صفحه نخست

فعالیت قرآنی

سیاست و اقتصاد

بین الملل

معارف

اجتماعی

فرهنگی

شعب استانی

چندرسانه ای

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

خراسان جنوبی

بوشهر

چهارمحال و بختیاری

خراسان رضوی

خراسان شمالی

سمنان

خوزستان

زنجان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویر احمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

بازار

صفحات داخلی

کد خبر: ۳۳۱۳۵۲۷
تاریخ انتشار : ۲۳ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۰:۱۸
گفت‌وگوی ایکنا با مشاور عالی فرمانده نهاجا؛

گروه جهاد و حماسه: مشاور عالی فرمانده نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با مرور فعالیت‌های نهاجا در سال‌های آغازین جنگ تحمیلی، خلبانان ارتش را نخستین نیروهای مدافع کشور عنوان و از محمد صالحی و خالد حیدری به عنوان نخستین شهدای خلبان یاد کرد.

30 تیرماه مصادف است با روز شهادت عباس دوران از خلبانان نیروی هوای ارتش جمهوری اسلامی ایران که با رشادت‌های خود در سال‌های نخستین جنگ در دفاع از میهن اسلامی برآمد. به همین مناسبت خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) با امیر سرتیپ خلبان حسین چیت‌فروش به گفت‌وگو نشسته‌ است که متن آن را در زیر می‌خوانید. 

امیر سرتیپ خلبان حسین چیت‌فروش، مشاور عالی فرمانده نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه خلبانان نیروی هوایی نقش بسزایی در واکنش سریع و دفع حملات دشمن بعثی داشته‌اند، عنوان کرد: نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی در دوران جنگ تحمیلی نیروی واکنش سریع بودند که به عمق استراتژی دشمن می‌رفتند و به دلیل ماهیت واکنش سریع پیش از حمله رسمی نظامی دشمن، متوجه نقل و انتقال دشمن، تجهیزات و سایت‌های عراقی می‌شدند. نیروی هوایی ارتش به دلیل ماهیت واکنش سریع خود و بر حسب وظایف سازمانی، اولین نیرویی است که از وقوع جنگ مطلع می‌شود و در جنگ تحمیلی نیز قبل از 31 شهریور 59 درگیر شناسایی و دفع حملات عراق بود.
امیر چیت فروش با اشاره به اینکه شهید سرلشکر حسین لشگری سید الاسرا نام گرفته چراکه قبل از شروع جنگ به اسارت درآمد و طولانی‌ترین دوره اسارت را به مدت 18 سال سپری کرد، افزود: پیش از وقوع رسمی جنگ تحمیلی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی 17 شهید را نثار خاک میهن اسلامی کرد و از فروردین 59 درگیری آغاز شده بود و اگر جانفشانی و هوشیاری نیروی هوایی نبود 31 شهریور 59 که 15 سایت هوایی و مهرآباد بمباران شدند، رژیم بعثی عراق در اندیشه زدن تیر خلاص و تصرف خاک ایران بود.

پیشگامی نیروی هوایی ارتش در دفاع از کشور
وی یادآور شد: اسارت حسین لشکری پیش از آغاز رسمی جنگ و اسارت غلامحسین باستانی دو ماه قبل از آغاز جنگ شاهدی بر پیشگامی نیروی هوایی ارتش در دفاع از خاک میهن اسلامی است. روزی که لشکری اسیر شد، زارع نعمتی به شهادت رسید.
چیت‌فروش به 31 شهریور 59 اشاره کرد و گفت: ساعت 14 بمباران هوایی عراقی توسط ایران آغاز شد و سه ساعت بعد (ساعت 17) نیروی هوایی ارتش در پاسخ به حمله عراق توانست پایگاه‌های شعیبیه و کوت عراق را بمباران کند. اولین شهید بعد از آغاز رسمی جنگ تحمیلی را نیروی هوایی در 31 شهریور 59 تقدیم کرد که خلبان محمد صالحی به همراه خالد حیدری، دو خلبان شیعه و سنی نیروی هوایی در هواپیمای فانتوم در کویت با رمز آلفارد عملیات انجام دادند و مورد اصابت خمپاره قرار گرفتند. جنازه این دو شهید پس از 31 سال وارد خاک ایران شد.

