به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، مهدی عباسی، متولد 1360 در تهران است، شش سال است که ازدواج کرده و کارشناسی علوم قرآن و حدیث از دانشگاه تهران را دارد. در حال حاضر هم کارمند رسمی سازمان صدا و سیما و در شبکه قرآن سیما به فعالیت مشغول است. این حافظ کل قرآن کریم در دوره هفدهم مسابقات بینالمللی قرآن جمهوری اسلامی ایران که در سال 1379 برگزار شد رتبه اول را به دست آورد.
جوانترین شرکتکننده تمامی ادوار
این حافظ کل قرآن علاوه بر کسب رتبه اول این مسابقات یک ویژگی دیگر هم دارد و آن هم حضور در این مسابقات به عنوان جوانترین شرکتکننده بوده است. مهدی عباسی به عنوان جوانترین شرکتکننده تا آن زمان و حتی بعد از آن در مسابقات حضور داشته و این حدنصاب را زمانی به دست آورده است که کمتر از 19 سال سن داشته است.
وی در گفتوگو با خبرگزاری ایکنا در مورد شرایطش در آن سال، گفت: قبل از اینکه به مسابقات بینالمللی قرآن ایران راه یابم در مسابقات سراسری که در کرمانشاه برگزار شده بود رتبه اول را به دست آورده بودم تا در نهایت به عنوان نماینده ایران موفق به حضور در این رقابتها شوم.
فشارها بر نمایندههای کشورمان زیاد است
عباسی افزود: آن زمان جو مسابقات برای من که تجربه چندانی نداشتم و شرکتکننده جوانی بودم بسیار پراسترس بود، فشار سنگینی که همیشه بر روی نماینده ایران در این مسابقات وجود دارد واقعاً بسیار سنگین است؛ چرا که مردمی که برای دیدن مسابقات به سالن میآیند همه منتظر قویترین اجرا از سوی نماینده کشورمان هستند و این جو برای شرکتکننده بسیار استرسزا است.
رقابت با دو صاحب رتبه بینالمللی
این حافظ کل قرآن در مورد سطح رقابتهای آن سال و رقبای قدر در آن دوره، بیان کرد: در آن سال رقبای بسیار خوبی حضور داشتند، نماینده کشور عربستان شرکتکنندهای بود که یک سال قبل از آن در مسابقات بینالمللی کشور عربستان که از قضا من هم حضور داشتم و رتبهای کسب نکردم، رتبه اول را به دست آورده بود، موفق نبودن من در آن مسابقات را تا حدودی میتوان ناشی از ناداوری هم دانست؛ چرا که سیاسی بودن در آن مسابقات هنوز هم مطرح است. یکی دیگر از رقبای آن سال «یوسف عبدالمجید» از کشور بنگلادش بود، وی هم سال 74 در مسابقات بینالمللی ایران رتبه اول را به دست آورده بود. همه این شرایط باعث شده بود تا شرایط به گونهای پیش برود که هر کسی که به من میرسید حضور این دو رقیب قدر را یادآور میشد، همین باعث شده بود تا رقابتها را با استرس شروع کنم اما من همیشه توکل به خدا داشتم، با توجه به آمادگی که در آن دوران داشتم هم در مقدماتی و هم در فینال اجرای خوبی داشتم و رتبه برتر را کسب کردم.
محل جالب اسکان متسابقان
عباسی در مورد ارتباطاتی که در آن دوره از مسابقات با رقبای دیگر کشورها داشت، گفت: یکی از نکات جالب این بود که خانه ما بسیار نزدیک به هتل محل اسکان متسابقان بود، اصلاً نیازی به استقرار در هتل نبود، حتی «رحیم خاکی» که آن سال نماینده ایران در رشته قرائت بود نیز اصلاً در هتل محل مسابقات ساکن نشد و به منزل خودش میرفت، اما من برای اینکه در جو مسابقات باشم و حریفان را از نزدیک ببینم و حتی با آنها در ارتباط باشم و فشار مسابقات را کمتر حس کنم، مخصوصاً به هتل محل اقامت رفتم و مستقر شدم، رقبا را هر روز میدیدم و سعی داشتم تا ارتباطی کاملاً دوستانه با هم داشته باشیم و این حضور باعث آرامش بیشتر در من شد. در آن دوره یکی از دوستان حافظ نیز «حسین طرقی» هر روز به من سر میزد و با هم تمرینات لازم را انجام میدادیم و این به من بسیار کمک کرد.
