حسین ملک افضلی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با تأکید بر تغیر نگاه به اخلاق پزشکی با توجه به توسعه علم پزشکی عنوان کرد: امروزه بحث رضایت آگاهانه بیمار یکی از اصولی به شمار میآید که در حوزه اخلاق پزشکی ایران مورد توجه بسیار است.
وی افزود: در حال حاضر مسائل بسیار زیادی از سیاستگذاری سلامت تا ارائه خدمات درمانی و بهداشتی در بحث اخلاق پزشکی مطرح میشوند.
مسائل روز و تکنولوژیهای جدید، اخلاق پزشکی را توسعه دادهاند
ملک افضلی ادامه داد: به دلیل توسعهای که در علم پزشکی به وجود آمده، نگاه به اخلاق پزشکی نیز بسیار متفاوتتر از گذشته است. تکنولوژیهای جدید، راهکارهای جدیدی را با خود به همراه آوردهاند و مسائل روز و این تکنولوژی اخلاق پزشکی را توسعه داده است.
عضو کمیته مشورتی تحقیقات سلامت سازمان بهداشت جهانی عنوان کرد: ایران در حوزه اخلاق بالینی که به ارتباط بین پزشک و بیمار میپردازد مطالعات زیادی انجام داده است و در پی آن به نتایجی رسیدهایم که از جمله آنها میتوان به بحث رضایت آگاهانه بیمار اشاره کرد.
پزشک باید ضمن ارائه اطلاعات کامل در پی جلب رضایت بیمار برای فرایند درمان باشد
وی تصریح کرد: در مبحث رضایت آگاهانه به این مورد توجه میشود که پزشک وقتی میخواهد بیماری را مورد مداوا قرار دهد، اطلاعات کاملی در مورد بیماری و نحوه درمانش و حتی عوارض آن به بیمار ارئه داده و پس از جلب رضایت به مداوای او بپردازد.
ملک افضلی تأکید کرد: این کار بسیار مهم بوده و دلیل آن هم این است که اطلاعات بیمار با اطلاعات پزشک متفاوت بوده و پزشک تا اندازهای که میتواند، باید به بیمار اطلاعاتی در مورد بیماری او ارائه دهد و بتواند رضایت او را برای مداوا جلب کند.
هر گونه هزینه اضافی برای بیمار، مخالف اصول اخلاق پزشکی است
عضو پیوسته فرهنگستان علوم پزشکی همچنین با بیان خطوط قرمز اخلاق پزشکی در حوزه مالی اظهار کرد: یک اصل در اخلاق پزشکی وجود دارد و آن این است که پزشک حق ندارد هیچ ضرر و هزینهای مازاد بر متعارف بر بیمار وارد کند.
وی بیان کرد: به طور کلی پزشک باید خیرخواه بیمار باشد و حق ندارد یک درمان اضافی برای او تجویز کند. مداخله پزشک تا جایی که برای درمان بیمار لازم است انجام میشود و هر گونه کار اضافی دیگری از نظر اخلاقی صحیح نیست.
اخذ زیرمیزی عبور از خطوط قرمز اخلاق پزشکی است
ملک افضلی با اشاره به پدیده زیرمیزی در میان پزشکان، آن را یکی از خطوط قرمز اخلاق پزشکی خواند و اظهار کرد: اگر یک پزشک خارج از تعرفهای که تعیین شده است، هزینه دیگری بر بیمار تحمیل کند، کار بسیار غیراخلاقی انجام داده و از خطوط قرمز اخلاقی عبور کرده و باید با آن برخورد شود.