جریان 140 فروندی و جنگ تانک‌ها
وی با بیان اینکه نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی در دوران جنگ تحمیلی در کنار عملیات نظامی هوایی به شناسایی و شنود الکترونیکی و دفاع پدافندی می‌پرداخت، افزود: از جمله معروفترین عملیات‌های نیروی هوایی ارتش در جنگ تحمیلی می‌توان به جریان 140 فروندی (مقام معظم رهبری در مجلس اعلام کردند که فرزندان ما 140 فروند را بمباران کردند) اشاره کرد که در کمتر از 20 ساعت از شروع جنگ خلبانان نیروی هوایی با رمز کمال، 99 منطقه مختلف استراتژیک عراق را بمباران کردند.
مشاور عالی فرمانده نهاجا همچنین به «جنگ تانک‌ها» اشاره کرد و توضیح داد: 40 تا 50 روز هواپیماهای ما نقش آرپی‌جی را داشتند و با راکت، نیروهای زرهی و تانک‌های عراق را در دشت خوزستان و فکه و پادگان حمید و حتی کناره‌های رودخانه دزفول (پل نادری) می‌زدند. به گونه‌ای که مرز و خط مقدم آنجا شده بود و از همدان، تبریز و بوشهر هم هواپیماهای ما تانک‌زنی می‌کردند.
وی با بیان اینکه روزی باید تمام کشورهایی که در مقابل ما ایستاده بودند و از عراق حمایت می‌کردند، پای محاکمه بیایند، تصریح کرد: باید حقایق جنگ تحمیلی را برای جهانیان بازگو کنیم. با دلاورمردی نیروهای مسلح و مردمی حتی یک وجب از خاک ایران جدا نشد که در تاریخ جنگ‌های کشور ما بی‌سابقه است.
امیر چیت‌فروش همچنین به آمبولانس‌های هوایی کشور در جریان جنگ تحمیلی اشاره کرد و گفت: در طول جنگ تحمیلی ترابری تاکتیکی هوایی کشور به گونه‌ای بود که هواپیمای نیروی هوایی (c130) در زمین شخم زده فرود می‌آمد و مجروحان را به بیمارستان‌‌های مشهد می‌رساند. آمبولانس‌های هوایی c130 با چهار طبقه برانکارد مجروحان را از کنار خط‌های مقدم و جبهه جنگ منتقل می‌کرد که اگر این اقدام و فعالیت‌ها نبود تعداد جانبازان و شهدای جنگ تحمیلی ما چندین برابر می‌شد.

1614 شهید و 1015 جانباز نیروی هوایی ارتش
مشاور عالی فرمانده نیروی هوایی ارتش ادامه داد: نیروی هوایی ارتش در دوران جنگ تحمیلی 1614 شهید تقدیم خاک میهن کرده، ضمن اینکه نهاجا 1015 جانباز دارد. از 186 آزاده نهاجا 50 نفر خلبان هستند و 62 خلبان جاویدالاثر داریم که خارج از مرز کشور هستند و هنوز شناسایی نشده‌اند.
امیر چیت‌فروش معتقد است که باید تا وقتی اسطوره‌های دفاع مقدس زنده‌اند به سرغ آنها برویم و خاطراتشان را ثبت کنیم. ثبت خاطرات آنها می‌تواند در انتقال تجربه به نیروهای نظامی جدید و نیز اعتلای فرهنگ دفاع مقدس موثر باشد.
وی تصریح کرد: از ابتدای سال جاری 25 خلبان دفاع مقدس ما فوت کردند و خاطرات آنها نیز با آنها دفن شد. باید اسطوره‌های زنده را غنیمت بدانیم و در زمان حیات‌شان از آنها تقدیر کنیم.
امیر چیت‌فروش با بیان اینکه نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی اکنون با صلابت و قدرت آماده دفاع از مرزهای کشور اسلامی است، گفت: هر یک از خلبانان ما یک عباس دوران هستند و نیروهای فعلی ما چیزی از اسطوره‌های دفاع مقدس کم ندارند.