صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۳۳۱۰۱۷۰
تاریخ انتشار : ۱۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۴:۲۴
بحرالعلوم:

گروه فعالیت‌های قرآنی: استاد حفظ قرآن اظهار کرد: از امتیازات بی‌رویه حافظان دفاع نمی‌کنم چرا‌که این امتیازات گاهی اوقات واقعاً بی‌رویه است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، محمدمهدی بحرالعلوم، معاون آموزش و پژوهش سازمان دارالقرآن الکریم و استاد حفظ قرآن در همایش حافظان کل قرآن استان‌های تهران و البرز که امروز، 11 خردادماه در سازمان تبلیغات اسلامی استان تهران برگزار شد، اظهار کرد: هدف از برگزاری این همایش انجام یک کار نمایشی نبوده است بلکه تلاش داریم یک کار عمقی در حوزه حفظ قرآن و تربیت حافظان انجام دهیم.
بحرالعلوم درباره آمار حافظان کل قرآن کشور گفت: از سال 85 که طرح ارزیابی و اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن که مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی بود توسط سازمان دارالقرآن الکریم اجرا شده است تاکنون که حدود 10 سال از ‌اجرای آن می‌گذرد 40 هزار نفر در آزمون‌های این طرح شرکت کرده‌اند که البته این افراد حافظان پنج جزء و کل قرآن ‌بوده‌اند.

کمیت حفظ قرآن در کشور بسیار ناچیز است
وی یادآور شد: بسیاری از 40 هزار نفری که در آمار ثبت نام‌شدگان طرح اعطای مدرک به حافظان قرآن طی 10 سال گذشته هستند تکراری بوده‌اند و گاهی اوقات حافظان قرآن چندین سال متوالی در این طرح ثبت نام کرده‌اند و نام آنها چندین بار در آمار آمده است که اگر این آمار تکراری را از آمار 40 هزار نفر خارج کنیم رقم پایین‌تری می‌شود؛ این امر نشان‌دهنده آن است که کمیت حفظ قرآن در کشور ما بسیار ناچیز است و اگر با آمار حفظ برخی کشورها مقایسه کنیم وضعیت وخیم‌تر می‌شود.
معاون آموزش و پژوهش سازمان دارالقرآن عنوان کرد: زمانی‌که آمار حافظان قرآن کشور را با مطالبه مقام معظم رهبری که 10 میلیون حافظ قرآن است مقایسه می‌کنیم، می‌بینیم چیزی کمتر از یک دویستم است و در چنین شرایطی که وضعیت ما در کمیت حفظ قرآن وخیم است اگر نگاهی به کیفیت حفظ داشته باشیم، می‌بینیم که وضعیت کمیت حتی وخیم‌تر از کمیت است.
وی ادامه داد: در حالی‌که تاکنون از 40 هزار نفری که در طرح اعطای مدرک به حافظان قرآن ثبت نام کرده‌اند تنها چهار هزار نفر مدرک حفظ گرفته‌اند و بقیه حافظان، حفظشان اثبات نشده است. این بدان معناست که آموزش‌های ما تنها 10 درصد موفق است و 90 درصد مشکل آموزش حفظ داریم؛ یعنی هم در کمیت و هم در کیفیت مشکل داریم.

حفظ قرآن در کشور به فرهنگ عمومی تبدیل نشده است
استاد حفظ قرآن در ادامه افزود: مشکل اصلی ما در زمینه حفظ قرآن این است که حفظ قرآن در فرهنگ عمومی کشور نیست و فرهنگ حفظ قرآن در کشور ما ایجاد نشده است تا جایی‌که اگر در یک خانواده قرآن خوانده نشود اعضای خانواده احساس نیاز نمی‌کنند و خانواده‌ها نسبت به قرآن خواندن فرزندان خود حساسیت نشان نمی‌دهند.
وی یادآور شد: ما 10 کاندیدای ریاست جمهوری داشتیم که هیچ کدام از آنها در تبلیغات خود نگفتند ما 10 میلیون حافظ قرآن تربیت می‌کنیم و همچنین تعداد محدودی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی هستند که با قرآن آشنایی داشته و در صحبت‌های خود به قرآن استناد می‌کنند. اگر نمایندگان مجلس در سخنرانی‌های خود استنادات قرآنی نداشته باشند هیچکس اعتراض نمی‌کند و این امر نشان‌دهنده آن است که فرهنگ حفظ قرآن در جامعه ما وجود ندارد.
بحرالعلوم با بیان اینکه هدف از برگزاری این همایش توجه به کمیت و کیفیت حفظ قرآن در کشور بوده است، افزود: باید ببینیم حضور ما به‌عنوان حافظ در خانواده و جامعه تا چه میز‌ان به تربیت حافظان رسیده است و بنده به‌عنوان حافظ قرآن چقدر باعث شده‌ام که خانوده‌‌، همسرم، فرزندانم و... به حفظ قرآن روی بیاورند. متأسفانه برخی از حافظان بعد از حفظ قرآن از چرخه حفظ ‌خارج می‌شوند.
وی ادامه داد: در بحث کیفیت نیز حافظان ما در سطح تخصصی پیشرفت‌های خوبی داشته‌اند و در مسابقات بین‌المللی قرآن رتبه‌های برتر را کسب کرده‌اند اما در سطح عمومی جامعه، حافظان ما خیلی عقب هستند.
استاد حفظ قرآن با بیان اینکه ما در کیفیت حفظ قرآن با سه مشکل روبه‌رو هستیم، عنوان کرد: اولین مشکل بحث ترجمه و مفاهیم است و آمار نشان می‌دهد که حافظان ما از نظر ترجمه و مفاهیم قوی نیستند؛ ما در طرح اعطای مدرک به حافظان نیز آزمون مفاهیم را اول گذاشتیم تا حافظانی که مفاهیم نمی‌دانند از همان ابتدا مشخص شوند و عمده مشکل حافظان ما در مفاهیم بوده است.

