شبهای نوزدهم، بیستویکم و بیستوسوم ماه مبارک رمضان به لیالی قدر مشهور است. اولین شب از شبهای قدر شب 19 رمضان به شب تقدیر معروف است.
شب نوزدهم به حدی جایگاه و عظمت دارد که سفارش بسیاری برای زنده نگهداشتن و احیای آن شده است. این شب به گونهای است که آمادگی ما را برای ورود به شبهای بیستویکم و بیستوسوم ماه مبارک رمضان ایجاد میکند.
شب نوزدهم دری است که اگر بتوان آن را باز کرد بسیاری از سعادتها نصیبمان میشود. این شب اوّل شبهاى قدر است و شب قدر همان شبى است که در تمام سال شبى به خوبى و فضیلت آن نمىرسد و عمل در آن بهتر است از عمل در هزار ماه و در آن شب تقدیر امور سال مىشود و ملائکه و روح که اعظم ملائکه است در آن شب به اذن پروردگار به زمین نازل مىشوند و به خدمت امام زمان(ع) مشرف مىشوند و آنچه براى هرکس مقدّر شده است بر امام زمان(ع) عرضه مىکنند.
جبریل در این شب از مسایل مربوط به بندگان خدا از جمله مرگ، حیات، سعادت، شقاوت، رزق و آنچه برای انسان در یک سال رخ میدهد در شب قدر به محضر ولی خدا میگوید و اینکه جبریل دستور خدا و اوضاع جهان را در سال بعد به ولی امر مسلمین برای انجام آن اعلام میکند.
در چنین شرایطی، تکلیف ما این است که خود را در مدار تقوا قرار دهیم و با دوری از گناه، عبادت، نماز، روزه و استغفار میتوانیم بیش از پیش خود را در این مدار قرار دهیم.
شب نوزدهم گام اولی است که انسان بر میدارد و برای بهرهمندی از شب قدر نماز جماعت در مسجد بسیار مجرب است. در مسجد زمانی که نماز عشا خوانده شد، برکات شب قدر از همان لحظه شروع میشود و با انجام احسان، کمک به مستمندان، درست کردن باطن، اخلاق نیکو و نیز صدقه میتوانیم خودمان را به شب قدر نزدیک کنیم.
اعمال شبهاى قدر بر دو نوع است یکى آنکه در هر سه شب باید کرد و دیگر آنکه مخصوص است به هر شبى امّا اوّل پس آن چند چیز است:
اوّل غسل است علاّمه مجلسى فرموده که غسل این شبها را مقارن غروب آفتاب کردن بهتر است که نماز شام را با غسل بکند.
دوّم دو رکعت نماز است در هر رکعت بعد از حمد هفت مرتبه توحید بخواند و بعد از فراغ هفتاد مرتبه اَسْتَغْفِرُ اللّهَ وَاَتُوبُ اِلَیْهِ بگوید در روایت نبوى صَلَّى اللَّهِ عَلِیهِ وَ اله است که از جاى خود برنخیزد تا حقّ تعالى او را و پدر و مادرش را بیامرزد.
سوّم قرآن مجید را بگشاید و بگذارد در مقابل خود و بگوید:
اَللّهُمَّ اِنّى اَسْئَلُکَ بِکِتابِکَ
الْمُنْزَلِ وَما فیهِ وَفیهِ اسْمُکَ الاْکْبَرُ وَاَسْماَّؤُکَ الْحُسْنى وَما یُخافُ
وَیُرْجى اَنْ تَجْعَلَنى مِنْ عُتَقاَّئِکَ مِنَ النّارِ
پس هر حاجت که دارد بخواهد .