به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، پنجمین همایش هماندیشی مدیران عامل اتحادیههای قرآنی کشور با حضور مدیران عامل اتحادیههای مؤسسات قرآنی استانها، پنجشنبه و جمعه ۲۰ و ۲۱ فرودینماه به میزبانی استان یزد برگزار شد.
در ابتدای این جلسه حجتالاسلام مطهریان، رئیس هیئت مدیره اتحادیه مؤسسات قرآنی مردمی استان یزد و عضو شورای اسلامی شهر یزد، گفت: زحماتی که اتحادیههای قرآنی در سطح کشور برای انسجام فعالیت قرآنی مؤسسات و مراکز قرآنی میکشند، موجب میشود که مؤسسات تا حدودی برای خود جایگاهی مطلوب و مناسب پیدا کنند.
وی با اشاره به اینکه در گذشته اتحادیهها به صورت یک پارچه عمل نمیکردند، ادامه داد: اما درحال حاضر وجود اتحادیهها موجب شده است تا این مؤسسات از جایگاه مناسب برخوردار باشند و به صورت منسجم عمل کنند.
مطهریان با تأکید بر حمایت نهادهای مرتبط، اظهار کرد: امیدواریم با حمایتهای ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی سراسر کشور، ادارات اوقاف در سطح استانها و سایر نهادها و ارگانهای دولتی و مرتبط، مؤسسات جایگاه خود را بهتر بشناسند و در ترویج فرهنگ قرآن همراه با آهنگ و تلاوت قرآن تلاش کنند، زیرا برخی مؤسسات تنها در زمینه آموزش تلاوت و آهنگ قرآن فعالیت میکنند اما جامعه علاوه بر آهنگ قرآن، نیاز به آموزش فرهنگ قرآن دارد و امید است فرهنگ قرآن و اهلبیت(ع) در جامعه رواج پیدا کند.
در ادامه مرتضی طلایی، رئیس هیئت مدیره اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی کشور اظهار کرد: این سؤال مطرح است که آیا قرآن هدف است یا وسیلهای است برای رسیدن به هدف؟ و باید ببنیم اتحادیه مؤسسات قرآنی کشور به عنوان مجموعهای از خادمان به قرآن، چه چشماندازی را برای این مجموعه ترسیم کرده است.
وی با اشاره به فرمایش رهبر معظم انقلاب اسلامی(دامت برکاته)، عنوان کرد: تشکیلات یکی از فرایض هر گروه مردمی است که ما هم جزو گروههای مردمی فعال در عرصه قرآن هستیم. تشکیلات یکی از فرایض هر گروه مردمی است که یک هدفی را دنبال میکنند.
طلایی با اشاره به معنای تشکیلات، تصریح کرد: تشکیلات یعنی نظم، تقسیم وظایف، ارتباط، اتصال و زنجیرهای کار کردن. هیچ کاری بدون تشکیلات پیش نمیرود، انقلاب اسلامی ایران هم بدون تشکیلات پیش نرفت و پیروز نشد.
رئیس هیئت مدیره اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی کشور با اشاره به شاخصهها و بایدهای تشکیلات، تصریح کرد: تشکیلات باید مردمی، دارای نظم سازمانی و اهداف مشخصی باشد و در تشکیلات باید با روحیه و فرهنگ جهادی وارد میدان شد.
اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی کشور مسئول رساندن جامعه به سعادت
وی ادامه داد: اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی کشور مسئول رساندن جامعه به سعادت است. لذا باید در گسترش آموزش و ترویج قرآن بین عموم مردم تلاش کنیم.
طلایی با اشاره به ضرورت پرداختن کیفی به امر آموزش قرآن، اظهار کرد: قرآن سند برنامه زندگی فردی و اجتماعی ما است.
وی با اشاره به اینکه کدام راهکار بهتر از قرآن میتواند ما را در برابر جنگ فرهنگی پیروز کند، اضافه کرد: بحرانهایی در جامعه وجود دارد که از جمله مهمترین آنها موضوع خانواده است که توجه به قرآن و آموزههای آن ما را در رسیدن به خانواده مطلوب و بدور از مشکلات کمک و همراهی میکند.
رئیس هیئت مدیره اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی کشور افزود: باید با بهرهگیری از آموزههای قرآنی در قالب برگزاری کلاسهای سبک زندگی قرآنی در مؤسسات و خانههای قرآن شهری و روستای سعی کنیم فضای جدیدی را ایجاد کنیم تا از این طریق جامعه را در برابر آسیبها مقاوم کنیم.
