به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، به نقل از پایگاه اطلاعرسانی بازار سرمایه، سلمان خادمالمله، کارشناس بازار سرمایه در مورد مقوله وقف اظهار داشت: وقف یک نهادی است که ریشه تاریخی و مذهبی قوی دارد و در احادیث و روایت ما نیز به آن تاکید شده و منافع خیلی گستردهای دارد.
وی ادامه داد: در حال حاضر وضعیت وقف در کشور ما به نوعی با مشکلاتی مواجه است و این مشکلات از ابعاد مختلف قابل بررسی است اما یکی از مهمترین مشکلاتی که در حال حاضر موجود است به تعریف و کارکرد نهاد وقف بر میگردد.
خادم المله افزود: طبق چیزی که در فقه و قانون ما گفته شده وقف به معنای حبس عین و رها کردن منفعت است.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان ساخت: با توجه به شرایط کنونی در اقتصاد کشور، بحث حبس عین شامل املاک و مستغلات، باغات و داراییهای غیر مولد است و وقتی واقف این دارایی را وقف میکند این دارایی از چرخه اقتصاد خارج میشود و گردش اقتصادی را کند میکند چون مال موقوفه اجازه فروش ندارد مگر تحت شرایط استثنا و خاص.
وی در ادامه بیان داشت: هم اکنون اقتصاد ما در وضعیت رکود تورمی است و این چرخش مال و خارج شدن از چرخه اقتصادی خیلی به صلاح اقتصاد ما نیست .
خادم المله در ادامه اشاره داشت: از طرف دیگر املاک و مستغلات به دلیل افزایش قیمتی که داشتند برای خیلی از کسانی که میخواهند کار خیری انجام دهند و نیات خیری دارند و از واقفین هستند شاید امکانپذیر نباشد به هر حال یک ملک افزایش قیمت داشته و شاید بخش مهمی از داراییهای افراد است و وقف به این نوع برای همه امکانپذیر نیست.
وی در خصوص پیشنهاد ورود مقوله وقف از طریق بازار سرمایه خاطرنشان ساخت: پیشنهادی ارائه شده است مبنی بر این که برای این کار که هم آیتم های وقفی در آن رعایت شود و هم خروج از چرخه اقتصادی نباشد و هم افرادی که پس انداز اندک دارند و میل به کارهای خیر دارند از این قالب استفاده کنند، این پیشنهاد، استفاده از صندوقهای سرمایه گذاری بود.
خادم المله در این مورد اضافه کرد: صندوقهای سرمایه گذاری این قابلیت را دارند یعنی افراد با دادن وجهی واحدها را خریداری کرده و این واحدها در حقیقت حذف می شوند و قابلیت معامله را ندارند و مدیران صندوق ها با وجوه حاصل از این واحدها در عین حال که اصل مال را حبس کردهاند، وجه حاصل را در چرخه اقتصادی کشور به چرخش در آورده و منافع آن را نیز صرف نیات خیر واقفین می کنند.
این کارشناس بازار سرمایه در خصوص این پیشنهاد افزود: اگر این پیشنهاد عملی شود هم الزامات فقهی وقف رعایت شده و هم کمک به چرخه اقتصاد کشور شده و نقدینگی به گردش افتاده و منفعت آن هم در بازار اولیه و هم در بازار ثانویه به اقتصاد کشور کمک میکند .