حفظ ما شسته و رفته و مستحکم نیست
وی یادآور شد: مشکل دوم در کیفیت حفظ این است که حفظ ما شسته و رفته و مستحکم نیست و مشکل سوم نیز تلاوت است که حافظان ما خوب حفظ کرده‌اند اما نمی‌توانند بخوانند. چرا حافظانی داریم که نمی‌توانند، بخوانند و حتی یکبار هم نمی‌توانند امتحان حفظ بدهند؟ همچنین مؤسساتی در کشور داریم که حافظ قرآن تربیت می‌کنند اما بعد از دوره حفظ نمی‌توانند حافظی تربیت کنند که خودش بخواند.
بحرالعلوم عنوان کرد: برخی از حافظان نیز می‌گویند ما عمیق حفظ کرده‌ایم و بعدها در فرصت مناسبت به تثبیت محفوظات خود می‌پردازیم اما هیچوقت انجام نمی‌دهند.
وی با بیان اینکه سه مشکل اصلی وجود دارد که موجب می‌شود حافظان نتوانند مستحکم جواب دهند، گفت: مشکل اول این است که حفظ اولیه حافظان بی‌ثبات است و همه می‌خواهند سریع حافظ قرآن شوند تا جایی‌که هم‌اکنون حفظ سه ماهه قرآن هم آمده است و این تعجیل در حفظ قرآن از سوی مؤسسات شروع می‌شود و خانواده‌ها و پدران و مادران نیز به آن دامن می‌زنند.
این استاد حفظ قرآن ادامه داد: حفظ قرآن از نظر شرعی واجب نیست و اگر کسی قرآن را قرائت نکند یا آن را حفظ نکند مؤاخذه نمی‌شود اما کسی‌که قرآن بخواند به مقام و جایگاه بالایی می‌رسد پس دلیلی ندارد که در حفظ قرآن تعجیل داشته باشیم. دستوری که درباره حفظ قرآن آمده است این است که به قدری قرآن بخوانید که آن را حفظ شوید نه اینکه کل قرآن را در سه ماه حفظ کنید! اینکه کل قرآن را در سه ماه حفظ کنیم چه فایده‌ای برای ما خواهد داشت؟
وی در این بخش از سخنان خود با اشاره به امتیازاتی که هم‌اکنون برای حافظان قرآن در کشور وجود دارد و حافظان قرآن می‌توانند از مزایایی برای تحصیل و اشتغال برخوردار باشند، گفت: بنده از امتیازات بی‌رویه حافظان دفاع نمی‌کنم چراکه این امتیازات گاهی اوقات واقعاً بی‌رویه است.
بحرالعلوم یادآور شد: در حال حاضر یک حرکت علیه حفظ و حافظان قرآن در دانشگاه‌ها ایجاد شده است و برخی حافظان بدون اینکه آمادگی لازم در رشته‌ای را داشته باشند بدون طی کردن مقطع کارشناسی وارد مقطع کارشناسی ارشد می‌شوند که همین مسئله مشکلاتی را در تحصیل آنها ایجاد می‌کند؛ باید یک دفاع منطقی از مزایای حفظ داشته باشیم چرا‌که این مزایا گاهی ما حافظان قرآن را خراب می‌کند و امتیازاتی که به حافظان قرآن داده می‌شود باید با تدبیر باشد.

گزارش تصویری این همایش را اینجا ببینید.