رمزگشایی از دلایل دوم شدن نماینده ایران در رشته قرائت
وی در ادامه در مورد دلایل دوم شدن نماینده ایران در رشته قرائت در آن دوره از مسابقات نیز اذعان کرد: قبل از اینکه به این موضوع بپردازم باید گفت که مسابقات ایران در مقایسه با سایر مسابقات بینالمللی به لحاظ بحث داوری و رعایت عدالت قطعاً قابل قیاس با سایر مسابقات نیست، من غیر از ایران در چهار مسابقه بینالمللی دیگر حضور داشتهام که امارات، عربستان، مصر و سوریه از جمله آنها بوده است، عدالتی که در مسابقات قرآن ایران دیده میشود در هیچ مسابقه دیگری دیده نخواهد شد. در آن سال رحیم خاکی تلاوتهای بسیار خوبی را انجام داد، به یاد دارم که وی رقیبی به اسم «عبدالباسط امام تومارا» از کشور فیلیپین داشت که یک بار در سال 71 در مسابقات ایرن اول شده بود و محمد عباسی نیز دوم شده بود. نماینده فیلیپین در فینال، تلاوت بسیار خوبی انجام داد هرچند که تلاوت رحیم خاکی نیز در سطح بسیار بالایی بود اما در نهایت حکم به برتری نماینده فیلیپین داده شد.
نفر اول مسابقات بینالمللی قرآن جمهوری اسلامی ایران در رشته حفظ کل در دوره هفدهم با بیان اینکه بهترین داوران مسابقات همیشه خود مردم بودهاند، بیان کرد: مردم با تشویقهای خود برتری یک قاری را نسبت به قراء دیگر نشان میدهند، آن سال نماینده کشور فیلیپین در فینال تلاوتی انجام داد که سالن در حد انفجار وی را تشویق میکرد و نشان میداد که تلاوت خوبی انجام داده است، ما باید اعتقاد داشته باشیم که عدالت در داوری برقرار بوده است.
تپقی که آه از نهاد تماشاگران درآورد
عباسی در بخش دیگری از این گفتوگو در مورد خاطراتش از آن دوره از مسابقات گفت: شاید آن چند روز مسابقات تنها چیزی که داشتیم اضطراب، دلهره و نگرانی بود و جایی برای ضبط خاطرات نبود، هر چند تمام این لحظاتی که با اضطراب میگذشت خودش خاطره بود و هنوز هم بعد از سالها یاد آن روزها و اضطرابهای آن زنده میشود، من در مرحله فینال در سؤال دوم یک تپق خیلی کوتاهی داشتم، به محض اینکه تپق زده شد با توجه به اینکه آیات از طریق نمایشگر در سالن پخش میشد، تمام حاضران در سالن یک آه بلند کشیدند(شبیه بازی فوتبال که توپ به تیر دروازه میخورد و آه از نهاد تماشاچیان بلند میشود)، همان لحظه انگار یک وزنه 200 کیلویی بر روی گردنم بود. این خاطره همیشه و هر وقت در آستانه مسابقات قرار میگیرم در ذهنم زنده میشود.
وی افزود: نفس حضور در مسابقات روابط دوستانه بین رقبا و نیز روز اعلام نتایج و اختتامیه مسابقات یکی از لذت بخشترین روزهای زندگی من بود. انتظاراتی که وجود داشت برآورده شد و نتایج زحمات چندین ساله خودم را در روز اختتامیه مسابقات دریافت کردم. البته در روز اختتامیه که خدمت مقام معظم رهبری رسیدیم و ایشان را از نزدیک زیارت کردم توفیق بسیار بزرگی بود که فراموش نشدنی است.
50 سکه با برکت
مهدی عباسی در مورد میزان جوایز آن دوره از مسابقات نیز یادآور شد: در آن دوره جوایز شرکتکنندگان دارنده رتبه اول 50 سکه تمام بهار آزادی، لوح تقدیر و تندیس مسابقات بود که در زمان خودش جایزه ارزشمندی بود.
عباسی در پاسخ به سؤالی در مورد سرنوشت جوایز دریافتی بیان کرد: سرنوشت جوایز مشخص است، با توجه به اینکه این هدایا قرآنی است بر روی زندگی من بسیار تأثیر گذاشت، من محافل انس با قرآن بسیار زیادی دعوت شدهام و واقعاً به برکت این هدایا ایمان دارم، تمام مبالغی که با عنوان هدیه دریافت میشود بسیار با برکت و تأثیرگذار است.
این حافظ کل قرآن همچنین در مورد تأثیرات کسب رتبه در زندگیاش خاطرنشان کرد: کسی که با قرآن مأنوس است، قطعاً از آن متأثر است و همین کفایت میکند، نفس حضور در مسابقات خوب است، به اعتقاد من نباید کسب عناوین و رتبهها به لحاظ اخلاقی و رفتاری بر روی افراد تأثیر بگذارد، من بسیار خوشحال هستم که سعی کردهام تا تحت تأثیر عناوین نباشم. سعی من بر این بوده که همان رویهای که از کودکی داشتهام همان را در پی بگیرم، یک نکته را نباید فراموش کرد و آن هم اینکه بعد از کسب رتبه انتظارات فرق خواهد کرد، کسب رتبه در مسابقات بینالمللی در هر رشتهای چه ورزشی و چه سایر مسابقات انتظارات و دیدگاهها از آن فرد را دستخوش خود میکند.
