صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۲۸۹۰۴۵۶
تاریخ انتشار : ۰۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۳:۱۳
در سمینار تخصصی طب سنتی تبیین شد:

گروه سلامت: تدابیر سلامتی را باید همگی بدانند و باید این را بدانیم که همه چیز برای همه خوب نیست.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)،مراسم افتتاحیه سومین سمینار تخصصی طب سنتی با رویکرد پیشگیری و خودمراقبتی سه‌شنبه، 5 اسفند 93 با حضور محمود خدادوست، رئیس شورای سیاست‌گذاری سومین سمینار تخصصی طب سنتی و معاون   وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور و حسین رضایی‌زاده رییس دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سالن رازی برگزار شد.

در این همایش همچنین جعفر میرفخرایی، عضو شورای سیاست‌گذاری و دبیر انجمن تولید‌کندگان دارو‌ها و فرآورده‌های گیاهان دارویی، محسن ناصری رئیس مرکز تحقیقات کارآزمایی بالینی طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی شاهد، غلامرضا کردافشاری استاد دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم‌پزشکی دانشگاه تهران از دیگر حاضران در مراسم افتتاحیه سومین سمینار تخصصی طب سنتی بودند.

در ابتدای این نشست خدادوست اعلام کرد: سال 2014 ، سازمان بهداشت جهانی (WHO)  شعار خود را، خودمراقبتی اعلام کرد که بر اساس همین موضوع، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور نیز این شعار را به عنوان شعار اصلی خود انتخاب کرد، شعاری که به شایستگی برای سومین سمینار تخصصی طب سنتی انتخاب شد.

عوامل محیطی و فردی 2 عامل مهم در خود مراقبتی
رئیس شورای سیاست‌گذاری سومین سمینار تخصصی طب سنتی ادامه داد: اساس طب سنتی ما تأکید فراوانی بر خودمراقبتی دارد. عوامل محیطی و فردی 2 عامل مهم در خودمراقبتی است که در عوامل فردی و محیطی دانش و مهارت زندگی فرد حرف اول را می‌زند.

خدادوست گفت: منظور از خودمراقبتی، خود درمانی نیست بلکه منظور اصلی اصلاح شیوه زندگی است که می‌توان این اصلاح را پایش سلامت، ارتقای سلامت، درمان بیماری و توان‌بخشی دانست.

معاون طب سنتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بیان کرد: بحث مشاوره‌های تخصصی بسیار مهم است اما همه چیز نیست. ما بیش از آنکه بتوانیم با متخصصان مشورت کنیم، باید زندگی شخصی مناسبی داشته باشیم. پس باید به اصلاح شیوه زندگی بپردازیم و مراجعه به متخصص را کافی ندانیم. بین 65 تا 85 درصد از مراقبت‌های سلامت در زندگی شخصی افراد صورت می‌گیرد که اهمیت خودمراقبتی را نمایان می‌کند.

خدادوست اضافه کرد: از سال 1982 چاقی در جهان روند رو به رشدی داشته است. به طور متوسط 40 تا 50 درصد افراد مبتلا به کبد چرب هستند که اگرچه متخصصان طب سنتی مدعی درمان این بیماری هستند، اما باید افراد سعی کنند خودشان در زندگی فردیشان تغییراتی ایجاد کنند تا به سمت سلامت بیشتر بروند.

وی افزود: تمام دانشمندان ایرانی همچون ابوعلی سینا و جرجانی بر خودمراقبتی تأکید فراوانی داشته‌اند و در تمام منابع طب سنتی بر اصول 6 گانه حفظ تندرستی تأکید شده است.

 سمینار طب سنتی حرکتی روشنگرانه در شناخت این طب است
میرفخرایی دیگر سخنران این همایش نیز با تأکید بر فرهنگ‌ طب سنتی سازی در ایران عنوان  کرد: بسیار خوشحال هستم که زمینه‌ای فراهم شده است تا در حوزه طب سنتی کوشا باشیم و در بحث فرهنگ‌سازی اقدامات خوبی انجام دهیم. سومین سمینار تخصصی طب سنتی بستری را برای فعالیت همه علاقمندان به طب سنتی فراهم می‌کند که از این حیث می‌توانیم به این سمینار به چشم یک فرصت نگاه کنیم.

