صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۳۳۱۱۶۸۷
تاریخ انتشار : ۱۷ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۴۶
در نشست خبری بزرگداشت اقبال لاهوری عنوان شد؛

گروه ادب: در نشست خبری بزرگداشت علامه اقبال لاهوری از رونمایی تمبر، کتاب «بال جبرئیل» و مستند شش قسمتی از زندگی علامه خبر داده و از این که اقبال بیماری جوامع شرقی را به درستی تشخیص داده بود و نسخه درمان آن را رجوع به قرآن و آموزه‌های دین اسلام معرفی کرد یاد شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، نشست رسانه‌ای همایش بین‌المللی بزرگداشت علامه اقبال لاهوری صبح امروز، 17 خردادماه با حضور افتخارحسین عارف، رئیس سازمان فرهنگی اکو، محسن مؤمنی‌شریف، رئیس حوزه هنری و علیرضا قزوه، مدیر مرکز آفرینش‌های ادبی در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار شد.

محسن مؤمنی‌شریف در این نشست به اندیشه و تفکر اسلامی اقبال لاهوری اشاره کرد و گفت: اقبال لاهوری از شگفتی‌های حوزه اندیشه و تفکر اسلامی و زبان فارسی است و در علوم گوناگون تبحر داشت، تاریخ می‌دانست و حقوقدان و جامعه‌شناس بود، در کنار همه این موارد به 9 زبان نیز تسلط داشت، اما با وجود اینکه زبان فارسی، زبان مادری‌اش نبود، اما این زبان را برای بیان اندیشه خود انتخاب کرد و بسیاری از اشعارش نیز به این زبان است.

وی افزود: اقبال از ذلت و بی‌هویتی انسانی و اسلامی مردم زمان خود رنج می‌برد و با تمام توان خود در این راستا تلاش کرد و نسبت به ایران محبت دیگری داشت، هر چند نتوانست به ایران سفر کند، اما عشق به ایران در قلبش بود.

مؤمنی‌شریف ادامه داد: علامه اقبال لاهوری در روزگار رضا خانی بود و ایران را زندان بزرگ با دیوارهای بلند می‌دانست و می‌گفت بشارت می‌دهم مردی خواهد آمد که زنجیرها را روزی پاره می‌کند و ایران را نجات خواهد داد. طی سفری که به پاکستان داشتم با پسر و نوه علامه اقبال دیدار کردم که نوه وی تعبیری این گونه داشت که انقلاب اسلامی آرزوی اقبال بود که در ایران محقق شد.

وی تصریح کرد: اگر روزی اقبال لاهوری شعر می‌سرود و صدایش شنیده نمی‌شد، اما امروز کمتر شهر و روستایی را سراغ داریم که نامی از اقبال در آن نباشد و امروز جهان اسلام بار دیگر مخاطب اقبال است. در روزگار جاهلیت مدرن و استعمار نو که جنگ‌های نیابتی راه می‌اندازند و شعله نفاق میان مسلمانان زبانه می‌کشد، اقبال جهان اسلام را به تشکیل امت واحده و وحدت اسلامی فرا می‌خواند.

رئیس حوزه هنری با بیان اینکه اقبال بیماری جوامع شرقی را به درستی تشخیص داده بود و نسخه درمان آن را رجوع به قرآن و آموزه‌های دین اسلام معرفی کرد، گفت: علامه اقبال لاهوری به اهل بیت(ع) عشق می‌ورزید و در وصف حضرت زهرا(س) و ائمه اشعاری سروده بود؛ وی شعری در استقبال از منجی موعود و دیگر بزرگان سروده و از کسانی بود که با قرآن مأنوس بود که این موارد برای شاعران و هنرمندان ما درس و الگو است و دانشگاه‌های ما نیز باید بیش از این به اقبال توجه کنند.

قزوه: همایش بزرگداشت علامه لاهوری 24 خرداد آغاز می‌شود

علیرضا قزوه در ادامه این نشست با اشاره به برنامه‌های همایش اقبال لاهوری گفت: این همایش طی سه روز از 24 خرداد آغاز می‌شود. صبح 24 خرداد با خواندن مقالات آغاز می‌شود و افتتاح رسمی مراسم نیز از ساعت 17 همان روز در تالار سوره حوزه هنری است.

وی افزود: بیش از 50 مقاله به همایش ارسال شده است که حدود 10 مقاله قرائت می‌شود و طی مدت دو ساعت ارائه خواهد شد، همچنین از میان مقالات 5 اثر برتر معرفی خواهند شد.