دارندگان رتبههای بینالمللی در جامعه الگو هستند
وی افزود: دارندگان رتبههای بینالمللی و قاریان و حافظان قرآن کریم به نوعی در جامعه الگو هستند، من نزدیک به 13 سال است که کلاس حفظ قرآن دارم، پدر و مادرانی که فرزندان خود را برای آموزش میآورند، جدا از اینکه انتظار دارند تجربیات خودم را در زمینه حفظ قرآن در اختیار آنها بگذارم انتظار هم دارند که الگوی فرزندان آنها باشم، بنابر این باید با رفتار و کردار خود به گونهای در جامعه حاضر شویم که الگوهای صحیحی برای کودکان و نوجوانان باشیم.
مهمترین رقبای داخلی در مسابقات
نفر اول هفدهمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن جمهوری اسلامی ایران در ادامه در مورد مهمترین رقبایی که در سالهای حضورش در مسابقات داشته است، عنوان کرد: در سالهایی که در مسابقات حضور داشتم با رقبای داخلی در مسابقات قرآن ارتباط خوبی داشتم و این ارتباط همچنان ادامه دارد. با وجود اینکه در پنج مسابقه بینالمللی قرآن حضور داشتهام اما با رقبای خارجی خود چندان ارتباطی نداشتهام، از بین حافظان کل قرآن کشورمان بیشتر با اساتیدی همچون دکتر دیانت، غفراننیا، حسین طرقی، آقایی و نعمتالهی در مسابقات داخلی به عنوان رقیب هم حاضر میشدم.
یک آرزوی قرآنی/ تربیت نسل قرآنی
مهدی عباسی در ادامه در مورد مهمترین آرزوی قرآنی که دارد نیز بیان کرد: در زمینه حفظ قرآن کریم حرکات خوبی انجام گرفته است، شاید در گذشته توجه چندانی به حفظ و حفاظ قرآن نمیشد، اما بعد از تأکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر حفظ قرآن در چند سال اخیر توجه به حفظ قرآن بسیار زیاد شده است و توجهی خوبی به آنها میشود، با توجه به اینکه در شبکه قرآن و معارف سیما مشغول هستم تلاش میکنم تا در برنامهسازیها جایگاه خاصی برای حفاظ قرآن در نظر گرفته شود تا زحمات آنها بیشتر دیده شود، چرا که کار حفظ قرآن کریم کار ساده و راحتی نیست و بسیار زحمت دارد. آرزوی من این است که تعداد حفاظ قرآن کریم به نسبت به گذشته بسیار بیشتر شود ما تنها نباید آمار و ارقام را ملاک کار قرار دهیم، بلکه باید به کیفیت اهمیت دهیم، باید هدف این باشد که قبل از هر چیز یک نسل قرآنی تربیت شود، یکی از راههای تربیت نسل قرآنی برقراری انس با قرآن و به ویژه حفظ قرآن است. تأثیراتی که حفظ قرآن بر زندگی انسان میگذارد باید در نهایت منتهی به عمل به قرآن کریم شود تا به حول و قوه الهی شاهد شکلگیری جامعهای کاملاً قرآنی و عامل به قرآن کریم باشیم و این منتهای آرزوی من است.
توصیه به نماینده ایران در مسابقات/ خودتان باشید
وی در پایان در مورد توصیههایی که به نماینده کشورمان در مسابقات بینالمللی قرآن ایران دارد، گفت: با توجه به اینکه در مسابقات سراسری برای مرحله نهایی به تبریز دعوت شده بودم، تلاوت حجتالاسلام محمدمهدی رجبی را از نزدیک شنیدم، ایشان تلاوت بسیار خوبی داشت، معمولاً حفاظ ایران در رقابت با سایر رقبا از سطح مطلوبتری برخوردارند اما، مسابقات بینالمللی جایگاهی ویژه و کاملاً متفاوت با مسابقات سراسری دارد و توجهات خاص خودش را میطلبد. توقعات از نماینده حافظ و قاری ایران بسیار زیاد است و مطمئناً نمایندههای کشورمان مطلع هستند که باید با قدرت تمام در رقابتها حضور یابند، همیشه به شرکت کنندگان در مسابقات گفتهام سعی کنید که خودتان باشید، سعی نکنید خودتان را فراتر از آنچه که هستید نشان دهید، این باعث خواهد شد تا ضربه بخوریم. شرکتکننده اگر بخواهد تحت تأثیر جمعیتی که در سالن حضور دارد برنامه خود را اجرا کند تلاوت همیشگی خود را رها کرده و یک پله بالاتر از خواندن همیشگی این کار را انجام دهد، قطعاً با مشکل مواجه خواهد شد و این تجربه شده است، حافظ باید آنچه که هست همان را ارائه دهد.