وی با اشاره به ضرورت قرارگیری برنامه آموزش مدیران مؤسسات قرآنی طی سه ماهه اول سال در دستور کار، ادامه داد: شناسایی معلم و تربیت معلمان برتر قرآن نیز از دیگر اقداماتیست که باید مد نظر قرار گیرد.
شکلگیری مجمع خیرین قرآنی کشور
طلایی تصریح کرد: امروزه اتحادیه در محافل رسمی کشور حضور دارد و به صورت مستقل عمل میکند و مسیر ادغام را دنبال میکند و این اتحادیه منابعی را تأمین کرده که درابتدا به صورت پایه بین اتحادیهها توزیع میشود و بخش دوم اعتبارات نیز با توجه به عملکردهای آنان واگذار میشود.
وی با اشاره به شکلگیری مجمع خیرین قرآنی کشور، ادامه داد:آینده این مجمع افق روشنی دارد و امید است در سال 94 جهش قابل توجهی در مسیر فعالیتهای قرآنی کشور داشته باشیم و انشاءالله ادغام هر دو اتحادیه به دلیل بهرهمندی بهتر از ظرفیتها صورت گیرد.
سپس حجتالاسلام والمسلمین حسینیکوهستانی، مدیر کل تبلیغات اسلامی استان یزد بیان کرد: این استان حوزههای علمیه بسیاری دارد و همچنین استان یزد حدود 4 هزار شهید دارد و باید همافزایی در سطح استان ایجاد شود تا برنامههای قرآنی به خوبی پیش رود.
باید تنها نسخه درمان دردهای دنیوی، قرآن باشد
وی افزود: باید تنها نسخه درمان دردهای دنیوی، قرآن باشد، قرآن داروی درد اجتماعی و زندگی مردم است.
سپس حجتالاسلام والمسلمین سیدحسین کوششی، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی کشور با توجه به نامگذاری سال به «دولت و ملت؛ همدلی و همزبانی»، گفت: امید است با همدلی و همزبانی بیشتر در حوزه قرآن حرکت رو به رشدی را داشته باشیم.
وی به طرح موضوعات همایش پرداخت و اظهار کرد: این همایش شامل سه بخش ارائه برنامههای سال 94، بحث توانمندسازی مدیران مؤسسات قرآنی و برگزاری دورههای تربیت مربی سبک زندگی است.
کوششی با اشاره به توانمندسازی مدیران مؤسسات، ادامه داد: این دورههای آموزشی در سطح استانها با هماهنگی و مشارکت اداره تبلیغات اسلامی از خردادماه امسال آغاز میشود تا با کیفیت بهتر انجام گیرد.
وی با اشاره به برگزاری دورههای تربیت مربی سبک زندگی، اظهار کرد: این از دیگر بر نامههای اتحادیه است که مورد تأکید رهبر معظم انقلاب اسلامی بوده است اما در این حوزه کار عملی و روشمندی صورت نگرفته و در جلسات مختلف اتحادیه این موضوع بررسی شده و پس از معین و تنظیم شدن شیوههای اجرایی آن، برپایی این دورهها به استانها با اعتبار مشخصی ابلاغ میشود.
کوششی عنوان کرد: از دیگر برنامههای اولویتدار، بحث شناسایی فعالان قرآنی کشور است که در حال حاضر اطلاعات دقیقی در رابطه با عناصر فعال قرآنی نداریم و هیچ نهادی غیر از اتحادیههای قرآنی، این کار را نمیتواند انجام دهد چون این کار نیاز به ابزارهای انسانی دارد که آگاه به این مسائل باشند و این از طریق مؤسسات قرآنی امکانپذیر است و تاکنون حدود پنج هزار پرونده توسط اتحادیهها تشکیل شده است و در آینده بخشی از حمایتها به اجرای خوب این طرح اختصاص مییابد.
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی کشور با اشاره به سطحبندی تخصصی مؤسسات قرآنی، ادامه داد: این امر ضروریست اتفاق بیافتد و باید بدانیم از بین تعداد مؤسسات و خانههای قرآن که وجود دارند هرکدام دارای چه توانمندیهایی هستند.
کوششی درباره ادغام دو اتحادیه، گفت: اتحادیههای کشوری باید ادغام شوند و این امر ضرورتی اجتناب ناپذیر است و تاکنون بیش از 30 جلسه کارشناسی، تخصصی و چالشی در شورای توسعه تشکیل شده است.
