادامه با بیان اینکه این مرکز توسط استاد عزیزالله عطاردی تأسیس شده است، گفت: یکی از رشتههایی که مرحوم عطاردی کار قابل توجهی در رابطه با آن انجام دادهاند، احیای آثار و کتب خطی بود، اما نه به این معنی که به کتابخانه مجلس و ملی مراجعه کنند، بلکه میگفتند بسیاری از کتابخانههای ملی جهان را گشته و آثار و نسخ خطی آنها را بررسی کردهاند و بسیاری از نسخههای خطی نادر امروز در مکتبه وی جزء تراث ویژه است.
وی افزود: وی همچنین در زمینه خراسانشناسی کارهای عمدهای انجام داده است و 54 سال از عمر خود را در تدوین دایرةالمعارف 78 جلدی خراسان گذرانده بود، به عنوان مثال نیشابور 3 هزار مدخل در این دایرةالمعارف دارد و اغلب مجلدهای آن غیر از سه جلد که در دست چاپ است، منتشر شدهاند.