وی افزود: نوروز نزدیک است و پیام بهار هم تندرستی و سلامت و شادابی است که مطمئنم در همین جا هم وجود دارد و بسیار خوشحالم که برای علاقمندان به طب سنتی فعالیت کنم.

میرفخرایی بیان کرد: این سمینار شرایط را برای افزایش دانش و معرفی دستاورد‌های فعالان فراهم می‌کند و زمینه را برای بحث و گفتگو مهیا می‌سازد. ما و تمام دلسوزان طب سنتی از جمله جناب آقای خدادوست تمام تلاش خود را داریم تا بتوانیم طب سنتی را به نقطه‌ای برسانیم که به راستی لیاقت آن است.

عضو شورای سیاست‌گذاری سومین سمینار تخصصی طب سنتی بیان کرد: به همکاری همه شما احتیاج داریم تا بتوانیم در این راه به درستی گام برداریم . امیدوارم این سمینار کمک کند تا ما از تعصب دور باشیم و به سمت روشنگری در بحث طب سنتی پیش برویم که در این صورت می‌توانیم موفق باشیم و طب سنتی ایرانی را در جایگاه واقعی خودش قرار دهیم.

لزوم تولید مطالب طب سنتی با ادبیات علمی
رضایی‌زاده، دبیر علمی سومین سمینار تخصصی طب سنتی بیان کرد: جمله‌ای را مرحوم امیرکبیر نقل کرده‌اند که بسیار ارزشمند است. امیرکبیر می‌گوید اگر برای سازندگی نیت یک ساله‌ دارید، گندم بکارید؛ اگر نیت 10 ساله دارید درخت بکارید و اگر نیت 100 ساله دارید انسان بسازید.

وی اضافه کرد: همه می‌دانیم که طب ایرانی و ماندگاری آن مرهون خدمت مردمی و آمیختگی آن با فرهنگ مردمی است. چند سالی است که طب سنتی وارد دانشگاه شده است، اما مداخلاتی که انجام می‌شود باعث ضربه خوردن این طب می‌شود. بدون شک ما نیاز به حمایت‌های سیاسی داریم اما اگر این حمایت تبدیل به مداخله شود خوب نیست.

رییس دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: دانش با تولید شواهد علمی ماندگار می‌شود. زیرا جامعه‌ای که قرار است خدماتی ارائه دهد باید آن را بپذیرد، باور کند و مورد استفاده قرار بدهد.

وی ادامه داد: اگر ما نیت 100 ساله داریم و می‌خواهیم طب سنتی را جلو ببریم، باید با زبان و ادبیاتی صحبت کنیم که جامعه علمی آن را بپذیرد. مقاومتی که برخی با طب سنتی دارند طبیعی است که البته این مقاومت در جامعه پیشرفته شکست می‌خورد.  برعکس، ما در ایران می‌خواهیم طب سنتی را با زبانی که دلمان می‌خواهد پیش ببریم.

رضایی‌زاده بیان کرد: گاهی انتظاراتی از دانشکده‌های طب سنتی از سوی برخی علاقمندان مطرح می‌شود که باید مسئله‌ای را متذکر شد. در حال حاضر خوشبختانه معاونت طب سنتی وجود دارد و چارچوب و وظایفش مشخص است که البته باید بدانیم موضوعیت این دانشکده‌ها چیست. به عنوان یک بحث علمی همه چارچوب‌ها و ضوابط را نمی‌توان در قالب دانش امروزی بیان کرد و نیاز به پژوهش است که در نهایت باید نگاه اجتماعی متفاوت را با شرایط روز استخراج کنیم.

وی افزود: آنچه از حواشی‌های مکتب طب سنتی وجود دارد ممکن است در دانشکده طب سنتی مورد توجه قرار گیرد که باید روی آن پژوهش‌های مختلف انجام شود. دانش طب ایرانی، دانشی تجربی است و بارها این موضوع توسط دانشمندان گفته شده است که البته قابل بررسی است. تقدس با احترام متفاوت است و نباید نسبت به طب سنتی تعصب خشک داشته باشیم فقط در این صورت است که می‌توانیم طب سنتی را بررسی کنیم.