وی ادامه داد: همچنین چهار جلسه مشترک بین هیئت مدیره دو اتحادیه برای تقریب دیدگاهها تشکیل شده و در سه جلسه اصلی شورای توسعه نیز این مسئله مطرح شده است و نهایتاً کلیات بحث ادغام در شورای توسعه مطرح شد و پروندهاش بسته شده است.
صدور مجوز با دو امضا پس از تشکیل اتحادیه مدغم
کوششی با اشاره به تعیین هیئت 9 نفره رسیدگی به امور مؤسسات و تشکلهای قرآنی کشور در شورای توسعه، افزود: اعضای این هیئت 9 شامل دو نفر از سازمان تبلیغات اسلامی، دو عضو از سازمان فرهنگ و ارشاد اسلامی، یک عضو از هر اتحادیه، یک عضو از شورای توسعه، یک عضو از سازمان اوقاف و امور خیریه و یک عضو نماینده حوزه علمیه است.
کوششی با تأکید بر تشکیل دبیرخانه اتحادیه مدغم، گفت: باید در آن دبیرخانه اساسنامه نهایی شود و وضعیت اتحادیههای استانی مشخص شود، آییننامههای اجرایی و جدول زمانی تدوین شود و بر اساس آن جدول باید در بازه زمانی مشخص، ادغام اتحادیه ها صورت پذیرد.
وی تصریح کرد: این هیئت یک رئیس، نایب رئیس، دبیر و دبیرخانه دارد، رئیس این هیئت، وزیر فرهنگ و ارشاد است؛ نایب رئیس این هیئت، سازمان تبلیغات اسلامی و دبیرخانه نیز سازمان تبلیغات اسلامی خواهد بود.
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی کشور اضافه کرد: متناظر این هیئت در مراکز استانها هم شکل خواهد گرفت و مجوزهایی که از این پس برای مؤسسات قرآنی داده میشود، دو امضا دارد یکی شامل امضای رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و دیگری امضای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی.
برای اولین بار ردیف بودجه دولتی به اتحادیه اختصاص یافت
وی ادامه داد: اتحادیههای استانی چون ثبتی و رسمی هستند به همان شکل خواهند ماند و سایر تشکلهای قرآنی هر استان عضو اتحادیه میشوند لذا از اتحادیهها خواستیم که نسبت به تشکیل پرونده عضویت برای همه تشکلهای قرآنی اقدام کنند و تمام حمایتهای دولتی و بودجهای، امکاناتی و برنامهای از طریق این هیئت انجام میگیرد.
کوششی عنوان کرد: در بحث اعتبارات نیز با همه سختیها، برای اولین بار ردیف بودجه دولتی به اتحادیه اختصاص یافت و بحث تنظیم سند جامع قرآنی در راستای حمایت از فعالیتهای قرآنی مؤسسات توسط شهرداریهای کلانشهر و مراکز استانهای کشور از دیگر اقداماتی بوده که صورت پذیرفته است.
وی ادامه داد: این اعتبارات در قالب برنامه اختصاص یافته انجام میگیرد که 30 درصد اعتبارات قرآنی وصول شده و تمام اعتبارات اخذ شده متناسب با برنامههای استانها توزیع میشود و مبلغی را برای راهاندازی امور اجرایی دفتر اتحادیه اختصاص میدهیم و به طور مساوی به حساب اتحادیه واریز میشود.
کوششی عنوان کرد: سایر کمکها دو وجه دارد که بخشی از آن مربوط به اجرای پروژههاست و بخش دیگر آن نیز براساس نوع تعاملات است.
وی با اشاره به بحث تفاهمنامه برای توسعه فعالیتهای قرآنی در هیئات مذهبی، تصریح کرد: در این موضوع جلسهای را با معاونان سازمان تبلیغات اسلامی خواهیم داشت و برنامه اجرایی راههای توسعه فعالیتهای قرآنی در هیئات مذهبی را مورد بررسی قرار میدهیم.
کوششی عنوان کرد: امید است در سال 94 همدلی مطلوبی بین شورای هیئات مذهبی استانها، اتحادیههای مؤسسات قرآنی استان، مدیران دارالقرآن و مدیران تشکلهای دینی هر استان انجام گیرد.
پایان بخش این همایش دو روزه اهدای لوح یادبود از سوی اتحادیه قرآنی کشور به برگزارکنندگان همایش بوده است.