وی با بیان اینکه میهمانانی از کشورهای عضو اکو، پاکستان، افغانستان، هند و ایران در این مراسم حضور می‌یابند، ادامه داد: در این همایش قرار است چند قطعه موسیقی به زبان فارسی از ایران و هند اجرا شود و مستند اقبال نیز که در شش قسمت ساخته شده، برای اولین بار از چندین شبکه تلویزیونی پخش می‌شود، البته برای رونمایی بخش‌هایی از آن در مراسم افتتاحیه پخش خواهد شد.

قزوه به برنامه‌های دیگر این همایش اشاره و عنوان کرد: رونمایی از تمبر همایش و کتاب‌هایی در این زمینه بخش‌های دیگر این همایش را شامل می‌شود و نوه دختری اقبال لاهوری نیز در این مراسم حضور خواهد یافت.

وی با اشاره به برنامه‌های روز دوم همایش اقبال لاهوری گفت: در روز دوم یعنی 25 خردادماه نشست تخصصی «بررسی وضعیت ترجمه آثار فارسی» در شبه قاره هند را خواهیم داشت که در تالار سلمان هراتی حوزه هنری برگزار می‌شود و در ادامه برنامه‌ها به همت حوزه هنری اصفهان نشست «اقبال‌شناسی و اندیشه اقبال» در اصفهان با حضور سخنرانانی از کشورهای خارجی و اقبال‌شناسان ایرانی برگزار می‌شود.

قزوه ادامه داد: یکی از محصولات این همایش تولید کتاب «بال جبرئیل» است که مجموعه شعر علامه به زبان اردو است و به همت محمدافضل ره‌بین، رایزن فرهنگی افغانستان در ایران به زبان فارسی ترجمه منظوم شده است.

افتخارحسین عارف: بهترین آثار درباره اقبال در ایران منتشر شده است

افتخارحسین عارف در ادامه این نشست با قدردانی از حوزه هنری برای همکاری در برگزاری همایش بزرگداشت اقبال لاهوری گفت: علامه اقبال لاهوری فیلسوف و شاعر قرن بیستم، نه تنها برای شبه قاره هند، بلکه برای تمام جهانیان اسوه است، همچنین یکی از بنیانگذاران و تأثیرگذاران در جهان اسلام است.

وی افزود: آثار علامه اقبال لاهوری به دو زبان اردو و فارسی نگاشته شده و آثاری به زبان انگلیسی هم دارد، اما اشعارش به زبان فارسی بیش از اردو است که از جمله آنها می‌توان به «بال جبرئیل»، «ضرب کلیم»، «بانگ درا»، «رموز بیخودی»، «مثنوی مسافر»، «ارمغان حجاز» و «پس چه باید کرد ای اقوام شرق» اشاره کرد.

عارف ادامه داد: نقطه جالب دیگر درباره اقبال لاهوری این است که اولین اثرش به زبان فارسی است و ایران را بسیار دوست داشت و بارها در آثارش نوشته که اگر ایران، ژنو بود، دنیا به گونه دیگری می‌شد.

وی گفت: بسیار خوشحالم که هر آنچه در ایران درباره اقبال نوشته شده، جزء بهترین آثار است و برجسته‌ترین آنها «ستاره بلند شب» از رهبر معظم انقلاب، «ما و اقبال هم» از علی شریعتی و کتاب دیگری از شهید مطهری است و در هیچ جای دنیا به اندازه ایران درباره اقبال لاهوری کتاب نوشته نشده است.

رئیس مؤسسه فرهنگی اکو تصریح کرد: مأموریت اقبال در رابطه با آزادی بشریت وظیفه مهمی بود که جزء میراث مهم وی به شمار می‌رود و اقبال از خود به یادگار گذاشته است. همچنین امام خمینی(ره) از وی به عنوان علامه فقید یاد کرده است.

وی در ادامه عنوان کرد: علامه آثارش را زمانی نوشته که هرج و مرج بسیاری بر دنیا حاکم بود و بسیاری از کشورهای اسلامی تحت استعمار کشورهای بزرگ بودند، در حالی که علامه یکی از اهدافش آزادی بشریت بود و متأسفانه در زمانی هستیم که دشمنان متحد شده‌اند تا به کشورهای اسلامی آسیب رسانده و میان‌شان تفرقه اندازند و این برهه از زمان، فرصت مناسبی برای برگزاری همایش بزرگداشت اقبال لاهوری است تا پیام و هدف مهمش ترویج یابد.