صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۲۶۷۰۴۲۸
تاریخ انتشار : ۱۳ دی ۱۳۹۳ - ۲۱:۰۵
رئیس پژوهشکده اعجاز قرآن:

گروه اندیشه: رئیس پژوهشکده اعجاز قرآن گفت: اگر بخواهیم در تحقیق اعجاز قرآن به صورت میان‌رشته‌ای روی دین بحث کنیم، باید مقبول افرادی باشد که حتی شاید قرآن را هم قبول نداشته باشند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، علیرضا طالب‌پور، رئیس پژوهشکده اعجاز قرآن، در سمینار پژوهشی مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن کریم با رویکرد روش‌شناسی که روز گذشته، 13 دی‌ماه در سالن سعدی مرکز همایش‌های برج میلاد برگزار شد، به سخنرانی پرداخت.

وی گفت: پژوهش‌های میان‌رشته‌ای که در پژوهشکده اعجاز قرآن انجام می‌شود، می‌تواند به عنوان الگو در تحقیقات میان‌رشته‌ای قرار گیرد.
وی ادامه داد: پژوهشکده حدود هفت سال است که در دانشگاه شهید بهشتی تأسیس شده و بحثی که در آن مطرح است، اثبات اعجاز قرآن به عنوان سرمایه مسلمانان است. ما دو استفاده مشخص از آن توقع داریم؛ یکی فراخوان افرادی که دنبال حق و حقیقت هستند و افرادی که بدون غرض مطلب را جست‌وجو می‌کنند و دوم هم ازدیاد ایمان افراد است چنانکه در آیه‌ای از قرآن به آن اشاره می‌کند « یزداد الذین امنوا ایمانا»
طالب‌پور اظهار کرد: اگر بخواهیم در تحقیق اعجاز قرآن به صورت میان‌رشته‌ای روی دین بحث کنیم، باید مقبول افرادی باشد که اصلاً قرآن را قبول ندارند نه اینکه منکر قرآن باشند و یا مخالف و ضد قرآن باشند بلکه در مسیر تحقیق و الهی بودن قرآن گام بر‌می‌دارند و این را باید به شیوه و روشی پیش ببریم که قابل قبول باشد؛ لذا مباحث اعجاز قرآن را در ابعاد مختلف و به شیوه‌های مختلف تقسیم کرده‌ایم.
وی اضافه کرد: گروه اول که در پژوهشکده است و بُعد مهمی که به آن اشاره می‌شود بررسی اعجاز علمی قران است که در آن سه محور مطرح شده است و اگر سه نکته اثبات شود، می‌توان اثبات کرد که این کلام، کلام بشر نیست؛ نکته اول این است که مطلبی که ادعا می‌شود بر قرآن تحمیل نشده باشد و از ظاهر قرآن و از آیاتی که خوانده می‌شود، بتوان استنباط و بهره‌برداری کرد.
طالب‌پور ادامه داد: محور دوم و نکته دوم این است که این نکته علمی، یک نظریه نباشد و چیزی نباشد که هنوز ثابت نشده است، بلکه یک واقعیت باشد و با تجریه به آن رسیده باشند، مثل مراحل تشکیل تگرگ که متوجه شدند تگرگ به چه صورت تشکیل می‌شود، نکته سوم این است که در ظرف علمی 14 قرن پیش این مطلب وجود نداشته باشد و لو با تجربه.
رئیس پژوهشکده اعجاز قرآن اظهار کرد: پس اگر کلامی از این سه محور را داشته باشیم می‌توان ادعا کرد که آن کلام متعلق به بشر نیست. نزدیک به 200 مورد در قرآن طی این هفت سال بررسی شده است و حول این محور است و این موارد در گروهی بررسی شده است که متشکل از تخصص‌های مختلف است و در تحقیق میان‌رشته‌ای منظور این نیست فردی که متخصص علوم قرآنی است، باید اشاراتی هم به مسائل ریاضی و فیزیک و ... داشته باشد، یا یک نفر متخصص از این علوم یک تفسیر ارائه دهد.
وی تأکید کرد: بلکه در این پژوهشکده متخصصان علوم و رشته‌های مختلف از دانشگاه‌های مختلف فیزیک، شیمی، زمین شناسی، زیست‌شناسی، اقتصاد، روانشناسی و همه علوم مختلف  به اضافه علمای علوم قرآنی از حوزه و دانشگاه در کنار هم می‌نشینند و به گونه‌ای در شش و هفت سال این کار انجام شده است.
رئیس پژوهشکده اعجاز قرآن تصریح کرد: افرادی که تحقیق میان‌رشته‌ای دارند، می‌دانند این مهم است که افراد جایگاه خودشان را بشناسند؛ در واقع فرد متخصص زمین‌شناسی است، بداند کجا باید صحبت کند و فردی که متخصص علوم قرآنی است چه هنگام صحبت کند و این دو چگونه کنار همدیگر کار کنند.
وی ادامه داد: از این 200 مورد، 100 موردش اصلاً قابل اعتنا نبوده است، بخاطر اینکه یکی از آن سه نکته را نداشته است و از آن 100 مورد نزدیک به 60 مورد تحقیق کامل شده که اینها به صورت مقاله و کتاب قابل ارائه است.
طالب‌پور اظهار کرد: تحقیقاتی در بُعد لفظی و اعجاز عددی قرآن انجام شده است و چند اشکال عمده دارد؛ یکی اینکه جامع نیستند و یک قاعده را بین مجموعه‌ای از آیات و سوره‌ها پیدا کردیم و اگر به عنوان چیزی که می‌خواهد به عنوان اعجاز مطرح شود، باید موضوع جامعی باشد و در کنار آن به ذهن بیاید.
وی ادامه داد: برخی از آن قواعدی که در این تحقیقات است، قواعد پیچیده‌ای است که از ابجد گرفته تا جایگاه حروف و سوره در ترکیب‌های مختلف با هم درمی‌آورند تا به نظمی برسند؛ اگر در قرآن نظمی وجود دارد، ظاهرش این است که نظم ساده‌تری است و به ذهن می‌رسد و آنقدر پیچیدگی این قواعد را نداشته باشد.
رئیس پژوهشکده اعجاز قرآن بیان کرد: مورد سوم این است که باید احتمال تصادفی بودنش صفر و یا نزدیک به صفر باشد، برخی از این موارد که بیان می‌شود، نه تنها تصادفی نیست بلکه اتفاق می‌افتد و فقط از باب اینکه می‌خواهند مطالبی را بیان کنند آن را بیان می‌کنند تا بگویند وجود دارد.
وی اظهار کرد: نکته‌ای که قابل اهمیت است، این است که در بحث فصاحت و بلاغت هم روش تحقیقی داریم تا بتوانیم آن را اثبات کنیم. مثلاً صنعت التفات در تنوع و کمیتش در سوره‌های مختلف استخراج و با متون دینی مقایسه می‌شود و می‌بینید تفاوت معنادار وجود دارد و در سایر صنایع ادبی نیز به همین گونه است.