به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) آیتالله العظمی مکارم شیرازی در پیامی به همایش الگوی پیشرفت از منظر قرآن و حدیث تاکید کرد: همایش ملی پیشرفت از منظر قرآن و حدیث، فرصتی تازه برای نگاهی دوباره به اهداف انقلاب اسلامی و برپایی نظام اسلامی بر مبنای آموزههای وحیانی است. تفاوت نظری مکتب سیاسی اسلام و نظام اسلامی، با دیگر نظریهها و مکاتب مطرح دنیا در بعد پیشرفت را باید در این نوع همایشها جستوجو کرد و تعریفی تازه از الگوی پیشرفت ارائه داد. الگویی که در آن، از یک سو به اسم عدالت، توانمندیهای مادی و افزایش ثروت عمومی نادیده گرفته نشود و از سوی دیگر به نام توسعه از عدالت صرف نظر نشود و فراتر از همه اینها، سعادت بشری در زیر چرخ دندههای صنعت و توسعه و رشد و رفاه و مانند آن از بین نرود.
ایشان در پیام خود آورده است: همه ما شاهد بودیم نظام سوسیالیستی که بر مبنای نفی مالکیت خصوصی و با بهانه ایجاد عدالت بنا نهاده شده بود و شعار «از هر کس به مقدار تواناییاش و به هر کس به مقدار نیازش» را سر میداد، دوام چندانی نیافت و دورانش برای مدت کوتاهی به پایان رسید. از سوی دیگر، شعارهای نظام سرمایه داری که توسعه را آرمان خویش قرار داده و همه چیز، از جمله عدالت و اخلاق را به طور کلی نیز فدای آن میکند، به رنج مضاعف تودهها و به برخورداری گروهی اندک از سرمایهداران انجامید. در این میان، دولتهایی که با شعار دولت رفاه، گروهی را مجذوب خود ساختهاند، دچار چالشهای تازهای شده و موفق به حل همه جانبه مشکلات نشدند.
این مفسر قرآن ادامه داده است: علت اصلی این ناکامیها، نادیده انگاشتن ارزشهای معنوی و بیرون راندن آن از محیط توسعه و پیشرفت است و به تعبیر دیگر، غفلت از نقش پروردگار در زندگی بشر و فراموشی سعادت جاودان است. دنیای مادی با یک چشم و آن هم تنها با چشم مادی و لذت جویی حداکثری، به زندگی نگاه میکند و این، جز یک زندگی خسته کننده و تکراری ره آوردی نخواهد داشت. پر واضح است در محیطی که بر طبل لذت جویی، منفعت طلبی، سودپرستی و مصرف گرایی آبیاری میگردد، میوهای جز تبعیض، شکاف طبقاتی و آسیبهای اجتماعی نخواهد روئید.
ایشان افزوده است: اینجاست که باید صاحب نظران الگوی جامع اسلام را در پیشرفت تدوین کنند؛ نخست در ایران اسلامی به درستی اجرا نمایند، سپس آن را به دنیا به ویژه جهان اسلام عرضه کنند. به نظر میرسد عناصر تشکیل دهنده پیشرفت از نظر اهمیت یکسان نبوده و در یک رتبه قرار ندارند. هرچند همه آنها پر اهمیتند، ولی برخی از این عناصر در درجه اول اهمیت قرار دارد که بدون تحقق آنها، سایر تلاشها ناقص و کم فایده است. لذا لازم است عزیزان این عوامل را رتبه بندی کرده، اولویتها را در نظر بگیرند. بدون شک علم و آگاهی کافی، برنامه ریزی دقیق، فراهم ساختن ابزار لازم، مدیریت قوی، پرهیز از کارهای تکراری، تلاش در مسیر نوآوری، همت بالا، شجاعت و اراده قوی، توجه دقیق به ارزشهای انسانی و اسلامی و سرانجام توکل بر خدا در سایه ایمان و تقوا تأثیر فوق العادهای در پیشرفت دارد.
این مرجع تقلید در پایان پیامش آورده است: سزاوار است این اصول ده گانه مورد توجه دقیق برادران و خواهران عزیز باشد و اصول لازم دیگر را نیز بر آن بیفزایند. عزیزان بدانند این برنامه هم خدمتی است به پیشرفت جامعه اسلامی و کشور و هم خدمتی به اسلام و تعلیمات آن است.