به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری جشن رمضان صبح امروز 31 خردادماه در معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با حضور اصغر امیرنیا، مدیرکل دفتر تبلیغ و ترویج این معاونت برگزار شد.
امیرنیا در ابتدای این نشست ضمن تبریک فرارسیدن ماه مبارک رمضان، گفت: همزمان با برگزاری نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم در تهران و با توجه به تجربه موفق سال گذشته در برپایی جشن رمضان در 12 استان کشور، مقرر شد تا امسال این جشن در تمامی استانها برگزار شود تا به این ترتیب آحاد مردم از دستاوردهای قرآنی بهرهمند شوند.
وی افزود: برای راهاندازی این جشن در استانها، ابتدا ضرورتها شناسایی شد و با مجریان این جشن در استانها که مدیران کل ارشاد استانها بودند، جلساتی برگزار و تفاهمنامههایی امضا شد. با وجود محدودیتهای اعتباری برنامههای مربوط به این طرح در 31 استان طراحی و به مرحله اجرا در آمد.
مدیر کل دفتر تبلیغ و ترویج معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد تصریح کرد: هدف از طراحی این برنامه گسترش فهم و انس با قرآن، توجه جوانان به قرآن، آشنایی با معارف اهل بیت(ع) ایجاد شور و نشاط همزمان با ماه مبارک رمضان در جامعه و ... بوده است.
برپایی جشن رمضان در 9 آیتم
امیرنیا در ادامه با اشاره به بیانات حضرت امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری در زمینه اهمیت قرآن، اظهار کرد: برنامههای جشن رمضان در 9 آیتم طراحی شده است که آیتم اول بحث نمایشگاه است، در این نمایشگاه نمایش و فروش آثار شامل کتب، لوازم جانبی مورد نیاز و ... که در طول سال امکان تهیه آنها کمتر وجود دارد، عرضه میشود. در این نمایشگاه برخی استانها از آثار ناشران بومی خود استفاده کردهاند و هر استانی که از ناشران بومی بهرهمند نبوده است، تولیدکنندگان و ناشران کشوری را برای حضور در آنجا معرفی کردهایم.
وی در ادامه به برگزاری نمایشگاه هنرهای تجسمی و صنایع دستی اشاره کرد و گفت: برگزاری نمایشگاه حجاب و عفاف نیز بخش دیگری از این فعالیتها در قالب جشن رمضان است، در این بخش و با توجه به نیاز جامعه موارد مورد نیاز شناسایی و عرضه شده است.
تلاش برای کشف استعدادها در بستر برگزاری محافل قرآنی
مدیرکل دفتر تبلیغ و ترویج معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دومین آیتم جشن رمضان امسال در استانها را محافل و مجالس قرآنی عنوان کرد و گفت: بهرهمندی از قراء شهرستانی، استانی و کشوری در این جلسات علاوه بر سوق دادن بیشتر مردم به انس با قرآن کریم باعث شناسایی و کشف استعدادها نیز خواهد شد. در این بخش محافل و مجالسی که در آنها صرفاً بحث تدبر و تفسیر مورد توجه قرار گیرد نیز در نظر گرفته شده است.
امیرنیا با اشاره به اینکه توجه به تدبر و تفسیر قرآن کریم از منویات مقام معظم رهبری نیز هست، اذعان کرد: البته در این زمینه محدودیتهایی نیز وجود دارد که برای رفع آن سعی شده است تا از ظرفیت ائمه جمعهها استفاده شود، البته همه این اتفاقات جز با مشارکت سایر دستگاهها به خصوص دستگاههای که فعالیت قرآنی دارند امکانپذیر نخواهد بود.
وی در ادامه به برگزاری نشستهای علمی در جشن رمضان استانها به عنوان سومین آیتم این جشن اشاره کرد و افزود: به خاطر اینکه آسیبشناسی از وضعیت قرآنی استانها به دست بیاید این نشستها را برگزار میکنیم، در کنار این کتابها و مقالات نگارش یافته در حوزه قرآن نیز مورد نقد و بررسی قرار خواهد گرفت.
اجرای تئاتر خیابانی
مدیرکل دفتر تبلیغ و ترویج معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد به تجربه برگزاری تئاترهای خیابانی در نوروز امسال و در پنج استان مرزی اشاره و تصریح کرد: نوروز امسال 146 تئاتر خیابانی در اردوهای راهیان نور اجرا شد که مورد استقبال قرار گرفت و به همین دلیل تلاش شد تا از این ظرفیت و امکان بیشتر بهرهبرداری شود، این امر با استقبال مسئولان استانها مواجه شد، در جشن رمضان امسال در زمینه آواها و نغمات و همچنین هنرهای نمایشی نیز فعالیتهایی را انجام دادهایم، در بخش آواها و نغمات نیز تلاش شده است تا تواشیح، ابتهال و دیگر هنرهای آوایی دینی در قالب مدح ائمه اطهار(ع) در این جشن برای هموطنان ارائه شود.
