به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، نشست خبری نهمین جشنواره شعر فجر، صبح دوشنبه 29 دیماه با حضور اسماعیل امینی، دبیر علمی و مهدی قزلی، دبیر اجرای نهمین جشنواره شعر فجر در بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان برگزار شد.
اسماعیل امینی در این نشست با تسلیت درگذشت استاد مشفق کاشانی گفت: این استاد هم معلمی برای چند نسل از شاعران بود و هم برای کسانی که از نزدیک با وی مراودهای داشت پدر معنوی بود. من حدود 25 سال با وی آشنا بودم و این بیاغراق است، اگر بگوییم استاد بینظیر بود، با وجود اینکه تحصیلاتش ادبیات نبود.
در بخش رقابتی کتابها داوری میشوند
وی افزود: استاد مشفق کاشانی از نظر ذوق هنری برجسته بود همچنین اخلاق و منش انسانی بی بدیلی داشت و هفته گذشته که مراسم بزرگداشتی در موسسه اوج برای وی برگزار شد همه اذعان داشتند که استاد روح بزرگی دارد و دریغ است که در شرایطی حرف میزنیم که استاد در میان ما نیست.
امینی در ادامه با اشاره به جلسات مشورتی جشنواره فیلم فجر گفت: ما جلسات مشورتی را با اهل ادبیات و دبیران دورههای قبل داشتیم و حتی پیش از اینکه احکام اعضای شورا علمی صادر شود این جلسات برگزار میشد تا از تجربههای گذشته بهره گرفته شود و حاصل این مشورتها و جلسات آئینی نامهای شد که در شورای علمی مصوب شد و مهمترین ویژگی این دوره از جشنواره این است که دارای دو بخش رقابتی و غیر رقابتی بوده و در بخش نخست فقط کتابها منتشر شده در سال 92 داوری خواهند شد.
برنامهای برای حضور شاعران ایرانی خارج از کشور نداریم
دبیر علمی جشنواره شعر فجر تصریح کرد: در بخش رقابتی جشنواره هر کتابی که مجوز نشر داشته باشد در سه شاخه کتابهای شعر، کتابهای شعر بزرگسال و کودک و نوجوان همچنین کتابهایی درباره شعر اعم از مسائل نظری، تصحیح متون کهن و ... داوری میشوند. در بخش غیررقابتی نیز محافل شعر در نقاط مختلف کشور برگزار خواهد شد و در چند کشور خارجی نیز برنامه شعرخوانی خواهیم داشت و شاعران ایران در این محافل حضور یافته و شعرخوانی میکنند؛ از این رو هیچ برنامهای برای حضور شاعران ایرانی خارج از کشور در این جشنواره را نخواهیم داشت.
وی درباره شورای علمی این جشنواره بیان کرد: در سال گذشته جشنواره شعر فجر دارای شورای سیاستگذاری بود که امسال شورای علمی متشکل از 9 نفر جایگزین شورای سیاستگذاری شده است و آئین نامه جشنواره و تشکیل این شورا شرایطی را فراهم میکند که شیوه برگزاری جشنواره موکول به تصمیمات فردی نشود.
روی خوشی به شعار در جشنواره شعر فجر نداریم
امینی درباره شعار نهمین دوره جشنواره شعر فجر گفت: ما امسال شعار نداریم و اگر شعار نداشته باشیم بهتر است؛ چرا که من و سایر اعضای شورای علمی روی خوشی به شعار نداریم و هر کسی که شاعر و شعر قابل عرضه و خواندن در پشت تریبون را دارد میتواند در این جشنواره حضور یابد از این رو اگر شاعران و شعرها با معیار ادبی سنجیده شوند صداهای مختلف نیز شنیده خواهد شد بنابراین من از سیاست بی بهرهام و معیارم فرهنگ و ادبیات است؛ چرا که معتقدم سیاست به اندازه ادبیات مهم نیست، همچنان که برای یک فرد سیاسی ادبیات اهمیتی ندارد.
امینی در پاسخ به سؤالی درباره داوری این دوره از جشنواره و اینکه آیا همانند سال گذشته داوریها در اتاق شیشهای خواهد بود، بیان کرد: من این سوال را از شما میپرسم گمان میکنید داوری در اتاق شیشهای کار خوبی است؟ کسی که داوری میکند باید معیارهایش را اعلام کند نه اینکه با داوری به اصطلاح شیشهای ایجاد جنجال و حواشی کند که از این نظر شایسته ادبیات نیست و بسیارند شاعرانی که نسبتی با این حواشی ندارند و ممکن است این کار ایجاد شور و هیجان کند اما جنجال نیز به پا میکند که بسیاری از آن گریزان هستند.
وی در ادامه عنوان کرد: شعر خوب معیار این دوره از جشنواره بوده فارغ از اینکه این شعر برای کدام چهره سیاسی و متاسفانه سیاست به همه ارکان ما سایه انداخته است از این رو در این دوره همه کتابها را بررسی میکنیم و هیچ کتابی را کنار نمیگذاریم و فقط اعضای هئیت علمی و کسانی که در مراحل اجرائی جشنواره هستند کتابشان داوری نمیشود.