به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، در مراسم روز عطار رضا اشرفزاده، عضو هیئت علمی و استاد زبان و ادبیات فارسی به عنوان شهروند افتخاری نیشابور انتخاب شد و نشان سیمرغ نیز بر سینه این استاد صاحب نام نصب شد. در همین حال خواهرخواندگی نیشابور و شاهرود هم به امضا رسید.
در همایش علمی – پژوهشی عطار، اشرفزاده در سخنانی گفت: درد عطار از مقوله دردهای جسمانی نیست بلکه وی عشق را مایه حیات میداند. رضا اشرفزاده که یکی از عطار پژوهان نامدار کشورمان است، افزود: تفاوت عطار با حافظ شیرازی این است که درد عطار موتور محرک عشق است و در سخن حافظ این عشق به شادی نزدیکتر است، آن چه انسان دارد و فرشتگان ندارند درد است.
همچنین محمدرضا تقوی، دانشیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد در سخنانی گفت: سهم عمده رویکرد پست مدرن دنیای جدید به عرفان اسلامی برمیگردد.
تقوی گفت: هدف بنیادین عطار در نوشتههایش کاستن از درد و رنج آدمی است. علاوه بر این شفقت بر خلق و تأکید بر اخلاقیات باعث شده است که عطار برای گروههای گوناگون انسانی طرح داشته باشد. ما زمانی قادر به کاستن از رنج دیگرانیم که خود گرفتار همان رنج نباشیم و عطار بر اساس شواهد تاریخی فردی مستغنی بوده است و اتفاقا اهل خلوت گزینی درویشانه نبوده و دیدگاهی اجتماعی داشته است.
این دانشیار دانشگاه فردوسی همچنین تأکید کرد: عرفان میتواند به نیاز جدی انسان امروز پاسخ دهد و با توجه به قابلیتهای آثار این بزرگان میتوانیم در جهت رفع مشکلات انسان امروزی از رویکرد نسل جدید به عرفان بهره ببریم. استاد دانشگاه اهواز هم در سخنانی گفت: بن مایههای مشترک الهی کتب هرمس با اندیشههای عطار و توجه به حقیقت و استفاده همزمان از استدلال نظری و عملی نقشی مؤثر در بیان اندیشه های مشترک این دو دارد. شهین قاسمی، عطار پژوه معاصر میگوید «عطار و هرمس نزدیک ترین راه تقرب به عقل اکبر را پرورش عقلانیت میدانند».
از دیگر سخنرانان مراسم، حاج بابایی، مدرس دانشگاه نیز با اشاره به قمار عاشقانه شیخ در داستان شیخ صنعان،گفت: شیخ صنعان در عشق دختر ترساخوک بانی پیشه کرده و اسلام از کف مینهد و به مریدان میگوید که این آتش را حضرت حق به جان من انداخته است. حاج بابایی سه نگاه عالمانه، زاهدانه و عاشقانه را 3 سرفصل تفکر اسلامی دانست و گفت: اگر بخواهیم سفرهای شیخ را با اسفار اربعه ملاصدرا تطابق دهیم، سفرهای سوم و چهارم را با تسامح می توان تصور کرد.
سعید یسرابی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد خراسان رضوی در آیین گرامیداشت روز ملی عطار نیشابوری گفت: وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی به علت حضور در مجلس برای توضیح درباره مسائل اخیر نتوانستند در مراسم شرکت کنند و سلامی را فرستادند.
سرابی اذعان کرد: همه ما باور داریم که نیشابور افتخار فرهنگ و تمدن ایرانی و شهر درخشان خراسان است. این مقام ارشد فرهنگی استان گفت: نیشابور میتواند و بایدبه جلوهای درخشان در عرصه فرهنگ و هنر ایران بدل شود.
غلامحسین مظفری، معاون استاندار و فرماندار ویژه نیشابور در همایش علمی روز بزرگداشت عطار نیشابوری عنوان کرد: امروز افتخار میکنیم که شهروند افتخاری جدید، دکتر اشرفزاده را که دنیای علم و معرفت است در جمع همشهریان داشته باشیم.
وی همچنین ضمن خیرمقدم به حاضران و قدردانی از عوامل ستاد اعلام کرد: خوشحالیم که امروز به علت حضور نداشتن مقامات ارشد دولتی فرصت بیشتری را در اختیار اهل ادب میگذاریم، البته پیام وزیر را در نشریات چاپ میکنیم.
وی در ادامه گفت: خوشحالم اعلام کنم «بنیاد عطار» با جایگاهی ملی تشکیل میشود، همچنین با اشاره به توصیه اکید دکترمحمدرضا شفیعی کدکنی کتابخانه بزرگ عطارشناسی جهان در نیشابور تأسیس میشود. وی در ادامه از برگزاری جشنواره ملی تئاتر عروسکی سیمرغ با محوریت آثار عطار نیشابوری خبر داد.
از جمله برنامههای روز عطار گلباران آرامگاه این شاعر بود که با حضور مدیرانکل میراث فرهنگی و ارشاد خراسان رضوی، معاونان استاندار سمنان و خراسان رضوی، فرمانداران نیشابور و شاهرود، شهردار شاهرود و اعضای شورای شهر نیشابور و شاهرود و جمعی از مقامات و شخصیتهای فرهنگی و علمی و ادبی استان و شهرستان پس از پایان همایش برگزار شد.