صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۳۳۰۵۶۸۶
تاریخ انتشار : ۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۰:۱۵

گروه ادب: تازه‌ترین کتاب محمدرضا سنگری، منتقد ادبی و شاعر آیینی کشورمان به نام «از نتایج سحر» به موضوع تعریف، چیستی، ویژگی‌ها و ابعاد ادبیات و شعر انقلاب اسلامی می‌پردازد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، محمدرضا سنگری در پیشگفتار کتاب «از نتایج سحر» تصریح کرده است که «اگر رخداد فرهنگی و ادبی قدسی و الهی باشد، خطرگاه‌ها و رو در رویان آن همیشه بیشتر و سرسخت‌تر بوده‌اند و کمین‌کنندگان برای نادیده گرفتن، خوارداشت و تحریف آن پرشمارتر؛ و ادبیات انقلاب اسلامی چنین است و به همین دلیل طرح، بازشناسی و تبیین و تحلیل منصفانه و عالمانه آن بایسته است. نگارش این اثر از همین نگرش سیراب می‌شود و دغدغه و دلواپسی‌ها یکی از انگیزه‌های پرداختن به این موضوع بوده و است.»
کتاب «از نتایج سحر» چهار فصل کلی را شامل می‌شود؛ فصل اول با نام شعر انقلاب، تعریف، چیستی، ویژگی‌ها و ابعاد به بیان اهمیت و ضرورت بررسی، تعریف شعر انقلاب اسلامی و اینکه شاعر انقلاب کیست و تبیین مصداقی این امر و بررسی ویژگی کلی شعر انقلاب اسلامی می‌پردازد.
فصل دوم نیز به بررسی سیر تحول و تطور شعر انقلاب و اشاره به برخی سروده‌های مشهور انقلابی و سروده‌های سال‌های اوج‌گیری نهضت و شعر انقلاب پس از پیروزی انقلاب اسلامی اختصاص دارد.
سنگری در فصل سوم کتاب به نوآوری در شعر انقلاب و علل گرایش به قالب‌های نو پرداخته و فصل نهایی را به تعریف شعر آیینی و معرفی درون‌مایه شعر آیینی دینی در اشعار توصیفی محض، عاطفی تغزلی، ادراکی و معرفتی، نیایش‌ها و مناجات‌ها و شعر موعود پرداخته است.
به اعتقاد سنگری شعر نیایشی انقلاب، در مقایسه با دیگر سروده‌های آیینی چه به لحاظ کمی و چه کیفی رشد درخور توجهی نداشته است. فقر این‌گونه شعر در دفاتر شعری درخور تأمل و درنگ است. در هشت سال دفاع مقدس در سروده‌هایی که در مجالس سوگ شهیدان، مجالس ادعیه و زیارات و اعزام خوانده می‌شد، نیایش رایج بود. در آن سروده‌ها که از نظرگاه شعری عمدتاً سروده‌هایی متوسط محسوب می‌شدند، آرزوی نابودی دشمن و پیروزی، آزادی اسیران و صبوری مادران و همسران شهید مضمونی بارز بود که در سال‌های بعد از پایان جنگ با خواسته‌های دیگری چون آرزوی ظهور، پیروزی اسلام، نابودی کفر و ستم در جهان، پیوند انقلاب به ظهور و مضامین مندرج در ادعیه و زیارات همراه شد، هر چند همین خواسته‌ها در نیایش‌های سال‌های دفاع مقدس نیز از مضامین رایج و متداول در محافل آیینی و دینی بود.
سنگری پایان کتاب را به شعر نبوی(ص) اختصاص داده و پس از آوردن مقدمه‌ای از اشعار نبوی گذشتگان به شعر نبوی عصر انقلاب می‌پردازد و در این راستا به انواع مختلف شعر نبوی از جمله سروده‌های اجتماعی، مجلسی و تحلیلی اشاره کرده است.
نویسنده در این اثر قلمروهای گوناگون «شعر انقلاب» را همانند حوزه «شعر آئینی» که خود آن نیز به چندین حوزه همانند شعر نبوی، علوی، فاطمی، عاشورایی، رضوی، نیایش، ستایش و انتظار تقسیم می‌شود و قلمروهایی از شعر دفاع‌ مقدس، عاشقانه، عارفانه و شعر اجتماعی و اعتراض را مورد بررسی، تحقیق و پژوهش قرار داده است.
این کتاب ماموریت خود را به خوبی ایفا کرده و جغرافیای جامعی را از شعر انقلاب ارائه کرده است و برای اولین بار در این کتاب با انواع شهرهای هیئت، پیامکی و نیایش مواجه می‌شویم. وقتی از شعر متعهد سخن می‌گوییم این شعر تنها به مدح و مرثیه خلاصه نمی‌شود، بلکه انواع مختلف اشعار را می‌تواند در بر بگیرد.
کتاب «از نتایج سحر» به طور جامع ادبیات انقلاب اسلامی را توضیح داده و گامی مهم در شناساندن تئوری انقلاب محسوب می‌شود.
این کتاب در 414 صفحه و شمارگان 2500 نسخه اخیراً توسط انتشارات سوره مهر با بهای 200 هزار ریال عرضه شده است.