دبیر علمی سومین سمینار طب سنتی بیان کرد: باید به سمتی برویم که مطالبی را تولید کنیم که سیستم پزشکی علمی آن را بپذیرد و قبول کند در این صورت تمام سیستم‌ها در خدمت طب سنتی خواهد بود.

وی ادامه داد: باید با ادبیاتی صحبت کنیم که پژوهشگران نیز آن را قبول داشته باشند که در نهایت بتوانیم به تلفیق درستی از طب سنتی و طب رایج دست پیدا کنیم. ما باید برای نسل آینده تلاش کنیم تا جامعه سالم‌تری داشته باشیم و این مسئله با جا انداختن خودمراقبتی در جامعه و فرهنگ‌سازی در این بحث عملی می‌شود.

7 میلیون نفر به دیابت مبتلا هستند
دکتر محسن ناصری بیان کرد: پزشکی پیشه‌ای است که تندرستی آدمیان را به همراه دارد و سعی دارد این تندرستی را حفظ کند به شکلی که مصداق خودمراقبتی باشد. این سمینار نیز بر همین اساس شکل گرفته است که بسیار خوشحال هستم. یادم می‌آید در سال 79 حتی نمی‌توانستیم در مورد ابوعلی‌سینا در دانشگاه‌ها حرف بزنیم که همین هم من را خوشحال می‌کند که می‌خواهیم به صورت جدی و علمی در مورد طب سنتی بحث کنیم.

این متخصص طب سنتی ادامه داد: امروزه احتیاج داریم تا بحث طب سنتی را زنده نگاه داریم و سعی کنیم از ابتلا به بیماری جلوگیری کنیم. امروزه نزدیک به 7 میلیون نفر در ایران مبتلا به دیابت هستند که اگر به اصلاح شیوه زندگی تأکید نکنیم مجبوریم هر روز شاهد تعداد بیشتری از افراد باشیم که به این بیماری مبتلا می‌شوند.

وی اضافه کرد: خودمراقبتی از نگاه ابوعلی‌سینا به چند اصل مهم وابسته است که مهم‌ترین این اصول مدیریت تغذیه است. ما در آزمایش‌های متعددی که انجام دادیم متوجه شدیم که کم کردن غذا می‌تواند روند درمان را کاهش دهد به نحوی که در دوره بیماری اگر 20 درصد از غذای فرد بیمار کم شود، 30 درصد از بیماری از بین می‌رود.

رئیس مرکز تحقیقات کارآزمایی بالینی طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی شاهد گفت: در حال حاضر وقتی می‌گوییم طب سنتی، درصد بالایی از مردم به عطاری‌ها فکر می‌کنند که امیدوارم به زمانی برسیم که وقتی می‌گوییم طب سنتی همه به پیشگیری و خودمراقبتی بیاندیشند.

خودمراقبتی مهم‌ترین بخش طب سنتی است
دکتر غلامرضا کردافشاری بیان کرد: گاهی می‌توانیم به جای دارو‌های فراوان فقط به اصلاح شیوه تغذیه بپردازیم.

وی ادامه داد: تدابیر سلامتی را باید همگی بدانند و باید این را بدانیم که همه چیز برای همه خوب نیست. باید بر اساس مزاج هر فردی توصیه‌ای داشت. هر منطقه‌ای شرایط خاص خودش را دارد که می‌تواند روی مزاج افراد نیز تأثیر بگذارد. فقط خوب است که بدانیم که خوردن چه چیز بد است.

این متخصص طب سنتی گفت: اما همانطور که دکتر ناصری بیان کرد گاهی می‌توانیم با تقلیل غذا بسیاری از بیماری‌ها را برطرف کنیم که فکر می‌کنم باید روی این مسئله تأکید کرد.

کردافشاری بیان کرد: سمینار اول با رویکرد مزاج شناسی و سمینار دوم با رویکرد اصلاح سبک زندگی برگزار شد و این سمینار نیز با رویکرد خودمراقبتی برگزار شده است که به عقیدة من مهم‌ترین قسمت طب سنتی، خودمراقبتی است که کاش همه آن را بپذیریم و آن را قبول کنیم.

وی گفت: از برگزارکنندگان این سمینار تشکر می‌کنم که بسیار خوب در بحث اجرا عمل می‌کنند و شرایط خوبی را برای بحث و گفت‌و‌گو فراهم می‌کنند.