صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۲۶۷۱۹۳۸
تاریخ انتشار : ۱۴ دی ۱۳۹۳ - ۱۹:۰۶
در جشنواره نقد کتاب عنوان شد؛

گروه ادب: نصرالله پورجوادی در جشنواره نقد کتاب به مشکلاتی چون وجود آثار مجعول در میان کتاب‌های کهن و نشر کتاب بدون توجه به محتوای آن از سوی ناشران پرداخت.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، آیین اختتامیه یازدهمین جشنواره نقد کتاب عصر یکشنبه 14 دی‌ماه با حضور سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مجید غلامی‌جلیسه، سرپرست مؤسسه خانه کتاب، محمدحسین ساکت، دبیر جشنواره و جمعی از اهالی فرهنگ و ادب در پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری برگزار شد.

مجید غلامی‌جلیسه در این مراسم گفت: مؤسسه خانه کتاب از ابتدای امسال، برنامه‌های گوناگون خود را بر محور ترویج فرهنگ نقد در حوزه نقد شفاهی و نقد مکتوب متمرکز کرده است، چرا که معتقدیم با وجود رصد کمی آثار، همچنان کیفیت آثار در سطح پایینی قرار دارند.

وی افزود: طی یک سال گذشته، 60 هزار عنوان کتاب منتشر شده‌ است، اما متأسفانه تعداد مجلاتی که به صورت ویژه به نقد کتاب می‌پردازند، آن‌چنان که باید و شاید، زیاد نیستند؛ از این رو در این دوره از جشنواره نقد کتاب، بیش از 150 مجله اززیابی شدند که از میان آنها 15 مجله به عنوان مجلات برتر شناخته شدند.

غلامی‌جلیسه ادامه داد: تعداد کم این گونه مجلات، زنگ خطری برای حوزه علم و پژوهش است و به جامعه فرهنگی گوشزد می‌کند که باید در عرصه نقد کتاب، بیش از پیش ورود پیدا کنند.

وی در ادامه تصریح کرد: انتشار فصلنامه‌های نقد کتاب که به زودی از آنها رونمایی خواهد شد، از جمله اقدامات این مؤسسه در راستای ترویج فرهنگ نقد به شمار می‌رود. همچنین نشست‌های نقد و بررسی کتاب در مرکز نقد کتاب مستقر در مؤسسه خانه کتاب، با همین هدف برگزار می‌شوند که در سال جاری شاهد برگزاری 20 نشست نقد و بررسی کتاب بوده‌ایم.

سرپرست مؤسسه خانه کتاب یادآور شد: براین باوریم که برگزاری جشنواره نقد کتاب می‌تواند کمک قابل توجهی به تعریف نقد معیار و استانداردهای نقد داشته باشد.

نصر‌الله پورجوادی، استاد دانشگاه و بنیانگذار مرکز نشر دانشگاهی در ادامه این جشنواره گفت: ما دو گونه نقد داریم که غربی‌ها آنها را از هم متمایز می‌کنند؛ یکی گزارش اجمالی از کتاب است که معرفی یک کتاب محسوب می‌شود و ممکن است در این زمینه کاستی‌ها و امتیازات آن نیز انعکاس یابد و گونه دیگر نقد حقیقی است که این گونه نقدها کمتر نوشته می‌شوند و کسانی باید در این زمینه قلمفرسایی کنند که از نظر علم و دانش کمتر از نویسنده نباشند.

وی افزود: نقد حقیقی شأن خاصی دارد و مکمل و متمم کتاب محسوب می‌شود و مفید است و در راستای پیش بردن دانش و علمی است که در یک کتاب مطرح شده است و این گونه آثار نه تنها برای خوانندگان آن کتاب و مؤلف می‌تواند مفید باشد، بلکه برای جامعه و ناشران ما نیز مفید باشد.

پورجوادی ادامه داد: ناشران زیادی در کشور داریم و بیشتر آها از نظر معلومات و دانش تبحری ندارند، کارشان در تجارت و نشر است، اما چندان با مسائل فکری و محتوایی کتاب‌ها آشنا نیستند و یادگرفته‌اند که فقط به امور نشر کتاب بپردازند و با محتوای آن کاری نداشته باشند. حتی در برخی موارد دیده می‌شود کتاب‌های خوبی از ناشران منتشر نمی‌شود در حالی که نباید کتاب بد چاپ شود.

وی تصریح کرد: از هر حیث که نگاه کنید چه از نظر تصحیح و یا ترجمه و تألیف یک اثر، اگر صلاحیت نداشته باشد، نمی‌تواند کتاب مناسبی بنویسد و منتشر کند و متأسفانه ناشرانی هستند که بدون توجه به محتوای کتاب آن را منتشر می‌کنند و اتفاقاً برخی از آنها پرفروش نیز می‌شوند.

پورجوادی با بیان اینکه باید از انتشار آثار مجعول جلوگیری شود، بیان کرد: نویسندگان معروف و بزرگی هستن که از آنها آثار گوناگونی منتشر می‌شود، اما تاکنون بررسی نشده است که آثیا همه این آثار مربوط به آنهاست به عنوان مثال هنوز بحث است که یوسف و زلیخا متعلق به فردوسی هست یا نیست؛ چرا که تاکنون مورد نقد و بررسی قرار نگرفته‌اند.

وی یادآور شد: کتاب‌هایی که جامعه علمی را گمراه کند، باید از انتشار آنها جلوگیری شود و در این راستا نقد کتاب می‌تواند در پیشبرد سطح علمی ناشران مؤثر باشد.