محمود نجابت، مدیرگروه طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه شیراز در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) هدف از برپایی دومین همایش سیره نبوی(ص) در طب را که قرار است دیماه سال جاری در شیراز برگزار شود، ورود به باب استفاده از آموزههای اسلامی و قرآنی در موضوعات پزشکی خواند و اظهار کرد: طب اسلامی در ایران مدعی زیاد دارد اما کار ریشهای و زیربنایی در این زمینه انجام نشده است.
وی تصریح کرد: در این همایش سعی شده است موضوعات جدیدی مانند نحوه ارتباط تیم پزشکی با بیمار، ارتباط متقابل پزشک با بیمار و همکاران از منظر سیره نبوی(ص)، وظایف متقابل پزشک و حکومت از دیدگاه سیره نبوی، حمایت معنوی از منظر سیره نبوی(ص) و فضیلت ارائه خدمات پزشکی به مردم از منظر سیره نبوی(ص) به بحث و گفتوگو گذاشته شود.
نجابت افزود: در این رابطه مقالات و موضوعات با همکاری دانشکدهها و گروههای مختلف دانشگاه علوم پزشکی شیراز دستهبندی شده است.
معرفت نفس و شناخت انسان در دانشکدههای پزشکی آموزش داده نمیشود
رئیس پیشین دانشکده پزشکی شیراز ورود به موضوع معرفت نفس را نیز موضوع جدیدی خواند که در این همایش دو سالانه مطرح میشود و عنوان کرد: در حوزه معرفت نفس از منظر سیره نبوی(ص) و طب اسلامی نیز کارهای اندکی در ایران انجام شده است.
وی بیان کرد: ما بر این اعتقادیم که در حوزه پزشکی شناخت، روحیات و اخلاقیات انسان باید مد نظر قرار گیرد اما متأسفانه شناخت انسان در دانشکدههای پزشکی به معنای واقعی آموزش داده نمیشود.
نجابت اظهار کرد: این امید میرود با طرح موضوعات و محورهایی مانند تعامل روح و جسم در سلامت از دیدگاه سیره نبوی، تبیین بیماری و سلامت در زیرشاخههای بیماریهای جسمی، روحی و روانی از دیدگاه سیره نبوی، تربیت طبیب و تیم پزشکی با زیرشاخههای اخلاق و ادب در طب و طبابت، آداب تعلیم و تعلم در سیره نبوی و جایگاه حکمت و معرفت نفس در طب و طبابت و جایگاه انسان از منظر سیره نبوی تبیین شده و این موضع در پزشکی جایگاه ویژهای پیدا کند.
حمایت معنوی و پرستاری در سیره نبوی(ص) چراغ راهنمای پرستاران مسلمان
وی همچنین نقش حمایت معنوی وپرستاری در سیره نبوی(ص) را نیز چراغ راهنمایی برای پرستاران مسلمان خواند و گفت: در دومین همایش سیره نبوی(ص) در طب نیز محورهایی مانند جایگاه طبابت و پرستاری از منظر سیره نبوی(ص)، حمایت معنوی از منظر سیره نبوی و فضیلت ارائه خدمات پزشکی به مردم از منظر سیره نبوی(ص) به این موضوع میپردازند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز دیگر محورهای این همایش را چنین برشمرد: احادیث طبی با زیر شاخههای متنشناسی و صنعتشناسی احادیث طبی و تحلیل احادیث طبی و همچنین نقش شفابخشی دعا و توسل در سیره نبوی، نقش بهداشت و تغذیه در سلامت، سنت وقف و خیریه مردمی در گسترش بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تاریخ تمدن اسلامی در طب با زیرشاخههای علوم پزشکی، نقش مراکز آموزشی، دارو و داروسازی در دوران تمدن اسلامی، دارالشفا و بیمارستان اسلامی دیگر محورهای این همایش هستند.
همایش سیره نبوی(ص) در طب جهتدهنده ارگانهای حوزه سلامت
وی یاد آورشد: این همایش، که از سوی دانشگاه علوم پزشکی شیراز و با همکاری مدیریت حوزههای علمیه فارس، دانشگاه شیراز، دانشگاه قرآن و حدیث، صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، گروه معارف اسلامی و گروه اخلاق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه تهران و دفتر مطالعات تاریخ پزشکی ایران برگزار میشود، میتواند برای تمامی ارگانهای که با نظام سلامت در ارتباط هستند جهت دهنده بوده و از نتایج آن در برنامههای آتی خود استفاده کنند، همچنین راه برای پژوهشهای گسترده و مؤثر فراهم آورد.