امیرنیا نمایش فیلم را بخش دیگری از فعالیتها در جشن رمضان امسال عنوان کرد و گفت: در بخش قرآن و عترت فیلمهای محدودی داریم، با کمک مرکز گسترش مستند تجربی تعدادی فیلم که در جشنواره حقیقت نمایش داده شد در این جشن در معرض دید علاقهمندان قرار خواهیم داد.
وی بیان کرد: در جشن رمضان امسال از بخش ادبیات نیز غافل نشدهایم و به خاطر ایجاد تنوع در برنامههای شبهای شعر و خاطرهگویی را برگزار خواهیم کرد. بخش مسابقات یکی دیگر از فعالیتهای در نظر گفته شده است، در این بخش سعی شده با هماهنگی صدا و سیمای مراکز استانها هر شب در هر استان تعدادی سؤال با توجه به جغرافیا و ویژگیهای آن استان طرح شود و به برگزیدگان براساس قرعه هدایایی اهدا شود.
تجلیل از فعالان قرآنی
مدیرکل دفتر تبلیغ و ترویج معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: برگزاری مراسم تجلیل از فعالان قرآنی یکی دیگر از فعالیتها در قالب جشن رمضان است، سعی داریم تا در این بخش در هر عرصه یک نفر را به عنوان فعال برتر معرفی کنیم، این افراد شامل خبرنگاران، قاریان، حافظان، مربیان، ناشران، نویسندگان، ائمه جماعات و ... خواهد بود.
آمار کلی جشن رمضان
امیرنیا با اشاره به اینکه مجموعه برنامههای جشن رمضان در استانها 49 نمایشگاه خواهد بود، گفت: در این بین 555 محفل انس با قرآن، 680 اجرای تواشیح و ابتهال، 257 نشست علمی و فرهنگی، 870 تئاتر خیابانی، 185 اکران فیلم، 198 شب شعر و خاطرهگویی، 357 نفر تجلیل و 2316 جایزه برای مسابقات طراحی شده است.
وی بیان کرد: تلاش شده است تا همه این فعالیتها از طریق مؤسسات صورت بگیرد، اگر قرار باشد دولت همه فعالیتها از طراحی و تا اجرا را بر عهده بگیرد مجوز مؤسسات هیچ فایدهای نخواهد داشت بنابر این در هر استان فعالیتهای این جشن توسط یکی از مؤسسات فعال اجرا خواهد شد.
برگزاری نمایشگاهها در حضور 32 ناظر
مدیرکل دفتر تبلیغ و ترویج معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد به حضور 32 ناظر برای رصد کردن فعالیتهای این نمایشگاهها اشاره کرد و گفت: بعد از پایان این نمایشگاهها در جلساتی که با حضور این ناظران برگزار خواهد شد آسیبها و ضعف شناسایی خواهد شد تا در سال های آینده برطرف شوند.
امیرنیا همچنین تصریح کرد: این نمایشگاهها در برخی استانها از 25 خردادماه آغاز شده است و تا پایان ماه مبارک رمضان ادامه خواهد داشت.
وی خاطرنشان کرد: برای کمک به بهتر برگزار شدن نمایشگاهها حدود 65 هزار جلد کلامالله مجید خریداری و بین استانها توزیع شده که تاکنون 95 درصد استانها آن را دریافت کردهاند. همچنین 10 هزار جلد مفاتیح الجنان، پنجهزار جلد نهجالبلاغه و پنج هزار جلد صحیفه سجادیه نیز تهیه شده و در دست توزیع است. سال گذشته نرمافزار دعاهای ماه مبارک رمضان توسط سید کریم موسوی تهیه شد، امسال 10 هزار نسخه از این نرمافزار تهیه شده است و در اختیار استان ها قرار خواهد گرفت. همچنین 10 هزار جلد ادعیه ماه مبارک رمضان نیز تهیه و توزیع خواهد شد.
امیرنیا عنوان کرد: بر اساس مشارکت دستگاهها در طرح 1449 حدود 10 هزار جلد سوره مبارکه یاسین که محور این طرح است تهیه شده است.
مدیرکل تبلیغ و ترویج معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد در ادامه در پاسخ به سؤالی در مورد درج خبری در خبرگزاری ایکنا مبنی بر برگزار نشدن نمایشگاه بینالمللی قرآن در تبریز، گفت: در کل کشور تنها دو نمایشگاه تهران و مشهد بینالمللی است و نمایشگاه بینالمللی دیگری نخواهیم داشت. استانهایی نیز به برخی دلایل همچون خاطر گرمای بیش از حد این نمایشگاه را به زمان دیگری موکول کردهاند که استان هرمزگان یکی از آنها است، در استان تهران نیز با توجه به برگزاری نمایشگاه بینالمللی قرآن طبیعتاً شاهد جشن رمضان نخواهیم بود.
گزارش تصویری را اینجا ببینید!